Tråden for dumme spørsmål.

aha - det har nok vært nære på et par ganger, men jeg trur jeg har unngått å teste det:).

Jeg la forresten merke til i videoen som blei lagt ut over, at flakene hang igjen i korkeren og måtte dras ut. Det kan da i alle fall ikke være bra? Det skjer ikke med min.
Det betyr jo bare at den er så tight at korken presses veldig hardt mot glasset. Du ser det samme skjer med den billige varianten, hvis det ikke skjer ville jeg ha tenkt at adapteret er slitt og må byttes.
Jeg ville ikke stolt på en korker som ikke løfter opp flaska etter korking.
 
finnes det noen øl med sabro humler til salgs i norge, helst pol, butikker eller bar i oslo-området? Har kjøpt en pose og lurer på å ha det i en american amber ale men vil prøve litt først.
 
Det betyr jo bare at den er så tight at korken presses veldig hardt mot glasset. Du ser det samme skjer med den billige varianten, hvis det ikke skjer ville jeg ha tenkt at adapteret er slitt og må byttes.
Jeg ville ikke stolt på en korker som ikke løfter opp flaska etter korking.
Nå har jeg korka et sted mellom 40 og 50 000 flasker uten en eneste gang å ha opplevd problemer med at korkene ikke har sittet godt nok, så det resonnementet der er nok feil.

Jeg vil heller tru at flaskene henger fast fordi korkeren ikke bøyer kantene på korkene godt nok inntil.
 
Jeg vil heller tru at flaskene henger fast fordi korkeren ikke bøyer kantene på korkene godt nok inntil.
Og jeg vil heller tru at at det er på grunn av at adapteret er så tight at den klemmer korkene så hardt inntil at det ikke er mer å gå på. Da vil metallet i korkene gi seg litt og samtidig sette seg fast i adapteret.
 
Og jeg vil heller tru at at det er på grunn av at adapteret er så tight at den klemmer korkene så hardt inntil at det ikke er mer å gå på. Da vil metallet i korkene gi seg litt og samtidig sette seg fast i adapteret.
Uansett så er det i alle fall ingen grunn til ikke å stole på Mercedesen. Jeg har rimelig solid empirisk grunnlag for å kunne anbefale den uten forbehold. Flasker som har stått i mange år, er stadig helt tette, dvs. det er ikke noe tegn til at de ikke har holdt på kullsyra. (Kronekorker er ikke helt tette i den forstand at de ikke slipper inn noe oksygen, men det er en annen sak, og ikke noe som har med korkeren å gjøre.)
 
Uansett så er det i alle fall ingen grunn til ikke å stole på Mercedesen. Jeg har rimelig solid empirisk grunnlag for å kunne anbefale den uten forbehold. Flasker som har stått i mange år, er stadig helt tette, dvs. det eer ikke noe tegn til at de ikke har holdt på kullsyra. (Kronekorker er ikke helt tette i den forstand at de ikke slipper inn noe oksygen, men det er en annen sak, og ikke noe som har med korkeren å gjøre.)
Det gjelder vel alle korkere som selges, jeg hadde den billige typen de første årene som brygger, og åpnet nylig en black ipa som hadde stått i over 10 år i varierende temperatur. Det var ikke noe som tydet på at korkene har vært utette. Grunnen til at jeg gikk over til Doc Revolution var at den er enklere å bruke, ikke at jeg ikke stolte på den billige typen.

Det er adapteret som klemmer sammen korkene, ikke selve korkeren. I alle tilfeller ville jeg ha byttet adapteret etter 50 000 flasker, kanskje du da vil oppleve at flaskene setter seg fast?
 
Sist redigert:
Det gjelder vel alle korkere som selges, jeg hadde den billige typen de første årene som brygger, og åpnet nylig en black ipa som hadde stått i over 10 år i varierende temperatur. Det var ikke noe som tydet på at korkene har vært utette. Grunnen til at jeg gikk over til Doc Revolution var at den er enklere å bruke, ikke at jeg ikke stolte på den billige typen.

I alle tilfeller ville jeg ha byttet adapteret etter 50 000 flasker, kanskje du da vil oppleve at flaskene setter seg fast?
De har aldri sittet fast, så det er opplagt ikke meninga at de skal gjøre det. Og jeg er veldig glad for å slippe det ekstra momentet. Kan jo legge til at den ikke holder på flaskene når jeg korker 29 mm (de gamle Kinn-flaskene) heller. Og det adapteret kan umulig være veldig slitt, sjøl om jeg har korka en del Kinn-flasker, også.)

Trur nok den klarer 50 000 til:).
 
