1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Butikker tomme for Starsan, PBW og Saniclean?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Kaffewit, 11 Aug 2019.

 1. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Se der ja, to forskjellige punkter. Da har man lært noe nytt og enda mer å dykke ned i.
   
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Etter litt googling og lett verifisering så ser det ut til at 304 blir klassifisert som "rustfritt", mens 316 blir klassifisert som "syrefast".

  A2 og A4 på det som tydligvis kan relateres til "Biltema-språk", såvidt jeg har forstått.
   
 3. beefeater

  beefeater
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Har brukt mye vaskemiddel tilsvarende MIM combi det siste året. Climax ett eller annet fra Lilleborg med klor. Har ikke sett antydning til korrosjon i Speidel, corneliusfat eller bryggerifat så tror ikke faren er så stor for å ødelegge utstyr i praksis.
   
 4. Aruzaa

  Aruzaa
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  304 er lavlegert, 316 er høylegert. Ikke så relevant for oss som brygger i egne hjem, men 304 brukes bl.a. ikke offshore pga. voldsom korrosjonsfare. Ikke at 316 er å trakte etter offshore heller :)

  Beklager avsporingen. Men burde man kjøpe StarSan mens man kan? Eller vil alternativene være like gode? Tenker disse hadde allerede dominert markedet hvis de var ekvivalente.
   
  Finn Berger liker dette.
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Som Gustav sa, så er vansken å finne et desinfeksjonsmiddel som du ikke trenger å skylle av. Sure San, som Strømmen selger, er et alternativ. Jeg bruker det til å desinfisere gjæringskar med - har 20 liter utblandet stående - men det er et litt slitsomt alternativ i mange sammenhenger fordi det skummer så bannsatt, og skummet renner ikke like lett av som Starsan-skum, heller. Men det funker jo.

  Jeg har bestilt to liter fra Ølbrygging. De skal vare noen år, og er det ikke dukket opp alternativer innen de tar slutt, er noe veldig rart. (Egentlig burde det dukke opp noe bedre. Jeg er ikke helt overbevist om effektiviteten til StarSan - i alle fall ikke med kort kontakttid.)

  Nå er det ikke sikkert det er noe stort problem om du må skylle. De fleste har vann som er godt nok, tror jeg.
   
 6. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Skummer Sure San mer og evt oppfører seg mer annerledes enn Star San at man ikke kan sette ei bøtte på hodet og vente til det har rent av? Jeg har alltid bare satt bøttene opp ned oppå lokket sitt, og så ristet av lokket for skum før tapping.
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nei, jeg bruker det til det der, og gjør som deg. Det går, men skummet er større, mer bestandig, og mindre tilbøyelig til å skli ned veggene på bøtta.

  Ting tar mer tid; det er vel greia, om du vil ha vekk skummet. (Jeg har denne flaska fordi jeg vant den, og må jo bruke den:).)
   
 8. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Aha, så tid er forskjellen altså. Jeg begynner å sanitere gjerne da jeg begynner å koke, så det bør vel gå greit.
   
 9. Lars Jarle Skorge

  Lars Jarle Skorge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Vet ikke sikkert hva betegnelsen er, har ferie nå, men tror det er 316, med en angitt finhet med tanke på porestørrelse. Vet at klor ved for høy temperatur tærer på dette stålet også, lager små porer som over tid kan tære hull i stålet.
   
 10. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Fordelen med skum er at det øker kontakttiden
   
 11. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg heller mot å ikke stole på kontakt med skum. Jeg sprayer ikke gjæringskarene, jeg fyller dem. Og det samme med alt annet som kan fylles.
   
 12. gustavf

  gustavf
  Expand Collapse
  Sentralstyre

  Suksessen til StarSan handler i stor grad om markedsføring, kombinert med at de har vært flinke til å tilby pakningsstørrelser som passer bra for hjemmebryggere og at det ikke trenger skylling. Det profesjonelle markedet har, stort sett, valgt andre produkter.

  Selv om StarSan er effektivt og bra, så har det også noen klare ulemper. Mitt ødelagte gulv og utallige ødelagte kjøkkenbenker er ei ulempe. Skummet, som i utgangspunktet er en fordel, har en tendens til å være litt vel kraftig. Dosering er vanskelig, spesielt når man trenger små mengder, og det er ikke lett å vite om ei blanding fortsatt er brukbar.

  Det er mange produkter som er like gode, dersom man ser bort fra behovet for å skylle (klorin, Suma Des, Suma Tab, Virkon). Jeg tenker at disse kan være gode produkter å ha for en hjemmebrygger, som en del av jobben med å holde infeksjoner unna. Det finnes også noen alternativer som ikke trenger skylling, som stort sett er basert på alkohol eller pereddiksyre (Antibac, Divodes, Divosan). Ecolab ser også ut til å ha noen produkter i Drysan-serien, som er lovende. Så skal vi heller ikke glemme varme.

  Aktuelle produkter, som kan være verdt å sjekke ut:
  • Divodes
  • Divosan
  • Suma Des
  • Suma Tab
  • Desguard
  • Drysan
  • Virkon
  • Sirafan
  • Alcodes
  • Topactive okto
  Det blir spennende å se hva som dukker opp i passende store pakker hos vår nærmeste hjemmebryggerbutikk.
   
  Botnen og Finn Berger liker dette.
 13. Ole Mørkved

  Ole Mørkved
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Trondheim
  Samme her, brukt det i mange år. Muligens har vel Felleskjøpet byttet til en annen le erandør. Morsomt nok, har de valgt en fra utlandet!
   
 14. Beron

  Beron
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Molde
  Må ha skjedd rimelig nylig det da? Kjøpte en ti kilos bøtte med pulver på Nordengros.
   
 15. Lars Jarle Skorge

  Lars Jarle Skorge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for tips.
   
 16. HåvardK

  HåvardK
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Begynte å brygge i 2014, og har holdt meg til Sterkrens istf Starsan og Stoutrens istf PBW (har brukt PBW en del også). Syns begge disse fungerer utmerket, og Sterkrens skummer heller ikke. Petit Agentur fører (og produserer, såvidt jeg har forstått) disse produktene.
   

Del denne siden