Tråden for dumme spørsmål.

Om det er fysikk eller ikke, så betaler du jo kilospris på BS-150 kr pr. kg. sist jeg var der.
Det er unektelig ikke optimalt å ikke få fylt helt opp, slik jeg opplevde første gang og bare fikk 2 kg, men da var det tomt på lageret:confused:
Neste gang mener jeg at flasken var tilnærmet full, 5 kg, i følge betalt avgift:)
Ja prisen på gassen er jo den samme, men jeg må kjøre 1 time hver vei for å fylle, bensin er ikke gratis, og det tar tid, jeg har 2 barn under 3, så for meg betyr det noe..

Nå fyller jeg ca hver 3.måned, og om jeg kunne fått tilnærmet det dobbelte i flasken så hadde jo ikke det gjort noe :)
 
Ja prisen på gassen er jo den samme, men jeg må kjøre 1 time hver vei for å fylle, bensin er ikke gratis, og det tar tid, jeg har 2 barn under 3, så for meg betyr det noe..

Nå fyller jeg ca hver 3.måned, og om jeg kunne fått tilnærmet det dobbelte i flasken så hadde jo ikke det gjort noe :)
Enig med du. Det værste med hele øvelsen er gjennomføring:mad:
Nå må jeg kun bruke halve tiden, men trøblete med transport etc.
Bruker du en flaske a 5 kg på tre mnd, eller ca 2,5 kg på en 5 kg fl?
 
Enig med du. Det værste med hele øvelsen er gjennomføring:mad:
Nå må jeg kun bruke halve tiden, men trøblete med transport etc.
Bruker du en flaske a 5 kg på tre mnd, eller ca 2,5 kg på en 5 kg fl?
Har en 4kg BS flaske som BS har fått maks 2,45kg på, mens de 2 andre gangene jeg har fått den fylt har det vært 2,10 og 2,15kg. Har bare fylt den 3 ganger, brukte 2kg flaske før, men siden jeg alltid gjør lukket overføring til starsan purget fat oppgraderte jeg.

Og jeg skulle gjerne visst hva som er grunnen til at dette er en feil på BS sin side så jeg hadde hatt noe å argumentere for når jeg spør hva som er greie. :)

Noen andre som fyller hos BS(bryggselv) i kristiansand/sørlandsparken?
 
@Kloakk kan det være en god ide å prøve sodastream flasker? Bare bytte de i din lokale Jula/Europris/Whatever etter behov. Så slipper du å kjøre 2 timer for å få fylt på gas.
 
@Kloakk kan det være en god ide å prøve sodastream flasker? Bare bytte de i din lokale Jula/Europris/Whatever etter behov. Så slipper du å kjøre 2 timer for å få fylt på gas.
Ja det hadde vært noe, nå er det sånn at jula/rusta/europris/clas ligger 2 min fra Bryggselv, og jeg har sodastream, pleier hente flasker når jeg er forbi.

Jeg bor i skauen så er jo et valg jeg selv har tatt, men allikevel interessert i å vite hvorfor de ikke får fylt flasken min når de andre som har svart hær sier det skal gå uten problemer.
 
Ja det hadde vært noe, nå er det sånn at jula/rusta/europris/clas ligger 2 min fra Bryggselv, og jeg har sodastream, pleier hente flasker når jeg er forbi.

Jeg bor i skauen så er jo et valg jeg selv har tatt, men allikevel interessert i å vite hvorfor de ikke får fylt flasken min når de andre som har svart hær sier det skal gå uten problemer.
Bor i skogen selv, men har heldigvis både Jula og Europris i nærheten av jobben min. Ellers har jeg ikke peiling på fylling av flasker, dessverre. Men det hørtes veldig rart ut, uten tvil.
 
