Tråden for dumme spørsmål.

Hvis man samtidig stresser gjæra litt med å få den til å arbeide i sitt nedre temperaturområde så kan man få problemer. Eller om temperaturen svinger litt for brått for så å falle igjen før gjæringa er ferdig. Viktigst er jo at gjæra er frisk, og at den trives i miljøet. Brygga en liten batch konnjøl nå for halvannen uke siden, brukte hele tre gram frossen bunnhøsta kveik til 23 liter 1.056. Gikk ut på tre dager den i romtemperatur.
Nå snakker vi ellers om normal gjær;).
 
Litt tidlig kanskje, men NM 2026 kommer plutselig. Noen øl må planlegges i god tid spesielt lager øl og de mørke sterke øltypen.
Blir det noen endringer fra 25 til 26 mesterskapet ?
Skal det være en diskusjon i forkant med forslag om ønskede forandringer?
 
Endringer vil bli lagt frem senere. Ikke avgjort om det skal diskuteres på forumet eller om det avgjøres av NM + Dom.Kom ++
Øltyper og klasser blir i hovedsak uendret.
 
Litt tidlig kanskje, men NM 2026 kommer plutselig. Noen øl må planlegges i god tid spesielt lager øl og de mørke sterke øltypen.
Blir det noen endringer fra 25 til 26 mesterskapet ?
Skal det være en diskusjon i forkant med forslag om ønskede forandringer?
Som Morten sier, så blir det neppe noen endringer når det gjelder øltyper - uten at du skal tolke det som noen garanti. Men om du har planer om å sende inn 10 lyse lagere, trur jeg du kan glemme det:). (Jeg også:( - ;).)

Greit å få en påminnelse om at det er på tide å begynne å tenke over dette - for meg som brygger, og dessuten også som NM-kommitemedlem:). Takk.
 
Jeg gjorde meg noen tanker om de sterke ølene . Er det nødvendig med 0.5 flasker med Imperial stout og lignende sterke øl.
Men det er vel noe med å forenkle systemet slik at det blir håndterbart kanskje ?
 
Jeg gjorde meg noen tanker om de sterke ølene . Er det nødvendig med 0.5 flasker med Imperial stout og lignende sterke øl.
Men det er vel noe med å forenkle systemet slik at det blir håndterbart kanskje ?
Selv om vi får servert en mindre mengde av de sterke ølene på bar, så trenger dommerne fremdeles nok væske (volum) til at alle involverte kan bedømme ølet. :)
 
Skjønner. Men det blir fort til at de sterke ølene blir tappet på 0.33 flasker. Sjeldent at jeg får lyst på en halvliter Imperial stout :cool:
 
Skjønner. Men det blir fort til at de sterke ølene blir tappet på 0.33 flasker. Sjeldent at jeg får lyst på en halvliter Imperial stout :cool:
Ikke uvanlig det. Men lag gjerne en regel om alltid å tappe noen 0,5-flasker også - i tilfelle ølet viser seg å ha potensial.

Når øl skal dømmes, må det være nok øl og minst mulig variasjon i emballasjen for å sikre anonymitet.
 
Jeg vurderer å prøve meg på fat. Har forumet en "Kom igang med fat for dummys"? Jeg har ikke funnet noen. Hvis ikke - er det noen som har noen forslag til gode guider? Jeg lurer på så mangt, og kan så veldig veldig lite. Mye av det jeg leser tar for gitt mange ting jeg ikke forstår. Noen ting jeg lurer på:

Hva er minimum utstyr jeg _må_ ha? Fat ok, men hva med koblinger, slanger, verktøy, "lube" (hva slags?) og andre ting? Jeg er ikke ute etter å lage kegerator eller lignende, jeg er fornøyd med å ha fatene stående i et kjøleskap med den enkleste tenkelige serveringsmekanikken.

Hvis jeg karbonerer naturlig, må jeg allikevel koble på CO2 for å få ølet ut av fatet igjen? Må det være CO2 kobla på til enhver tid? Eller kan jeg ha fire fat og én CO2-tank og få det til å svinge?

