Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har sjekket forskjellige kalkulatorer for beregning av meskevann og skyllevann, og de aller fleste gir meg forskjellig svar. Brewfather sin app sier 13.91L meskevann og 21.31L skyllevann for 5.15kg malt, mens Grainfather sin kalkulator sier 17.41L meskevann og 16.71L skyllevann. En annen app (Mibrew) sier 13.44L meskevann og 19.65L skyllevann.

Hva er riktig? Hva ville dere valgt?
Antakelig er det ikke veldig viktig hva du velger der. Det laveste meskevannsvolumet gir deg et forhold mellom meskevann og malt på 2,7 ltr/kg, og det er vel omtrent det som har vært lærebokfasiten. Men du skal ha en tjukkere mesk enn det før det får betydning for konverteringa av stivelsen - og du kan ha en mye tynnere mesk. Nesten uansett hvilket forhold du har - innafor visse grenser, så klart - vil du kunne få nær 100% omdannelse av stivelsen til sukker. Du påvirker altså i liten grad meskeeffektiviteten gjennom hvilken tjukkelse du har på mesken.

Det du kan tenke på, er derimot at når du driver med kontinuerlig skylling, slik du normalt gjør i en bryggemaskin der du hever maltrøret, har forholdet mellom meskevannmengde og skyllevannmengde betydning for meskeeffektiviteten: Mer skyllevann lar deg vaske ut en større prosentandel av det sukkeret du har produsert under meskinga, forutsatt at du skyller på riktig måte. Så på denne måten kan valget av mesketjukkelse likevel påvirke meskeeffektiviteten.

Jeg veit ikke om forskjellen mellom eksemplene påvirker meskeeffektiviteten så mye, men noe vil det nok ha å si hva du velger. I et gammeldags oppsett ville jeg uten tvil valgt den tjukkeste mesken, men i en maskin med rør er det mulig at det gir deg så tjukk mesk i røret at det blir slitsomt å håndtere - og at det kanskje kan gjøre det vanskeligere å få 100% konversjon av stivelsen.

Jeg har ingen praktisk erfaring med bryggemaskiner, sida jeg bruker en vanlig kjele. Antakelig er den framgangsmåten @Terjedd foreslår en veldig grei praktisk måte å gjøre det på - og motsetning til meg har han erfaringa:).
 
Noen som har prøvd denne Vevor growleren? Ser den er mye billigere enn Growlerwerks sine og får gode tilbakemeldinger fra brukere. Eneste minuset er kanskje at co2-patronen er på utsiden, men det er til å leve med.

 
Jeg får ikke co2 inn på oxebar flasken. Jeg har dette settet https://www.olbrygging.no/kegland/1...g-head-kit-tappeutstyr-til-oxebar-polymer-fat
Må det spesial co2 kobling på her? Jeg ser at den lille tappen som skal presses inn for å åpne står litt lengre inne på denne i forhold til på Corneliusfatet.
Antar jeg får samme utfordring ved tapping
Jeg bruker oxebar nesten daglig, og det funker perfekt. Rød er Co2 og Gul er Øl.
Sikker på at det ikke er trykk allerede ?
 
Sist redigert:
Jeg måtte bytte kobling, den har alltid virket på Cornelius fatene, men virket av en eller annen grunn ikke her. Tappen som skyver inn og åpner må være kortere på den første.
Når du sier det så har jeg en svart ball lock på en picnic kran som må trykkes ekstra ned for å få øl ut av en Fermzilla med sånne plast ball locker. Den også virker fint på fat. Så det er vel noen av dem som har en litt kort tapp da.
 
Er det mulig å overføre øl fra flaske til fat?
Kan man bruke f.eks. en mottrykksfyller bare andre vei?
Har et øl som ikke er karbonert nok, der jeg allerede har tilsatt mer sukker og korket på nytt. Mulig det ikke er nok gjær igjen for å karbonere mer.
I «verste fall» må jeg brygge den på nytt, men hadde vært flott om det hadde gått an å overføre fra flaske til fat uten alt for mye oksygen eksponering
 
Er det mulig å overføre øl fra flaske til fat?
Kan man bruke f.eks. en mottrykksfyller bare andre vei?
Har et øl som ikke er karbonert nok, der jeg allerede har tilsatt mer sukker og korket på nytt. Mulig det ikke er nok gjær igjen for å karbonere mer.
I «verste fall» må jeg brygge den på nytt, men hadde vært flott om det hadde gått an å overføre fra flaske til fat uten alt for mye oksygen eksponering
Resultatet kan avhenge av øltype
@AndyHagen flyttet en gang en Stout (?) fra flaske til fat og tilbake på flaske. Den vant han årets nykommer med på Norsk ølfestival.
Støtter @Tor. i at sukker og karboneringsgjær er enklest og trolig best.
Siden du allerede har tilsatt sukker, ville jeg ha målt SG. Du står nå i fare for å tilsette dobbelt av hva flasken tåler / trenger.
 
Sist redigert:
Resultatet kan avhenge av øltype
@AndyHagen flyttet en gang en Stout (?) fra flaske til fat og tilbake på flaske. Den vant han årets nykommer med på Norsk ølfestival.
Støtter @Tor. i at sukker og karboneringsgjær er enklest og trolig best.
Siden du allerede har tilsatt sukker, ville jeg ha målt SG. Du står nå i fare for å tilsette dobbelt av hva flasken tåler / trenger.
Ja dette var en imperial stout som vel må kunne sies å være litt mer oksidasjonstolerant enn feks pils.
Ble litt usikker på rekkefølgen her, men er ganske sikker på at jeg opprinnelig hadde det på flaske, men fylte det på fat. Mener jeg da purget starsanfylt fat, og hadde litt sig av CO2 inn på ventil under fyllingen for å sikre oksygen«fritt» der hvor øl traff fatveggen. Så flasket jeg vel noen flasker en gang senere igjen.
Tror ikke jeg hadde gjort dette med en pils.
 
Ja dette var en imperial stout som vel må kunne sies å være litt mer oksidasjonstolerant enn feks pils.
Ble litt usikker på rekkefølgen her, men er ganske sikker på at jeg opprinnelig hadde det på flaske, men fylte det på fat. Mener jeg da purget starsanfylt fat, og hadde litt sig av CO2 inn på ventil under fyllingen for å sikre oksygen«fritt» der hvor øl traff fatveggen. Så flasket jeg vel noen flasker en gang senere igjen.
Tror ikke jeg hadde gjort dette med en pils.
Ølen det er snakk om er en Begisk Quad (10%). Så dette bør egentlig gå greit..håper jeg
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
Ser det har gått noe tid, men hvilket utstyr brygger du på?
 
Brygger nå en Belgisk Blond og fått potte tett maltseng. Aldri vært borti før.Snart to timer etter mesking drypper det bare så vidt fra rørt mens vørteren står over maltsenga. Umulig å starte skylling når det er slik Noen tips?
Seint svar. Jeg ville først har rørt i mesken og latt den sette seg i 10-15 minutter uten å skylle eller bruke pumpa, før jeg hevet maltrør sakte.

Dersom det ikke hjalp, batch sparge.
 
Tilbake
Topp