Er god til å lete, men ikke til å finne. Har søkt rundt på forumet, men ikke funnet svar. Bruker Brewfather og har lagt inn lagerbeholdning av malt, humle og gjær. Hadde håpet at når jeg brygget, og la inn i "batches" så ville det endre lagerbeholdningen. Men det skjer ikke. Hadde også vært ønskelig å få beskjed om du hadde ingrediensene på lager når du kikket på en oppskrift du hadde i "recipes". Noen som vet om noe av dette går?
 
Er god til å lete, men ikke til å finne. Har søkt rundt på forumet, men ikke funnet svar. Bruker Brewfather og har lagt inn lagerbeholdning av malt, humle og gjær. Hadde håpet at når jeg brygget, og la inn i "batches" så ville det endre lagerbeholdningen. Men det skjer ikke. Hadde også vært ønskelig å få beskjed om du hadde ingrediensene på lager når du kikket på en oppskrift du hadde i "recipes". Noen som vet om noe av dette går?
Når du er inne på oppskriften og legger noe til kan du trykke på de 3 boksene oppe til høyre.
Screenshot_20210306_203228_com.warpkode.brewfather.jpg

Så ruller du til du finner det du har valgt, det vil være merket med grønn skrift.
Screenshot_20210306_203246_com.warpkode.brewfather.jpg

Når du har valgt et brygg vil det første som kommer opp være denne siden, under planlegging. Der krysser du av for om det skal trekkes fra beholdning.
Screenshot_20210306_203315_com.warpkode.brewfather.jpg
 
Hei, Jeg fant en oppskrift fra Nøgne Ø jeg ønsker å prøve.

Oppskriften er for 20L (4,5% ABV, 15 IBU, 11P):
50% rå hvete
50% pilsnermalt

Hvor mye hvete og malt blir da riktig? Stemmer det med 3Kg hvete + 3kg malt for 25L ca?
 
Hei, Jeg fant en oppskrift fra Nøgne Ø jeg ønsker å prøve.

Oppskriften er for 20L (4,5% ABV, 15 IBU, 11P):
50% rå hvete
50% pilsnermalt

Hvor mye hvete og malt blir da riktig? Stemmer det med 3Kg hvete + 3kg malt for 25L ca?
Det avhenger av om du mener 25 liter ferdig (og nedkjølt) vørter i kjelen, eller 25 liter vørter i gjæringskaret, og det avhenger av meskeeffektiviteten din, dvs. av hvor mye av det potensielle maksutbyttet av maltet som du faktisk får med deg over i kokekjelen fra meskinga.

Når det gjelder det siste, pleier de ferdige settene du får kjøpt, gjerne å forutsette 75%, som egentlig er en del under det du bør kunne regne med å få til. Men det er en grei referanse, siden mange har erfaring med disse settene. Har du brygga med sett, veit du om du pleier å treffe riktig OG og volum, eller om du havner over eller under.

Settene pleier vel også å forutsette 25 liter ferdig vørter i kjelen, før tapping. Det er det som kalles "batch size" (bryggstørrelse) i de - stort sett amerikanske - kalkulatorene som ligger ute på nettet. Hvis du tenker på 25 liter til gjæring i gjæringskaret, blir det umulig å svare så lenge jeg ikke veit hvor mye som blir igjen i kokekjelen din.

Du oppgir heller ikke vørterstyrke (egenvekt) ved gjæringsstart (OG) og endelig egenvekt etter endt gjæring (FG), som trengs for å kunne beregne et godt svar. Kjenner du disse to størrelsene, kan du beregne utgjæringsgraden. Jeg forutsetter en utgjæringsgrad på 77%, som er ganske moderat for dette ølet. (Jeg regner med at det er snakk om en tysk weissbier?). Utgjæringsgraden du får, avhenger forøvrig dels av mesketemperaturen, og dels av gjærtypen.

Hvis vi forutsetter at du skal ha en bryggstørrelse på 25 liter, og har en meskeeffektivitet på 75%, og får en utgjæringsgrad på 77%, trenger du 2,4 kg malt av hver type for å få et øl på 4,5%.

