Tråden for dumme spørsmål.

Tror ikke jeg ville brukt gardenakobling i skapet.
Stoler mer på metall slangekobling og dobble slangeklemmer.

-Litt mer jobb blir det hvis den må fjernes fra skapet hver gang,
men hadde likevel valgt slik løsning.
 
Det eneste sikre med gardena er at den kommer til å lekke. Du kommer sikkert ikke til å gjøre det, men den krana hadde jeg glemt å stenge... på et eller annet tidspunkt.
Jeg ville spurt en rørlegger om å sette inn en skikkelig kran og kobling. Jeg ville hvert fall ikke hatt en gardena strålepistol tilkoblet, det er mye sikrere å kun ha én kran som kan stenges.
 
Jeg skal gjære en Tomtebrygg til jul. Tenkte å bruke S-04 og halvere oppskriften på flaska for 9 liter.
Har noen erfaring med når SafAle S-04 er helt utgjæret og ryddet opp på ca 18⁰C (10-14 dager?) og om 2 uker lagring er nok?
 
Jeg skal gjære en Tomtebrygg til jul. Tenkte å bruke S-04 og halvere oppskriften på flaska for 9 liter.
Har noen erfaring med når SafAle S-04 er helt utgjæret og ryddet opp på ca 18⁰C (10-14 dager?) og om 2 uker lagring er nok?
Den jobber raskt og flokkulerer hardt. Jeg vet ikke hvilken gravity du starter på, men jeg tipper ølet er ferdig utgjæret på en uke. Akkurat når den er helt ferdig "rydda" vet jeg ikke. Jeg pleier å la ting stå i to uker uansett, det er i hvert fall nok. Mulig du kan slippe unna raskere, men det er kanskje ikke verdt det med mindre du har dårlig tid.
 
Den jobber raskt og flokkulerer hardt. Jeg vet ikke hvilken gravity du starter på, men jeg tipper ølet er ferdig utgjæret på en uke. Akkurat når den er helt ferdig "rydda" vet jeg ikke. Jeg pleier å la ting stå i to uker uansett, det er i hvert fall nok. Mulig du kan slippe unna raskere, men det er kanskje ikke verdt det med mindre du har dårlig tid.
Takk!
Her er den originale oppskriften nedskalert + bayer og S-04:
TOMTEBRYGG
Utstyr:
1/2 flaske Tomtebrygg,
540 g sukker,
1/2 liter bayerøl,
1/2 pose SafAle S-04,
8,5 liter vann totalt,
9 liter Corneliusfat,
gjæringskar som rommer min. ca 15 liter.

1. Fyll gjæringskaret med 7 l vann (ca. 18°C). Gjerne kokt og avkjølt.
2. Kok opp sukkeret i 1 l vann og avkjøl (ca 18°C) og hell over i gjæringskaret.
3. Tilsett Tomtebrygg og rist.
4. Tilsett 1/2 l bayerøl.
5. Dryss i gjær og rist inn luft.
6. Gjæres på 18⁰C (15-20⁰C) i 10-14 dager.
7. Settes kaldt i 2-3 uker.
 
Sist redigert:
Noen som har en anbefalt produsent/leverandør av essenser? For meg nå er det aktuelt med plomme og kanskje sviske.
For å tilsette i øl altså. Gjorde den bommert med billig fersken-essens i en mjød for et par år siden.. smaker flytende Haribo Fersken. Jeg får alt alene, dama kan ikke fordra det. (trist).
 

Vedlegg

  • 20251006_183658.jpg
    20251006_183658.jpg
    282,2 KB · Sett: 5
Hei!

Er det noen her som kan peke meg i retning av hvem som kan hjelpe meg å finne denne .stl-filen? Jeg fant denne greia på finn.no og tok kontakt med selgeren, som sa han hadde printet den for noen år siden fra en fil han fant her i forumet – men han husket dessverre ikke helt hvor.

Det det gjelder er et feste til et oksygensett, altså en brakett som holder oksygentanken, regulatoren og flowmeteret. Jeg liker denne løsningen mye bedre enn min egen variant, som er en litt halvveis kombinasjon av treverk og noen printede deler – så jeg ville gjerne sett på STL-filen og vurdert å bygge den i stedet.

Uansett, jeg kikket gjennom noen eldre tråder om 3D-printing (for eksempel “Hva har du printet i dag”), men fant ikke noe særlig om dette. Er det noen her som kan hjelpe meg litt på vei?

1760004086794.png
 
Hei!

Er det noen her som kan peke meg i retning av hvem som kan hjelpe meg å finne denne .stl-filen? Jeg fant denne greia på finn.no og tok kontakt med selgeren, som sa han hadde printet den for noen år siden fra en fil han fant her i forumet – men han husket dessverre ikke helt hvor.

Det det gjelder er et feste til et oksygensett, altså en brakett som holder oksygentanken, regulatoren og flowmeteret. Jeg liker denne løsningen mye bedre enn min egen variant, som er en litt halvveis kombinasjon av treverk og noen printede deler – så jeg ville gjerne sett på STL-filen og vurdert å bygge den i stedet.