Kan jeg ha en kort slange med kran festa til fatet liggende i et kjøleskap sånn nogenlunde fast, eller må jeg fjerne serveringsutstyr for rengjøring og desinfisering jevnlig? Hvor ofte?

Hvor langt kommer man med en 5kg CO2-flaske? Eller er det Sodastream som gjelder? Hvor lenge varer den?

Jeg ser det ligger en del fat på finn - er det trygt å kjøpe brukt, eller er det tryggest å kjøpe nytt?

Jeg skulle gjerne hatt en god guide som forklarer meg alt jeg trenger å vite uten å anta noe forkunnskap. Jeg antar at jeg kan gå til en bryggebutikk å få hjelp til flere av disse tingene, men jeg liker å orientere meg litt på forhånd. Se an litt hva det koster og hva det krever av meg.

Takker for all hjelp :)
 
Jeg vurderer å prøve meg på fat. Har forumet en "Kom igang med fat for dummys"? Jeg har ikke funnet noen. Hvis ikke - er det noen som har noen forslag til gode guider? Jeg lurer på så mangt, og kan så veldig veldig lite. Mye av det jeg leser tar for gitt mange ting jeg ikke forstår. Noen ting jeg lurer på:

Hva er minimum utstyr jeg _må_ ha? Fat ok, men hva med koblinger, slanger, verktøy, "lube" (hva slags?) og andre ting? Jeg er ikke ute etter å lage kegerator eller lignende, jeg er fornøyd med å ha fatene stående i et kjøleskap med den enkleste tenkelige serveringsmekanikken.

Hvis jeg karbonerer naturlig, må jeg allikevel koble på CO2 for å få ølet ut av fatet igjen? Må det være CO2 kobla på til enhver tid? Eller kan jeg ha fire fat og én CO2-tank og få det til å svinge?

Kan jeg ha en kort slange med kran festa til fatet liggende i et kjøleskap sånn nogenlunde fast, eller må jeg fjerne serveringsutstyr for rengjøring og desinfisering jevnlig? Hvor ofte?

Hvor langt kommer man med en 5kg CO2-flaske? Eller er det Sodastream som gjelder? Hvor lenge varer den?

Jeg ser det ligger en del fat på finn - er det trygt å kjøpe brukt, eller er det tryggest å kjøpe nytt?

Jeg skulle gjerne hatt en god guide som forklarer meg alt jeg trenger å vite uten å anta noe forkunnskap. Jeg antar at jeg kan gå til en bryggebutikk å få hjelp til flere av disse tingene, men jeg liker å orientere meg litt på forhånd. Se an litt hva det koster og hva det krever av meg.

Takker for all hjelp :)
Vi har planer om et fat-kurs, i alle fall:). See you!
 
Jeg vurderer å prøve meg på fat. Har forumet en "Kom igang med fat for dummys"? Jeg har ikke funnet noen. Hvis ikke - er det noen som har noen forslag til gode guider? Jeg lurer på så mangt, og kan så veldig veldig lite. Mye av det jeg leser tar for gitt mange ting jeg ikke forstår. Noen ting jeg lurer på:

Hva er minimum utstyr jeg _må_ ha? Fat ok, men hva med koblinger, slanger, verktøy, "lube" (hva slags?) og andre ting? Jeg er ikke ute etter å lage kegerator eller lignende, jeg er fornøyd med å ha fatene stående i et kjøleskap med den enkleste tenkelige serveringsmekanikken.

Hvis jeg karbonerer naturlig, må jeg allikevel koble på CO2 for å få ølet ut av fatet igjen? Må det være CO2 kobla på til enhver tid? Eller kan jeg ha fire fat og én CO2-tank og få det til å svinge?

Kan jeg ha en kort slange med kran festa til fatet liggende i et kjøleskap sånn nogenlunde fast, eller må jeg fjerne serveringsutstyr for rengjøring og desinfisering jevnlig? Hvor ofte?

Hvor langt kommer man med en 5kg CO2-flaske? Eller er det Sodastream som gjelder? Hvor lenge varer den?

