Tråden for dumme spørsmål.

Aha! Ingen snurring, bare vørter/DME rett i kolben, la stå til eg pithcer alt?

Rist den så grundig du kan når du heller i vørteren. Gjæren kan antakelig bruke det oksygenet du da tilfører. Så lar du den stå i ro. Da trenger du ikke dekantere. Men det er mulig den eter opp vørteren såpass fort at den rekker å bunnfelle seg - og da er det jo ingen grunn til ikke å dekantere.
 
Rist den så grundig du kan når du heller i vørteren. Gjæren kan antakelig bruke det oksygenet du da tilfører. Så lar du den stå i ro. Da trenger du ikke dekantere. Men det er mulig den eter opp vørteren såpass fort at den rekker å bunnfelle seg - og da er det jo ingen grunn til ikke å dekantere.
Virker jo til å være et bra triks, aldri vært klar over dette. Må prøves. Kanskje eg får gjort det i kveld og. Det ville jo vært bedre.

Les: 'jeg bodde i Kopervik' = jeg er også Vestlending...
Godt! Etter fylkessammenslåingen, så har eg havnet i en slags vestlandsidentiteskrise. Nå vet eg ikkje lenger ka eg er.
Jo, eg er vestlending, så får fylke og stat være fylke og stat.
 
Siden startere blei et tema:
Yeast Propagation and Maintenance: Principles and Practices | Maltose Falcons
Yeast

Jeg mener det der er gode artikler, og begge går inn for stegvis oppbygging av startere, dessverre uten egentlig å begrunne det. Men da er det snakk om oppdyrking fra veldig små mengder. Det er antakelig ikke så smart å hive en gjærskvett på et par milliliter oppi tre liter vørter. (Jeg har gjort det, og det funker jo. Men hvor mye bedre den gjæren kunne vært, aner jeg jo ikke.)

En begrunnelse for å ikke ha for skjeivt forhold mellom gjær og vørter er at du da gir bakterier bedre muligheter til å formere seg opp. Det virker ikke helt urimelig.
 
Da har eg laget en ny vørter på 1,5 liter, dekantert og hatt gjæren oppi.
Så får vi se. Hvorfor skal den ikkje snurre?
 
Dersom du skal lage en vanlig starter, ønsker du mye gjær på bekostning av oksidert vørter som derfor må kastes. Skal du starte gjæren før bruk, ønsker du ikke å ødelegge vørteren siden alt kastes i gjæringsbøtta
 
Dersom du skal lage en vanlig starter, ønsker du mye gjær på bekostning av oksidert vørter som derfor må kastes. Skal du starte gjæren før bruk, ønsker du ikke å ødelegge vørteren siden alt kastes i gjæringsbøtta
Nettopp. Gir mening. Nå står den på kjøkkenbenken. Var begynt fint å boble litt før eg gikk på jobb, så da får vi se. Kanskje den kan få en natt i kjøleskapet til lørdag.
 
Noen som har erfaringer med å tvangskarbonere cider i fat? Ekstrakt-sett fra mangrove jack.

Sliter med mye skum og en cider som ikke virker å beholde co2 lenge, den blir fort flat.
 
Tapping er noe man må prøve/feile med. Generelt kan man si at når der er mye skum er det fordi at CO2 løses opp i ølslangen på grunn av for lite motstand for tappetrykket. Dette fungerer brillefint: Piknik-kran med skumdempende slange - Ølbrygging - Ølbrygging AS

Det er akkurat den slangen som er i bruk. Cideren er karbonert på samme måte som ølet mitt, og der opplever jeg ikke det samme.

Tenkte eventuelt om det er noen egenskaper med cider som gjør karbonering mer utfordrende?
 
Det er akkurat den slangen som er i bruk. Cideren er karbonert på samme måte som ølet mitt, og der opplever jeg ikke det samme.

Tenkte eventuelt om det er noen egenskaper med cider som gjør karbonering mer utfordrende?
Kniper du krana helt inn? Hvis du ikke åpner krana fullt opp så blir det mye skum.

Skal ikke være noe forskjeller der. Kanskje du skulle ha målt SG i cideren, og kontrollert mot hva FG var når du tappa. Har den gått lenger ut etter tapping så øker jo det naturligvis karboneringen.
 
Kniper du krana helt inn? Hvis du ikke åpner krana fullt opp så blir det mye skum.

Skal ikke være noe forskjeller der. Kanskje du skulle ha målt SG i cideren, og kontrollert mot hva FG var når du tappa. Har den gått lenger ut etter tapping så øker jo det naturligvis karboneringen.

Jepp, krana er knepet så langt det lar seg gjøre. Cideren hadde FG på 1.002 - og var stabil der noen dager før den ble overørt fat.

Spørs om jeg får kose meg med det første tipset ditt i helga; prøve meg mer fram!
 
Jeg har en sånn enkel splitter, treveis som er koblet til to fat og en regulator
I dag koblet jeg fra ball lock koblingen på det ene fatet, det gjør vel ikke no om den bare henger løst og fortsatt står under trykk?
 
Har en gjærstarter i værelsestemperatur i anaerob fase. Skal jeg la den stå så lenge det kommer små bobler? Eller måle SG, og hvis denne er 1.010 eller lavere, så setter jeg den kaldt? Den har nå stått i over ett døgn.
 
Mulig jeg ikke ser hele bildet, men jeg antar at du ikke vil få tilbakeslag om du setter høyere trykk på gass inn enn det er på fatet før du kobler til gasskoblingen?

Det er riktig. Tenkte mer på det som var nevnt tidligere i tråden med risiko for tilbakeslag når ølet står over gassrøret dersom man er uoppmerksom på dette... og det hender det jo man er :p
 
Har en gjærstarter i værelsestemperatur i anaerob fase. Skal jeg la den stå så lenge det kommer små bobler? Eller måle SG, og hvis denne er 1.010 eller lavere, så setter jeg den kaldt? Den har nå stått i over ett døgn.
Kommer det små bobler er det fremdeles litt gjæring. Et bombesikkert tegn er at skummet faller og den klarner i toppen. Mål gjerne SG, den er som regel på 1006-08 litt avhengig av gjæren.
 
Noen som har erfaringer med å tvangskarbonere cider i fat? Ekstrakt-sett fra mangrove jack.

Sliter med mye skum og en cider som ikke virker å beholde co2 lenge, den blir fort flat.

Forskjellige faktorer kan redusere holdbarhet på skumtopp, og skum generelt.
Lav PH, fett (kokos), høy ABV er noe som reduserer holdbarhet. Det er sjeldent du får en Cider som holder lenge på lokket
 
Forskjellige faktorer kan redusere holdbarhet på skumtopp, og skum generelt.
Lav PH, fett (kokos), høy ABV er noe som reduserer holdbarhet. Det er sjeldent du får en Cider som holder lenge på lokket

Spennende! Siden dette er tråden for dumme spørsmål fyrer jeg løs;

- skumtoppen/lokket, forsinker dette at ølet/cideren mister kullsyra?
- jeg hverken måler, endrer eller aner hvilken PH det er i springvannet mitt. Er det noe i malt/humle som justerer PH? Om ikke burde både øl og cider i fatene mine ha samme PH
 
Tilbake
Topp