beregning av skyllevannmengde

TTL

 
Til helga brygger vi 3. og 4. Batch på nytt utstyr.

De to første batchene har vi forsøkt å regne litt på mengde skyllevann. Mener vi regnet at maltet tok opp 1.6 liter per kg malt. Endte opp med ca 10-15% mer vørter enn ønsket. Så har jeg tenkt litt. En del av volumet i vørteren er jo sukker fra kornet. Osv...
noen som har en god formel for beregning av skyllevann ut i fra mengde korn, meskeeffektivitet, vann/korn-forhold i mesken osv. Slik at vi får så mye som mulig av sukkeret fra kornet oppi kokekjelen.
 
Maltet stikker av med 0.8-1l vann pr kg malt.

Bruk ca 2.5-3 liter vann pr kilo malt på meskingen, til skyllevann regner du da volum ÷ tap av vann. Trekk dette så fra preboil volum, så har du mengden skyllevann du trenger.

Sikkert litt rotete forklart, men du får en pekepinn. Så får noen korrigere meg om jeg skyter i blinde.
 
Hvis du allerede har 10 15% mere vørter enn beregnet har du jo nesten svaret selv. Ved å skylle på samme måte hver gang vil du etter hvert få det spot on
 
Tilbake
Topp