Skal du ha 25 liter over i gjæringskaret, vil du sjølsagt trenge mer. Legger du igjen 4 liter i kjelen, må vi sette bryggstørrelsen til 29 liter, og da blir svaret 2,8 kg av hver. (Jeg bruker denne kalkulatoren.)

Litt grunnleggende info om bryggeprosessen finner du her: https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/ :).
 
Det avhenger av om du mener 25 liter ferdig (og nedkjølt) vørter i kjelen, eller 25 liter vørter i gjæringskaret, og det avhenger av meskeeffektiviteten din, dvs. av hvor mye av det potensielle maksutbyttet av maltet som du faktisk får med deg over i kokekjelen fra meskinga.

Når det gjelder det siste, pleier de ferdige settene du får kjøpt, gjerne å forutsette 75%, som egentlig er en del under det du bør kunne regne med å få til. Men det er en grei referanse, siden mange har erfaring med disse settene. Har du brygga med sett, veit du om du pleier å treffe riktig OG og volum, eller om du havner over eller under.

Settene pleier vel også å forutsette 25 liter ferdig vørter i kjelen, før tapping. Det er det som kalles "batch size" (bryggstørrelse) i de - stort sett amerikanske - kalkulatorene som ligger ute på nettet. Hvis du tenker på 25 liter til gjæring i gjæringskaret, blir det umulig å svare så lenge jeg ikke veit hvor mye som blir igjen i kokekjelen din.

Du oppgir heller ikke vørterstyrke (egenvekt) ved gjæringsstart (OG) og endelig egenvekt etter endt gjæring (FG), som trengs for å kunne beregne et godt svar. Kjenner du disse to størrelsene, kan du beregne utgjæringsgraden. Jeg forutsetter en utgjæringsgrad på 77%, som er ganske moderat for dette ølet. (Jeg regner med at det er snakk om en tysk weissbier?). Utgjæringsgraden du får, avhenger forøvrig dels av mesketemperaturen, og dels av gjærtypen.

Hvis vi forutsetter at du skal ha en bryggstørrelse på 25 liter, og har en meskeeffektivitet på 75%, og får en utgjæringsgrad på 77%, trenger du 2,4 kg malt av hver type for å få et øl på 4,5%.

Skal du ha 25 liter over i gjæringskaret, vil du sjølsagt trenge mer. Legger du igjen 4 liter i kjelen, må vi sette bryggstørrelsen til 29 liter, og da blir svaret 2,8 kg av hver. (Jeg bruker denne kalkulatoren.)

Litt grunnleggende info om bryggeprosessen finner du her: https://forum.norbrygg.no/threads/mini-handbok-for-nybegynnere.43133/ :).
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
 
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
Akkurat, ja. Jeg har ikke sett på de oppskriftene før. Jeg gikk ut fra at når du sier du har funnet en oppskrift, så inneholder den oppskrifta også det som trengs for å bruke den. Så jeg gikk da videre ut fra at du var en nokså ny nybegynner, siden du ikke hadde tatt med den informasjonen.

Dumt at de ikke legger ut vital informasjon når de tar seg bryet med å legge ut oppskriftene. Jeg ser at de heller ikke oppgir type krystall-/karamellmalt. Sterkt irriterende.

edit: Har blitt gjort oppmerksom - av @Kalvatn nedenfor - på at de oppgir Plato, og det har du tatt med. Jeg bare greidde å overse det. Regnestykkene mine (dvs. kalkulatorens:)) ga forøvrig en OG på 1.045.
 
