Tråden for dumme spørsmål.

Selvfølgelig kan du gi Pilsmalt til høns, selv om den vanligvis brukes til å lage Pils.
Hvis du mener mask (malt som er mesket) så kan den selvfølgelig også gis til høns og andre dyr.
Mente malt. Vi (som i det kollektive vi) har pensjonisthøns som lever herrens glade dager på selvplukkede bringebær, mais og potensielt reservelageret av malt. I retur får vi gjødsel og innimellom noen egg.

Jeg (som i det individuelle jeg) bare nikker og smiler :)
 
Mente malt. Vi (som i det kollektive vi) har pensjonisthøns som lever herrens glade dager på selvplukkede bringebær, mais og potensielt reservelageret av malt. I retur får vi gjødsel og innimellom noen egg.

Jeg (som i det individuelle jeg) bare nikker og smiler :)
Det må da være billigere korn å få kjøpt enn Malta bygg?
 
Mente malt. Vi (som i det kollektive vi) har pensjonisthøns som lever herrens glade dager på selvplukkede bringebær, mais og potensielt reservelageret av malt. I retur får vi gjødsel og innimellom noen egg.

Jeg (som i det individuelle jeg) bare nikker og smiler :)
Jøss, jeg blei mponert av pensjonisthønene som plukker bringebær. Som jeg pleier å si: Undervurder aldri en pensjonist:).
 
Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.

Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
 
Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.

Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
Hva brygger du på?
 
Det er flere variabler her. Mål hvor mye vann det går før du når bunn av maltrøret. Legg til 15 liter vann så har du en passe tykk mesk.
Deretter skyller du langsomt til du når du når ca 34 liter. Så koker du i 60 min som det står på settet.

Lykke til, dette kommer til å bli noe dere blir fornøyd med!
 
Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.

Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
Det finnes ikke et riktig svar her, bare personlige valg.
Det viktigste er den totale vannmengden og hvor mye som fordamper på ditt utstyr.
Dere kan meske med alt fra 40% til 100% av den totale vannmengden. Siste blir da no sparge / uten skylling.

Målet er å nå riktig OG og mengde vørter når dere er ferdige. Det tar mange brygg før dere får jevnt utbytte, så ikke tenk på det som nybegynner.
Nå er tiden kommet for å finne bryggegleden mer enn det perfekte brygget. Det kommer siden.

Lykke til og velkommen til hobbyen
 
Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.

Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
Antakelig er det ikke veldig viktig hva du velger der. Det laveste meskevannsvolumet gir deg et forhold mellom meskevann og malt på 2,7 ltr/kg, og det er vel omtrent det som har vært lærebokfasiten. Men du skal ha en tjukkere mesk enn det før det får betydning for konverteringa av stivelsen - og du kan ha en mye tynnere mesk. Nesten uansett hvilket forhold du har - innafor visse grenser, så klart - vil du kunne få nær 100% omdannelse av stivelsen til sukker. Du påvirker altså i liten grad meskeeffektiviteten gjennom hvilken tjukkelse du har på mesken.

Det du kan tenke på, er derimot at når du driver med kontinuerlig skylling, slik du normalt gjør i en bryggemaskin der du hever maltrøret, har forholdet mellom meskevannmengde og skyllevannmengde betydning for meskeeffektiviteten: Mer skyllevann lar deg vaske ut en større prosentandel av det sukkeret du har produsert under meskinga, forutsatt at du skyller på riktig måte. Så på denne måten kan valget av mesketjukkelse likevel påvirke meskeeffektiviteten.

Jeg veit ikke om forskjellen mellom eksemplene påvirker meskeeffektiviteten så mye, men noe vil det nok ha å si hva du velger. I et gammeldags oppsett ville jeg uten tvil valgt den tjukkeste mesken, men i en maskin med rør er det mulig at det gir deg så tjukk mesk i røret at det blir slitsomt å håndtere - og at det kanskje kan gjøre det vanskeligere å få 100% konversjon av stivelsen.

Jeg har ingen praktisk erfaring med bryggemaskiner, sida jeg bruker en vanlig kjele. Antakelig er den framgangsmåten @Terjedd foreslår en veldig grei praktisk måte å gjøre det på - og motsetning til meg har han erfaringa:).
 
Tilbake
Topp