Som fersk brygger og Speidel eier så er det mye å sette seg inn i. Bommet stygt på volumet under batch #1 i helgen så jeg måtte forske litt på hvor mye som faktisk fordamper.
Det var varmt ute når jeg gjorde disse målingene, ca 25 grader i skyggen. Jeg kan derfor ikke utelukke at noe fordampning skyldes varmen, men det har jeg altså ikke hensyntatt.
50L speidel med 28L springvann. Tenkte å simulere bruken av kort maltrør. Vanntemperaturen var 22C før jeg startet speidelen; hageslangen lå ute i solen så fikk litt høyere temperatur. Speidel satt i manuelt modus med temperaturen innstilt på 102C og pumpen i gang. Når speidelen viste 100C ble lokket fjernet og tok tiden på 60 minutter. Klarte ikke rullende kok til tross for bruk av "varmekappe" av et liggeunderlag. Etter 60 minutter ble en spiralkjøler brukt for å kjøle ned vannet til 22C. Vannet ble helt ut og målt. Målt volum etter kok var 24L, altså 4 liter avkok. (14,3 %)
50L speidel med 50L springvann. Vanntemperaturen var 18C før jeg startet speidelen. Litt kaldere vann pga bruk av vann for kjøling av forrige test. Speidel satt i manuelt modus med temperaturen innstilt på 102C og pumpen i gang. Når speidelen viste 100C ble lokket fjernet og tok tiden på 60 minutter. Klarte ikke rullende kok til tross for bruk av "varmekappe" av et liggeunderlag. Etter 60 minutter ble en spiralkjøler brukt for å kjøle ned vannet til 22C, fikk det ikke kaldere. Vannet ble helt ut og målt. Målt volum etter kok var 45L, altså 5 liter avkok. (10 %)
Antar at større avkok på mindre volum skyldes at det ble litt bedre kok på det mindre volumet, altså mer effekt pr liter.
Tenkte det kunne være av interesse for flere, ikke alle som har like god tid til å teste.
- C
Det var varmt ute når jeg gjorde disse målingene, ca 25 grader i skyggen. Jeg kan derfor ikke utelukke at noe fordampning skyldes varmen, men det har jeg altså ikke hensyntatt.
50L speidel med 28L springvann. Tenkte å simulere bruken av kort maltrør. Vanntemperaturen var 22C før jeg startet speidelen; hageslangen lå ute i solen så fikk litt høyere temperatur. Speidel satt i manuelt modus med temperaturen innstilt på 102C og pumpen i gang. Når speidelen viste 100C ble lokket fjernet og tok tiden på 60 minutter. Klarte ikke rullende kok til tross for bruk av "varmekappe" av et liggeunderlag. Etter 60 minutter ble en spiralkjøler brukt for å kjøle ned vannet til 22C. Vannet ble helt ut og målt. Målt volum etter kok var 24L, altså 4 liter avkok. (14,3 %)
50L speidel med 50L springvann. Vanntemperaturen var 18C før jeg startet speidelen. Litt kaldere vann pga bruk av vann for kjøling av forrige test. Speidel satt i manuelt modus med temperaturen innstilt på 102C og pumpen i gang. Når speidelen viste 100C ble lokket fjernet og tok tiden på 60 minutter. Klarte ikke rullende kok til tross for bruk av "varmekappe" av et liggeunderlag. Etter 60 minutter ble en spiralkjøler brukt for å kjøle ned vannet til 22C, fikk det ikke kaldere. Vannet ble helt ut og målt. Målt volum etter kok var 45L, altså 5 liter avkok. (10 %)
Antar at større avkok på mindre volum skyldes at det ble litt bedre kok på det mindre volumet, altså mer effekt pr liter.
Tenkte det kunne være av interesse for flere, ikke alle som har like god tid til å teste.
- C