For viktige målinger (som OG og FG) synes jeg det er veldig greit å måle med to uavhengige målemetoder (i.e. hydrometer og refraktometer). Det samme gjelder dersom jeg tviler på gyldigheten av en måling. Hydrometermålinger er veldig temperaturavhengige.
@Steinar Huneide Det skulle ikke være mulig å få lavere SG når du koker bort vann. Du koker jo ikke bort sukkerarter. Har du rullende kok? Har du utfordringer med at det er mye som har festet seg i bunnen etter kok?
Hva med følgende ved neste brygg: Ta ut nok til en SG-måling preboil. La den stå i romtemp (ca 20 grader). Ta så ut nok til en SG-måling ved kokeslutt, helst etter kjøling (postboil, OG). La også denne stå i romtemp. Mål begge etter en times tid (de bør da ha samme temperatur). Ved å ha samme temperatur på målingene, nær det hydrometeret er kalibrert for, så eliminerer du temperatur som en usikkerhet i målingene.