Uansett, jeg kikket gjennom noen eldre tråder om 3D-printing (for eksempel “Hva har du printet i dag”), men fant ikke noe særlig om dette. Er det noen her som kan hjelpe meg litt på vei?

Vis vedlegget 74751
 
Hei!

Er det noen her som kan peke meg i retning av hvem som kan hjelpe meg å finne denne .stl-filen? Jeg fant denne greia på finn.no og tok kontakt med selgeren, som sa han hadde printet den for noen år siden fra en fil han fant her i forumet – men han husket dessverre ikke helt hvor.

Det det gjelder er et feste til et oksygensett, altså en brakett som holder oksygentanken, regulatoren og flowmeteret. Jeg liker denne løsningen mye bedre enn min egen variant, som er en litt halvveis kombinasjon av treverk og noen printede deler – så jeg ville gjerne sett på STL-filen og vurdert å bygge den i stedet.

Uansett, jeg kikket gjennom noen eldre tråder om 3D-printing (for eksempel “Hva har du printet i dag”), men fant ikke noe særlig om dette. Er det noen her som kan hjelpe meg litt på vei?

Vis vedlegget 74751
Jeg veit ikke hvordan det vil funke hos deg, men jeg dytter bare flaska ned i ei bukselomme. Gjæringskaret står lavt, og jeg har en oksygeneringsstav, sånn at jeg kan stå og bevege steinen rundt i vørteren, dvs. at jeg rører ganske heftig rundt med den. På den måten antar jeg/håper jeg at jeg sørger for at mer av oksygenet blir tatt opp. Lar du steinen ligge i ro nede i vørteren, strømmer jo oksygenet rett opp - og ut av vørteren.
 
En liten oppsamling fat-for-dummies-spørsmål:

1. Er det noen som har mål på disse ball lock-koblingene?

Jeg vurderer den i stål for å få slangen ut på siden, og dermed bruke litt mindre plass i høyden (har finregnet litt på kjøleskapsplass), men dersom koblingen uansett blir høyere enn håndtaket på fatet så utgjør det liten forskjell i praksis.

2. Kobler man slange rett på disse, eller må jeg ha en overgang av noe slag? På den av stål kan jeg velge å få med "slangestuss med mutter 1/4 MFL", men trenger jeg det, og hva er det? Kan jeg koble feks denne rett på? https://mesterbrygg.no/produkt/tappeutstyr/picnickran-med-ca-1-3m-3-16-skumdempende-slange

3. Hvis jeg vil trekke øl fra toppen av fatet med denne https://mesterbrygg.no/produkt/fat/nye-corneliusfat/flyteball-til-corneliusfat så trenger jeg å bytte ut det lange stigerøret med et kort et. Kan jeg bruke et sånt, eller er det bare for CO2? https://mesterbrygg.no/produkt/fat/nye-corneliusfat/stigror-cornelius-gass

4. Noen som har erfaring med denne regulatoren for Sodastream? https://mesterbrygg.no/produkt/co2-og-regulator/co2-regulator-for-sodastream-425gr-flaske Jeg hadde opprinnelig tenkt til å gå for Kegland sin Mini 360 Core, uten noen spesielt god grunn (annet enn tillit til Kegland). Om denne fungerer like greit så er det jo halv pris. Kan jeg sette et sånt manifold på begge disse? https://www.homebrew.no/regulatorer-og-tilbehør/103016/co2-manifold-med-4-uttak-mfl-gjenger-med-stengeventiler-og-mfl-gjenger

Og helt til sist: Det er ikke noe i veien for å få disse tingene sendt i posten?
 
Tror Brewshop har dem med lavest profil. De går nesten jevnt med kanten
Jeg bruker 1/4 MFL direkte til 3/16’’ rør.
Vis vedlegget 74834
Vis vedlegget 74836

Perfekt! Akkurat hva jeg trenger. Hva heter den metallstumpen der som forbinder slangen med koblingen? Jeg antar det "MFL something something"? Har du gjengeteip mellom?

Edit: leste litt mer på brewshop og fant relevant lenke :)
 
For en som er mest interessert i 9l fat så er det litt provoserende at mange opererer med samme pris på 9/12/19l fat o_O
Jobben er den samme, med like mye sveis, håndtak, pakninger og koblinger…
Det går trolig flest av 19 som de da også har større stordriftsfordeler på
En god grunn for å gå for 19L :cool:
 
Det er da litt forskjell. I hvertfall hos Brewshop
Det er heller ikke store forskjellen i vekt
 

Vedlegg

  • Screenshot 2025-10-14 at 13.19.27.png
    Screenshot 2025-10-14 at 13.19.27.png
    2,8 MB · Sett: 9
Jobben er den samme, med like mye sveis, håndtak, pakninger og koblinger…
Det går trolig flest av 19 som de da også har større stordriftsfordeler på
En god grunn for å gå for 19L :cool:

Hehe, det kan du si. Dessverre har jeg ikke et stort nok øldrikkende nettverk i umiddelbar nærhet til å ha god nok omsetning for 20l per batch, så da vil jeg heller brygge litt oftere for å kunne iterere på oppskrifter, ha nogenlunde ferskt øl, osv.
 
Tilbake
Topp