Jeg ser det ligger en del fat på finn - er det trygt å kjøpe brukt, eller er det tryggest å kjøpe nytt?

Jeg skulle gjerne hatt en god guide som forklarer meg alt jeg trenger å vite uten å anta noe forkunnskap. Jeg antar at jeg kan gå til en bryggebutikk å få hjelp til flere av disse tingene, men jeg liker å orientere meg litt på forhånd. Se an litt hva det koster og hva det krever av meg.

Takker for all hjelp :)
Litt mye å skrive svar på alt spør om.
Jeg bruker fat. Du kan slå på tråden. Eller vi tar det over en øl.
 
Litt mye å skrive svar på alt spør om.
Jeg bruker fat. Du kan slå på tråden. Eller vi tar det over en øl.
Jeg forventet ikke å få svar på alt dette her i tråden altså :) Ville bare tegne et bilde av informasjonen jeg søker i denne guiden jeg håpet eksisterte.

Takk for generøst tilbud, mulig jeg tar kontakt :)
 
Mine tanker rundt fat.

Funker å kjøpe brukt. Har gjort det på alle mine fat. Husk å rengjør alt selv om selger sier at de er rengjort. Jeg har også byttet alle pakninger slik at jeg vet at de er friske og nye.

Jeg har gått bort i fra 2 og 5kg flaskene med CO2, enklere og ha sodastream flasker og heller noen flere regulatorer hvis behovet er der.
Fordel med Sodastream flasker er at de er billige på tilbud ligger de på 30kr i innbytte. Og det er for 425gr. Får du lekkasje så slipper du kosten for fylling av stor flaske. Dette har skjedd meg noen ganger.
Så nå har jeg rundt ca 10 Sodastream flasker, alltid godt å ha noen fulle.

Regulatorer: Her har jeg både AGA sin og Kegland sin. Personlig liker jeg best AGA varianten da den er enklere med bare et hjul for justering. Har fra Kegland både analog og digital manometer. Liker ikke digital da du må trykke på den for å få frem trykket.

Slanger/koblinger: Når det gjelder slanger og koblinger har jeg gått all in med Kegland. Bruker 8mm EVABarrier slanger på både øl og CO2.Enkelt å kjøpe 12m for å enkelt dele opp og få ønsket lengde. Dette er også myke slanger så enkelt å ha med å gjøre. Og Duotight ballock grå/rød for CO2 og sort/gul for Øl.

Tapping: Her kan du bruke hva du vil. Enkleste her er å kjøpe et ferdig Picnic tappekran sett. Da får du slange og kran. Eventuelt en
Picnic Tap 2.1 da kobler man rett på fatet og kan tappe.

Karbonering: Du kan karbonere naturlig på fatet. Ikke noe problem på fat. Jeg trykk fermenterer og har over på fat. Fatet trenger ikke stå tilkoblet hele tiden, men man trenger CO2 for å drive ut ølet når man tapper.

Håper dette svarte på noen av de tingene du lurer på.
 
Fordel med Sodastream flasker er at de er billige på tilbud ligger de på 30kr i innbytte. Og det er for 425gr. Får du lekkasje så slipper du kosten for fylling av stor flaske. Dette har skjedd meg noen ganger.
Så nå har jeg rundt ca 10 Sodastream flasker, alltid godt å ha noen fulle.
Kjører også kun sodastream. Som du sier billig å bytte på tilbud, og mister ikke så mye co2 ved lekkasje.
Hvis du skal kjøpe sodastream "fra bunnen av" er vel Byggmax billigst. Mener du havner litt over 200 kr. uten innbytte.

Regulatorer: Her har jeg både AGA sin og Kegland sin. Personlig liker jeg best AGA varianten da den er enklere med bare et hjul for justering. Har fra Kegland både analog og digital manometer. Liker ikke digital da du må trykke på den for å få frem trykket.
Har litt forskjellig, men har sansen for Mini Core 360 fra Kegland. En må bare behandle de pent ;)
 
Tilbake
Topp