Stig Aa.
Norbrygg-medlem
Modning er et tema jeg syns har lite konsensus. Har søkt opp ulike tråder på forumet har fått dette generelle inntrykket:
- ofte en sammenblanding av lagring og modning når dette diskuteres.
- en forståelse av at dersom man er "skikkelig flink", så trengs det ikke modning (kan nærmest drikke rett fra gjæringskaret".)
- "bare" dårlige brygg må modnes.
- skilles ikke mellom modning på fat eller flaske. (Her må det vel være forskjeller? ).
Unntak er svært sterke/mørke øl som helst skal modnes i 2 år, da.
Oppskriftsbøker jeg leser, der det som regel står oppført alt fra 4-12 ukers modningstid (avhengig av ølstil), samt egne erfaringer, tilsier at modning alltid er nødvendig dersom man karbonerer på flaske.
Er det tabu å si at man må modne ølet?
- ofte en sammenblanding av lagring og modning når dette diskuteres.
- en forståelse av at dersom man er "skikkelig flink", så trengs det ikke modning (kan nærmest drikke rett fra gjæringskaret".)
- "bare" dårlige brygg må modnes.
- skilles ikke mellom modning på fat eller flaske. (Her må det vel være forskjeller? ).
Unntak er svært sterke/mørke øl som helst skal modnes i 2 år, da.
Oppskriftsbøker jeg leser, der det som regel står oppført alt fra 4-12 ukers modningstid (avhengig av ølstil), samt egne erfaringer, tilsier at modning alltid er nødvendig dersom man karbonerer på flaske.
Er det tabu å si at man må modne ølet?