Tråden for dumme spørsmål.

Vi har svartsørbær i hagen.
Jeg pleier å lage gele, perfekt til både ost og kjøtt.

Jeg lager selvfølgelig likør.
Det da skal tenke på når dy lager likør av svartsurbær er at frøene inneholder cyanid (blåsyre) så de bør ikke trekke for lenge i sterk sprit.
Jeg pleier å fylle et stort norgesgless med bær, helle på sukker til det fyller hulrommene og helle på så mye 60% som det går, lar det stå og trekke i 3-4 uker, snur glasset minst 2 ganger pr. dag. Heller av og tapper på flasker.
Aronia som den heter er full av antioksidanter og veldig sunn.
 
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
Har alltid flasket (nesten full) direkte fra coldcrash, og ikke hatt noe problem. Setter dem som oftest på baderomsgulvet et par dager etterpå (25 grader ish....)
 
Jeg skal flaske øl som for tiden er nedkjølt. Hvis jeg skal fylle flaskene til randen, bør jeg bekymre meg for at væsken utvider seg i romtemperatur? Altså: bør ølet få komme til romtemperatur før jeg flasker det? Jeg har følelsen av at ekspansjon fra 3C til 20C er minimal, men ble litt usikker.
Forskjellen er vel rundt 4% økt volum på 100gr kontra 20 gr, så det bør vel bli under 1% forskjell i volum, bør være uproblematisk
 
Jeg har en pale ale som har stått på et gjæringskar jeg mistenker det er gass/luftlekasje i. Det vil si, aktiviteten i gjærlåsen ga seg temmelig tidlig i gjæringsforløpet, men gjentatte hydtometerprøver viste at gjæringen fortsatte. Jeg antar derfor, til tross for flere runder med sjekk av lokk og gjærlås, at det har vært en lekasje et sted. Når jeg har smakt på hydrometerprøvene har jeg inntrykk av at smaken av humle har blitt mindre "frisk" over tid, og frykter at dette er et resultat av at oksygen kan ha kommet til.

Jeg lurer derfor på om det vil kunne hjelpe på humlesmaken å tilsette humle i løpet av CC eller på fat. Er det noen som har erfaring med noe lignende?
 
Godt spørsmål. Har tilsvarende tanker: brygger en pale ale-ish med en humle fra en gard i Høyanger. Aner ingenting om den, annet enn at den har vært brukt til ølbrygging for lenge siden. Dersom ølet blir smakløst - finnes det noe å tilsette i fatet etter noen ukers lagring?
 
Godt spørsmål. Har tilsvarende tanker: brygger en pale ale-ish med en humle fra en gard i Høyanger. Aner ingenting om den, annet enn at den har vært brukt til ølbrygging for lenge siden. Dersom ølet blir smakløst - finnes det noe å tilsette i fatet etter noen ukers lagring?
Tja, det finnes flytende humleekstrakter, men jeg aner ikke noe om hvordan de vil funke brukt på den måten. Eller om du får tak i dem her i landet. Alfasyreinnholdet vil jeg gjette på er veldig lavt i den der, så hva med å teste den som aromahumle, men bruke ei velkjent bitterhumle?
 
Gjorde det. Kjent bitterhumle til ca 20 IBU, deretter 120g halvtørr Bergehumle (etter gården den kommer fra) ved 30 min og like mye ved 5 min. Spennende. Den lukta faktisk litt sitrusaktig når jeg moste den mellom henda.
 
Litt Lotto med humle du ikke kjenner IBU på.
Kan være greit å teste bitterhet i f.eks. 5 liter vann med 30 min kok.
Men det løpet er kjørt nå. Det kan fort bli godt.
 
Tilbake
Topp