Hvor hardt er vannet deres? Dere kan slutte fra hardhetsgraden til kalkinnholdet. Det er kalsium som gjør vannet hardt, og i Norge er kalk -kalsiumkarbonat - stort sett den eneste kilden til kalsium. Hvis starsanløsninga dere lager med vannet deres, holder seg klar, har dere lite eller ikke noe kalsium. Jeg har vann som varierer mellom 4,5 og 5,5 dH, og starsanløsninga blei tåkete omtrent med en gang.
Har dere vann med et visst kalsiuminnhold, er det altså lite brukbart til å lage starsanoppløsning, som @Kloakk forklarer. Hydrogenperoksid er jeg usikker på om er noe alternativ. Iodofor var et vanlig produkt tidligere, men det trur jeg ikke selges her lenger. Klorin kan brukes, men da må det skylles etter.
Jeg er enig med @Kloakk i at det ikke er nok å kjøre kokende vørter gjennom krana.
Å tilsette kalk til vannet før brygging har forøvrig lite for seg. Det løser seg ikke, og effekten er uansett liten. Nå kan kalk likevel brukes, men det krever en del arbeid: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Building_brewing_water_with_dissolved_chalk (jeg har aldri gjort dette, og kommer aldri til å gjøre det.)
Jeg fikk en vannanalyse av kommunen, men ser ikke noe om kalsium.
Jeg fikk denne analysen fra kommunen for noen år siden, men ser ikke noe om kalsium...Hvor hardt er vannet deres? Dere kan slutte fra hardhetsgraden til kalkinnholdet. Det er kalsium som gjør vannet hardt, og i Norge er kalk -kalsiumkarbonat - stort sett den eneste kilden til kalsium. Hvis starsanløsninga dere lager med vannet deres, holder seg klar, har dere lite eller ikke noe kalsium. Jeg har vann som varierer mellom 4,5 og 5,5 dH, og starsanløsninga blei tåkete omtrent med en gang.
Har dere vann med et visst kalsiuminnhold, er det altså lite brukbart til å lage starsanoppløsning, som @Kloakk forklarer. Hydrogenperoksid er jeg usikker på om er noe alternativ. Iodofor var et vanlig produkt tidligere, men det trur jeg ikke selges her lenger. Klorin kan brukes, men da må det skylles etter.
Jeg er enig med @Kloakk i at det ikke er nok å kjøre kokende vørter gjennom krana.
Å tilsette kalk til vannet før brygging har forøvrig lite for seg. Det løser seg ikke, og effekten er uansett liten. Nå kan kalk likevel brukes, men det krever en del arbeid: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Building_brewing_water_with_dissolved_chalk (jeg har aldri gjort dette, og kommer aldri til å gjøre det.)
Med hydrogenperoksid blir det nok rent. Er det de bruker på slakterier, meierier osv. Da slipper du også å varme opp vannet. Bare tenkte å unngå det, for å slippe å styre med vernebriller, hansker osv