Nei, jeg vet ikke hvilke kar som er brukt.Husker du etter hvilken batch problemene startet? Samme gjæringstank(er)? Full kontroll på selve tappingen høres det ut som.
Jeg hadde en slik batch med overkarbonert øl. Jeg har ikke brygget det selv. Det er brygget i samvirkebryggeriet hvor vi er 100 medlemmer, så jeg har ikke helt oversikt over prosessen denne gangen. Den er dog brygget av vår mest erfarne bryggeledere, så rutinene bør være greit fulgt.
Uansett, jeg åpnet flasken og målte SG til 1.00. Iflg loggen var FG 1.10. M.a.o. har den gjæret på flasken.
Dette var en ale av et eller annet slag krydret til jul. Krydder tilsatt i koken. Krydderet gjør det vanskelig å kjenne usmak.
Vanlig ale skal ikke kunne gjære til 1.0. Noe må ha skjedd. Villgjær som gjærer mer ut? Noen bakterier som bryter ned sukkeret og gjør det gjærbart? Den hadde styrke på 6.5% abv, så det er vel begrenset hva som kan leve av bakterier? Noen enzymer? Hvor kommer de i så fall fra? Annet?
Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
Mangler noen tall her, men tipper du mener 1.010 FG og du har målt 1.000?Uansett, jeg åpnet flasken og målte SG til 1.00. Iflg loggen var FG 1.10. M.a.o. har den gjæret på flasken.
Korrekt.Mangler noen tall her, men tipper du mener 1.010 FG og du har målt 1.000?
Det bygges 1 til 2 ganger i uka. Det brukes tørrgjær av relativt begrenset utvalg. Det brukes ikke egen Saison gjær. Det er greie rutiner for hygiene, men det er klart det kan glippe i blant med så mange kokker. Men vi har oftere problemer med overkarbonering i samvirkebryggeriet enn jeg har hjemme. Men vanligvis kan det dreie som noen flasker, og da gjerne gamle flasker. Sjeldent en hel batch.Det høres definitivt ut som villgjær/krysskontaminasjon fra et brygg med en diastaticus-type. Har utstyret vært brukt til en saison nylig?
Det bygges 1 til 2 ganger i uka. Det brukes tørrgjær av relativt begrenset utvalg. Det brukes ikke egen Saison gjær. Det er greie rutiner for hygiene, men det er klart det kan glippe i blant med så mange kokker. Men vi har oftere problemer med overkarbonering i samvirkebryggeriet enn jeg har hjemme. Men vanligvis kan det dreie som noen flasker, og da gjerne gamle flasker. Sjeldent en hel batch.
Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
Jeg tror det for samvirkebryggeriet del er omstikkingsbøttene. Det bygges i 150L ståltanker som stikkes om i plastbøtter. 2-3 bøtter i bruk ila toppingen. En infisert bøtte, som kanskje avgir mest diastaticus i første påfyll, vil kunne forklare noen flasker med bombe og andre helt fine.Hvis det er enkeltflasker er det vel temmelig sannsynlig at det dreier seg om dårlig reingjøring av de flaskene?
Jeg synes altså at en husgjær høres litt kult ut. Men hvis du må få den vekk: Hva med å sterilisere alt du har av glass og metall (selvfølgelig uten pakninger) som kan få plass i stekovnen? I Yeast.... skriver de at 170 grader i 40 minutter skal være sterilt nok til laboratoriebruk. I podkasten du lenker til snakker han om tre timer. Hvis du krøller litt aluminiumsfolie over toppen på kolber o.l. før du setter dem inn vil de kanskje også holde seg steril en liten stund. Jeg innbiller meg at spesielt kolbe til starter kan være et sårbart punkt, siden du nettopp lager best mulig vilkår for å dyrke opp en liten mengde gjær.Ja, det er alt eller ingenting, så sånne tilfeldige faktorer er ikke årsaken.
Jeg heller sterkt i retning en av disse:
For min egen del mistenker jeg at jeg kan slepe med meg forurensning fra maltbua.
- dårlig reingjort kran i kjelen
- dårlig reingjort/ripete gjæringskar
- dårlig gjær som har kommet seint i gang, sånn at bakterier har fått etablere seg (det er alltid bakterier til stede)
- uflaks: Noe har kommet seg ned i gjæringskaret utenfra. Skjer lett dersom maltkverning skjer i nærheten av resten av prosessen.
- dårlig reingjort tappestav
Har opplevd det samme, men er ikke konsekvent mellom batches. Har ikke brygget nok / notert nok til å se mønsteret enda. Men husker at jeg merket meg at det var ganske konsistent med tid - dvs. at alle flasker som hadde stått en stund og var lagret i romtemp hadde mye mer kullsyre enn jeg ville - så jeg tenkte at de fortsatte å karbonere litt mer enn de skulle.
Dersom man stiller opp følgende observasjoner:
- Nesten alle har opplevd det på noen punkt men ikke konsekvent (ref. undersøkelsen her som nå er nesten 76%)
- Det har vært konsekvent for alle flasker i en batch
- Man antar at de fleste er nøye med rengjøring og bruker star-san el. (iaf. for det meste)
- Folk har ikke erfart noe særlig usmak(?)
- Folk har ikke opplevd andre typer infeksjoner generelt sett(?)
Det er fortsatt anekdotisk - men syns det høres rart ut at så mange folk har så ofte "skjulte" infeksjoner i akkurat den delen av prosessen/systemet av akkurat en type som gir noe overkarbonering men ikke usmak. Så er det ikke mer logisk at det er gjæren man tilsatte som fortsatt er i live? Eller så må det bety at det er veldig vanskelig å rengjøre alt tappeutstyr korrekt?
@Finn Berger har du fått andre resultat etter renselsesprosessen (dersom du har rukket det enda)
Kan tilført sukker stimulere gjæren til å tygge i seg flere sukkerarter? Eller danne en liten mengde mutasjoner som har den evnen og derved over tid tygge i seg mer?
Jeg har brukt både sukker og spesie, og har ikke registrert noen forskjell.Har noen sett en sammenheng mellom overkarbonering og hva man bruker som karboneringsmiddel? F.eks. forlkjell på sukker i en eller annen variant vs. vørt fra byggingen? Eller sukker vs. mais eller sprymalt? Kan tilført sukker stimulere gjæren til å tygge i seg flere sukkerarter? Eller danne en liten mengde mutasjoner som har den evnen og derved over tid tygge i seg mer?