Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Jeg har alltid brukt magnetrører til gjærstarterne mine. Men er det egentlig nødvendig? Hvor lang tid bruker en gjærstarter på å gjære ut?
Jeg fant fram en slump (30 ml) tykk slurry fra kjøleskapet – en blanding av WLP802 og MJ M84 lagergjær. Kokte opp 2 liter vann med 200 g DME. Blandet ut slurryen i avkjølt vørter, og fordelte noenlunde likt på 3 syltetøykrukker.
Én satte jeg på magnetrøreren, én på kjøkkenbenken (så den kunne få seg en swirl med jevne mellomrom) – og én fikk stå helt i fred.
Etter ett døgn er det fremdeles ganske stor forskjell. Etter to døgn er alle tilnærmet utgjæret. Den på magnetrøreren var ferdig på under ett døgn.
Tror jeg kommer til å endre praksis på grunnlag av denne erfaringen. Det kan virke som at 12 timer på rører + 12-18 timer uten agitasjon er tilstrekkelig for å lage gjærstarter.
Når det gjelder gjærvolumet, kan det det ut som at det har økt fra ca 10 til nesten 40 ml i hvert av glassene.
Jeg fant fram en slump (30 ml) tykk slurry fra kjøleskapet – en blanding av WLP802 og MJ M84 lagergjær. Kokte opp 2 liter vann med 200 g DME. Blandet ut slurryen i avkjølt vørter, og fordelte noenlunde likt på 3 syltetøykrukker.
Én satte jeg på magnetrøreren, én på kjøkkenbenken (så den kunne få seg en swirl med jevne mellomrom) – og én fikk stå helt i fred.
Etter ett døgn er det fremdeles ganske stor forskjell. Etter to døgn er alle tilnærmet utgjæret. Den på magnetrøreren var ferdig på under ett døgn.
Tror jeg kommer til å endre praksis på grunnlag av denne erfaringen. Det kan virke som at 12 timer på rører + 12-18 timer uten agitasjon er tilstrekkelig for å lage gjærstarter.
Når det gjelder gjærvolumet, kan det det ut som at det har økt fra ca 10 til nesten 40 ml i hvert av glassene.