De har aldri sittet fast, så det er opplagt ikke meninga at de skal gjøre det. Og jeg er veldig glad for å slippe det ekstra momentet. Kan jo legge til at den ikke holder på flaskene når jeg korker 29 mm (de gamle Kinn-flaskene) heller. Og det adapteret kan umulig være veldig slitt, sjøl om jeg har korka en del Kinn-flasker, også.)

Trur nok den klarer 50 000 til:).
Men, koster den skjorte og bukse, eller bare en av delene? ;) spørs om han som stilte spørsmålet var klar for utlegget for Mercedesen. :)
 
Men, koster den skjorte og bukse, eller bare en av delene? ;) spørs om han som stilte spørsmålet var klar for utlegget for Mercedesen. :)
Nå koster den ny over 2000, så du skal vite at du kommer til å korke veldig mange flasker i åra framover for å gjøre den investeringa - om du da ikke er i den situasjonen at penger ikke spiller noen rolle. Men om du kunne få en brukt til en fornuftig pris, ville jeg overveid det. Jeg rakk å korke mange nok flasker med en skranglete korker - den vanlige billige typen - til å bli skikkelig lei av den. Ikke minst blei jeg lei av å måtte lirke flaska ut av adapteret. Så om forskjellen mellom den og en brukt Mercedes er noen få hundrelapper, synes jeg det er fornuftig å gjøre den investeringa. Og angrer du, kan du sikkert få solgt den uten noe tap av betydning.
 
er det egentlig vits å tørrhumle en american amber ale?
Har du lyst, har du lov. Med tanke på hva er det du lurer på vitsen med det? Konkurransebrygging? Du vil jo få den effekten som tørrhumling har. Spørsmålet er vel hvor mye du vil la malt få dominere over humle.

Jeg ville ha tørrhumla, men det er kanskje fordi jeg heller ville ha brygga en rød IPA:). Tørrhumlinga peker jo ølet den veien. Velger du å gjøre det, skal du nok vise litt moderasjon. 2 gr/l?
 
ja, jeg er egentlig ikke så keen på en ipa, men heller en balansert American amber ale med preg av både malt og humle
Da hadde jeg satsa på humling i whirlpool - eller kanskje bare ei sein tilsetning. (jeg mener å ha hatt god erfaring med å tilsette ved kokeslutt, vente bare litt med å starte nedkjølinga, og så ta en pause på 10-15 minutter ved 80 grader.)
 
Sist redigert:
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
 
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
Er ikke det en pale ale da? Jeg syns ølet tenderer til å tippe over når det blir for lite malt og alkohol og for mye humle. Så min løsning når alkoholen går ned er å sørge for litt mer trøkk i kroppen på ølet. Maris otter, Munich, litt krystallmalt. Da får du litt balanse til all humla, samtidig som det fortsatt kan være tydelig humledrevet.
 
Mulig det er en annen tråd som passer bedre, vis meg gjerne i riktig retning.

Har lyst til å brygge en ~IPA (les: humletung øl, åpen for andre typer) som holder lavere alkohol, <5%. Session IPAer smaker jo veldig ofte.. ikke like bra.

Så, forslag til øl eller oppskrifter som kan være bra å sikte mot?
En enkel måte å dytte mer smak inn i ølet på uten å få for mye alkohol, er å bruke mer malt samtidig som du mesker på en høyere temperatur. Gjærbarheta på vørteren din synker med ca 4 prosentpoeng for hver grad over 67 grader. Du får da en større andel dektriner, som ikke er gjærbare. De smaker ikke noe, så du endrer ikke smaken på ølet. Det blir ikke søtt.

Konsekvensen er at du kan brygge med mer malt, og dermed få mer smak, uten å få mer alkohol. OG blir den samme som i et sterkere øl, men FG vil også bli tilsvarende høyere.

Du kan også bruke en gjær med lav attenuasjon, men da vil du kanskje få en merkbar restsødme. Det er ikke nødvendigvis ille. Vestkyst brygges f.eks. med Wyeast 1318, som (i teorien) ikke kan ete maltotriose.

Jeg ser for meg at du ikke skal drive det for langt. På ett eller annet nivå vil det antakelig bli et merkbart misforhold mellom alkoholinnhold og smaksfylde - men det er nå bare en spekulasjon fra min side.

Jeg tumler akkurat med en plan om å nedskalere alkoholinnholdet i en rød IPA jeg var veldig fornøyd med. Skal jeg kutte ned på basismaltet, eller skal jeg bare øke mesketemperaturen? Jeg vil ned fra 6,2% til litt over 5. Da blir den litt mer anstendig å drikke:). Da må jeg senke utgjæringsprosenten fra 76 til 63,og da må jeg tre grader opp fra 67. 70 grader skulle gjøre jobben - om jeg velger denne strategien. 70 grader er ikke ekstremt, så kanskje det blir løsninga.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp