Tråden for dumme spørsmål.

Etter at jeg solgte GF30, og kjøpte Speidel50, for noen år siden, har jeg kun skylt med varmtvann fra springen. Har ikke merka noen forskjell, annet at det tar lengre tid å oppnå kok. Men det er kanskje viktig hva slags varmtvannsbereder man har ?
 
Så 15 grader rett fra springen gjør tilnærmet samme nytten som 78 og der omkring?
Ja, jeg trur det. Det er en del rapporter om det.

Mine egne forsøk er med batch sparging. Da fyller du jo alt vannet på med en gang. Når du blander det kalde vannet i den varme masken, får du jo en høyere temperatur - jeg trur jeg tappa ut noe som holdt noen og tredve. Og ikke noe tyda på at utbyttet blei dårligere.

Denne væska er jo mye mindre sukkerholdig enn den første væska, og følgelig uansett mer tyntflytende. Andre komponenter, som beta-glukaner, vil også være like mye fortynna. Om du driver med kontinuerlig skylling, slik en normalt gjør i en maskin, vil dessuten temperatursenkinga være mer gradvis, og jeg trur det går helt fint.

Jeg trur generelt at snakket om temperatur og viskositet er sterkt overdrevet. At det skal være noen viktig forskjell for effektiviteten av skyllinga på vørter som holder 67 og 77 grader, slik det gjerne hevdes, virker veldig rart.
 
Etter at jeg solgte GF30, og kjøpte Speidel50, for noen år siden, har jeg kun skylt med varmtvann fra springen. Har ikke merka noen forskjell, annet at det tar lengre tid å oppnå kok. Men det er kanskje viktig hva slags varmtvannsbereder man har ?
Ja, jeg ville nølt med å bruke vann fra en gammel bereder, i alle fall. Jeg veit lite om hva slags forurensninger som kan være i det - og så lenge jeg ikke veit det, vil jeg ikke bruke det. (Min egen er ny, men uansett lar jeg være. Det er antakelig tull.)
 
Noen som har fundert på holdbarheten til Antioxin? Har oppbevart det på et syltetøyglass i ganske mange år nå og syntes det lukter ganske stramt, det har det kanskje alltid gjort, men ble ikke så veldig beroliget da jeg leste dette

On opening, us e the product as quickly as pos s ible. Pa cks which
have been opened a nd part-us ed s hould be kept tightly s ealed. If
there are any s igns of s poilage during s torage of an opened bag
do not us e and dis card the contents appropriately.
 
Noen som har fundert på holdbarheten til Antioxin? Har oppbevart det på et syltetøyglass i ganske mange år nå og syntes det lukter ganske stramt, det har det kanskje alltid gjort, men ble ikke så veldig beroliget da jeg leste dette


Kjøpte SBT og SB hos Maltmagnus i Sverige for noen år siden, og hatt den på glass siden. Noe av innholdet på glassene har blitt litt "forstenet" og lukter også ganske stramt, men det har det gjort hele tiden. Det er ikke noen best før dato på kilospakken og er jo usikker på hvordan den utvikler seg over tid, og om den mister virkning eller påvirkes/påvirker øl, helse på en eller annen måte. ellers er den godt beskrevet i vedlegget fra Maltmagnus, etter å ha lest den bør man kanskje sløyfe tilsetning og drikke ølet fortere;)
 

Vedlegg

  • ANTIOXINSBT_3.0.pdf
    275,1 KB · Sett: 7
Kjøpte SBT og SB hos Maltmagnus i Sverige for noen år siden, og hatt den på glass siden. Noe av innholdet på glassene har blitt litt "forstenet" og lukter også ganske stramt, men det har det gjort hele tiden. Det er ikke noen best før dato på kilospakken og er jo usikker på hvordan den utvikler seg over tid, og om den mister virkning eller påvirkes/påvirker øl, helse på en eller annen måte. ellers er den godt beskrevet i vedlegget fra Maltmagnus, etter å ha lest den bør man kanskje sløyfe tilsetning og drikke ølet fortere;)
Jeg lever greit med det som står der - om jeg ikke dør, da - men dette synes jeg blir litt vanskelig: "Undvik kontakt med människor och djur ". Jeg er bare moderat asosial, og jeg liker katter.
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
Like mye avrenning for hver runde er det som gir best utbytte i batch sparge ja, og så er det ikke veldig følsomt om det varierer litt den ene eller andre veien :)
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
Ja, men som Petter sier, er det ikke veldig viktig. Det skal avvike en del før det betyr noe særlig. Jeg mener Palmer overdriver betydningen av det i How to Brew.
 
Hei,

Usikker rpå om dette fortjener en egen tråd, eller om det bare er et dumt spm.

Nesten alle oppskriftene jeg leser har betydelig mindre skyllevann enn meskevann.
Det gir mening, da de som oftest er ment for bryggemaskiner.

Jeg brygger på igloo kjøleboks med falsk bunn.
Der mener jeg at John Palmer i en 12 år gammel youtubevideo (
) sier at han ønsker like mye avrenning 1. Gang som ved skylling (partis kylling?).

Jeg mener jeg har lest at det er flere her på forumet som mesker på old school kjøleboks.

Er dette fortsatt best practice?
Jeg kan jo legge til at det ikke er noe problem - i alle fall ikke med normale brygg - å treffe 50/50-fordelinga, så jeg gjør det alltid. Hvis du skal ha f.eks. 34 liter til kok, beregner du bare 17 liter "skyllevann", og så legger du til en liter for hvert kilo malt pluss det du erfaringsmessig veit blir igjen som grums i meskekaret når du beregner hvor mye du skal ha til mesking. Jeg pleier å beregne 2,5 liter som tap til karet, så hvis jeg bruker 5 kilo malt, blir det 17+5+2,5 liter, altså 24,5 liter. Jeg mesker med hele den mengden hele tida, altså en rimelig tynn mesk, men det er uproblematisk.

Det går jo an å fordele vannmengden på tre tappinger, også, om meskekaret ditt har begrensa kapasitet. Da får du antakelig litt bedre utbytte i bytte for den ekstra tida det tar. Jeg har aldri gjort det; jeg mesker i en 60 liters kjele og koker i en 36-liter, så det trenger jeg ikke. (60-liter'n er en SS Brewtech, og den er bedre å meske i, så sjøl om det blir litt trangt i kokekjelen, foretrekker jeg å gjøre det sånn.)

Dette var sikkert ikke nytt for deg, men det kan jo være nyttig lesning for andre som funderer på å brygge på det som nå kanskje er litt gammelsdags måte. Jeg vil anbefale det; jeg kan ikke tenke meg å gå over til maskin:).
 
Tilbake
Topp