Sist redigert:
Takk for svar, dette er oppskriften hentet fra heftet til Nøgne Ø med oppskrifter og det er ikke et ferdig sett.
De oppgir ikke OG, som jeg er enig i at jeg trenger for å regne meg frem. Det oppgis kun 4,5% ABV, 15 IBU, 11P.
Jepp det er batch size jeg tenker på, det er til en grainfather g30.
Men da høres det ut som jeg må justere ned maltmengden litt.
11 Plato er OG. Tilsvarer 1.044
 
11 Plato er OG. Tilsvarer 1.044
Takk. Jeg er litt blind - ser bare etter OG:).

Det er jo ellers litt besynderlig at bryggeriverdenen insisterer på å forsette å bruke denne måleenheten, som så vidt jeg veit ikke brukes til noe som helst annet i verden:). Egenvekt er liksom litt greiere.
 
Satt en IPA nå og skulle teste frostsikringskabelen fra jula med inkbird for første gang.

Klarte selvsagt sette den feil, så var koblet til kjøling når den skulle være koblet til heating. Resultatet var jo at inkbirden desperat forsøkte å holde gjæringskaret på 18 grader, men kjørte heating istedet.

Dog, da viste det seg at det ble ikke mer enn underkant av 19 grader. Elendig den frostsikringskabelen med andre ord. Virker ikke som hele kabelen blir varm heller...

Er i et rom på ca 16 grader, har stilt den om nå så nå ligger den stabilt på 18 grader. Ifølge oppskriften (ekstrakt) skal jeg tørrhumle etter 7 dager.

Og hive oppi mango etter stormgjæring, når vet jeg egentlig om den er ferdig?
 
Satt en IPA nå og skulle teste frostsikringskabelen fra jula med inkbird for første gang.

Klarte selvsagt sette den feil, så var koblet til kjøling når den skulle være koblet til heating. Resultatet var jo at inkbirden desperat forsøkte å holde gjæringskaret på 18 grader, men kjørte heating istedet.

Dog, da viste det seg at det ble ikke mer enn underkant av 19 grader. Elendig den frostsikringskabelen med andre ord. Virker ikke som hele kabelen blir varm heller...

Er i et rom på ca 16 grader, har stilt den om nå så nå ligger den stabilt på 18 grader. Ifølge oppskriften (ekstrakt) skal jeg tørrhumle etter 7 dager.

Og hive oppi mango etter stormgjæring, når vet jeg egentlig om den er ferdig?
Når det stormer har du god aktivitet i gjærlåsen, jeg ville nok tilsatt både tørrhumle og ekstrakter når du ser at aktiviteten avtar, kanskje forsvinner litt aroma siden det enda er aktivitet, men aromaen som forsvinner mens ølet oksiderer er langt høyere.

Så derfor gjør jeg tilsetninger mens det enda er aktivitet, så jeg i det minste kan føle meg trygg på at den O2'en som kommer inn når jeg åpner karet kommer seg ut igjen.
 
Sist redigert:
Når det stormer har du god aktivitet i gjærlåsen, jeg ville kok tilsatt både tørrhumle og ekstrakter når du ser at aktiviteten avtar, kanskje forsvinner litt aroma siden det enda er aktivitet, men aromaen som forsvinner mens ølet oksiderer er langt høyere.

Så derfor gjør jeg tilsetninger mens det enda er aktivitet, så jeg i det minste kan føle meg trygg på at den O2'en som kommer inn når jeg åpner karet kommer seg ut igjen.
Ok, takk. Hiver det oppi sammen med mangoen da :D

Noe tanker om 18 grader? Jekke opp til 19 eller bare la den være på 18?
 
Ok, takk. Hiver det oppi sammen med mangoen da :D

Noe tanker om 18 grader? Jekke opp til 19 eller bare la den være på 18?
Nå vet jeg ikke hvilken gjær det er snakk om, men når jeg nærmer meg antatt FG, la oss si 5-7 poeng ifra så øker jeg stort sett temperaturen med et par grader uavhengig av gjær :)
 
Ja, det kunne vært greit å si :D
Er en US west coast m44
Aha, ja med MJ generelt ville jeg absolutt skrudd opp tempen et par grader etter stormen, min lille, men også andres erfaringer sier at den lett kan ta kveld for tidlig om man ikke er på høgget :)
 
Tilbake
Topp