Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Nå snakker vi ellers om normal gjærHvis man samtidig stresser gjæra litt med å få den til å arbeide i sitt nedre temperaturområde så kan man få problemer. Eller om temperaturen svinger litt for brått for så å falle igjen før gjæringa er ferdig. Viktigst er jo at gjæra er frisk, og at den trives i miljøet. Brygga en liten batch konnjøl nå for halvannen uke siden, brukte hele tre gram frossen bunnhøsta kveik til 23 liter 1.056. Gikk ut på tre dager den i romtemperatur.
Det er jo for meg helt normal gjær.. det andre er som ultraprosessert mat det.Nå snakker vi ellers om normal gjær.
Som Morten sier, så blir det neppe noen endringer når det gjelder øltyper - uten at du skal tolke det som noen garanti. Men om du har planer om å sende inn 10 lyse lagere, trur jeg du kan glemme detLitt tidlig kanskje, men NM 2026 kommer plutselig. Noen øl må planlegges i god tid spesielt lager øl og de mørke sterke øltypen.
Blir det noen endringer fra 25 til 26 mesterskapet ?
Skal det være en diskusjon i forkant med forslag om ønskede forandringer?
Selv om vi får servert en mindre mengde av de sterke ølene på bar, så trenger dommerne fremdeles nok væske (volum) til at alle involverte kan bedømme ølet.Jeg gjorde meg noen tanker om de sterke ølene . Er det nødvendig med 0.5 flasker med Imperial stout og lignende sterke øl.
Men det er vel noe med å forenkle systemet slik at det blir håndterbart kanskje ?
Ikke uvanlig det. Men lag gjerne en regel om alltid å tappe noen 0,5-flasker også - i tilfelle ølet viser seg å ha potensial.Skjønner. Men det blir fort til at de sterke ølene blir tappet på 0.33 flasker. Sjeldent at jeg får lyst på en halvliter Imperial stout![]()
Vi har planer om et fat-kurs, i alle fallJeg vurderer å prøve meg på fat. Har forumet en "Kom igang med fat for dummys"? Jeg har ikke funnet noen. Hvis ikke - er det noen som har noen forslag til gode guider? Jeg lurer på så mangt, og kan så veldig veldig lite. Mye av det jeg leser tar for gitt mange ting jeg ikke forstår. Noen ting jeg lurer på:
Hva er minimum utstyr jeg _må_ ha? Fat ok, men hva med koblinger, slanger, verktøy, "lube" (hva slags?) og andre ting? Jeg er ikke ute etter å lage kegerator eller lignende, jeg er fornøyd med å ha fatene stående i et kjøleskap med den enkleste tenkelige serveringsmekanikken.
Hvis jeg karbonerer naturlig, må jeg allikevel koble på CO2 for å få ølet ut av fatet igjen? Må det være CO2 kobla på til enhver tid? Eller kan jeg ha fire fat og én CO2-tank og få det til å svinge?
Kan jeg ha en kort slange med kran festa til fatet liggende i et kjøleskap sånn nogenlunde fast, eller må jeg fjerne serveringsutstyr for rengjøring og desinfisering jevnlig? Hvor ofte?
Hvor langt kommer man med en 5kg CO2-flaske? Eller er det Sodastream som gjelder? Hvor lenge varer den?
Jeg ser det ligger en del fat på finn - er det trygt å kjøpe brukt, eller er det tryggest å kjøpe nytt?
Jeg skulle gjerne hatt en god guide som forklarer meg alt jeg trenger å vite uten å anta noe forkunnskap. Jeg antar at jeg kan gå til en bryggebutikk å få hjelp til flere av disse tingene, men jeg liker å orientere meg litt på forhånd. Se an litt hva det koster og hva det krever av meg.
Takker for all hjelp![]()
Et tu, Brute?Vi har planer om et fat-kurs, i alle fall. See you!
Litt mye å skrive svar på alt spør om.Jeg vurderer å prøve meg på fat. Har forumet en "Kom igang med fat for dummys"? Jeg har ikke funnet noen. Hvis ikke - er det noen som har noen forslag til gode guider? Jeg lurer på så mangt, og kan så veldig veldig lite. Mye av det jeg leser tar for gitt mange ting jeg ikke forstår. Noen ting jeg lurer på:
Hva er minimum utstyr jeg _må_ ha? Fat ok, men hva med koblinger, slanger, verktøy, "lube" (hva slags?) og andre ting? Jeg er ikke ute etter å lage kegerator eller lignende, jeg er fornøyd med å ha fatene stående i et kjøleskap med den enkleste tenkelige serveringsmekanikken.
Hvis jeg karbonerer naturlig, må jeg allikevel koble på CO2 for å få ølet ut av fatet igjen? Må det være CO2 kobla på til enhver tid? Eller kan jeg ha fire fat og én CO2-tank og få det til å svinge?
Kan jeg ha en kort slange med kran festa til fatet liggende i et kjøleskap sånn nogenlunde fast, eller må jeg fjerne serveringsutstyr for rengjøring og desinfisering jevnlig? Hvor ofte?
Hvor langt kommer man med en 5kg CO2-flaske? Eller er det Sodastream som gjelder? Hvor lenge varer den?
Jeg ser det ligger en del fat på finn - er det trygt å kjøpe brukt, eller er det tryggest å kjøpe nytt?
Jeg skulle gjerne hatt en god guide som forklarer meg alt jeg trenger å vite uten å anta noe forkunnskap. Jeg antar at jeg kan gå til en bryggebutikk å få hjelp til flere av disse tingene, men jeg liker å orientere meg litt på forhånd. Se an litt hva det koster og hva det krever av meg.
Takker for all hjelp![]()
Jeg forventet ikke å få svar på alt dette her i tråden altsåLitt mye å skrive svar på alt spør om.
Jeg bruker fat. Du kan slå på tråden. Eller vi tar det over en øl.
Kjører også kun sodastream. Som du sier billig å bytte på tilbud, og mister ikke så mye co2 ved lekkasje.Fordel med Sodastream flasker er at de er billige på tilbud ligger de på 30kr i innbytte. Og det er for 425gr. Får du lekkasje så slipper du kosten for fylling av stor flaske. Dette har skjedd meg noen ganger.
Så nå har jeg rundt ca 10 Sodastream flasker, alltid godt å ha noen fulle.
Har litt forskjellig, men har sansen for Mini Core 360 fra Kegland. En må bare behandle de pentRegulatorer: Her har jeg både AGA sin og Kegland sin. Personlig liker jeg best AGA varianten da den er enklere med bare et hjul for justering. Har fra Kegland både analog og digital manometer. Liker ikke digital da du må trykke på den for å få frem trykket.
Byggmax tar også kun kr 40,- i bytte. Det går gjerne litt tid mellom hver gang Europris, Clas Ohlson og tilsvarende har reduserte priserHvis du skal kjøpe sodastream "fra bunnen av" er vel Byggmax billigst. Mener du havner litt over 200 kr. uten
Har pleid å bytte på jula til 50 kr, men de har gått opp til 70 kr nå sistByggmax tar også kun kr 40,- i bytte. Det går gjerne litt tid mellom hver gang Europris, Clas Ohlson og tilsvarende har reduserte priser