Jeg har brygget en rekke ekstraktøl (Coopers, Muntons, St. Peter, og flere andre) før jeg gikk til anskaffelse av kokeutstyr.
Jeg har prøvd alle varianter av tilsetninger, både DME, LME, brunt og hvitt sukker, humle (kokt for bitterhet og tørr for aroma).
Noen av disse bryggene ble dårlige, mens andre ble helt greie øl som gikk fort unna, også når skeptiske gjester fikk det servert.
Noen mener ekstraktøl blir bedre med koking. Dette virker skikkelig bakvendt og helt usannsynlig. Hele poenget med ekstraktøl er at det skal være enkelt og raskt å sette det. Hvis du har lyst til å koke øl kan du like gjerne kjøpe malt og ta hele prosessen. Dessuten er det allerede kokt. Det er kokt *helt* ned til sirup. Det samme gjelder for LME. Hva man skal oppnå ved å vanne det ut for så å koke det igjen, skjønner jeg ikke.
Og, som flere her inne har poengtert, av og til er bruksanvisningene som følger med temmelig mangelfulle og alt for generelle. Andre har påpekt at det kan være en idé å bytte ut gjæra som følger med i komplette ekstraktsett. Jeg har testet det, uten at jeg kom til noen klar konklusjon. Men jeg la merke til at det ofte var små doser, og uklare instruksjoner rundt gjæringestemperatur. Jeg gikk ganske fort bort fra komplette sett, og kjøpte heller ekstrakt, DME/LME og gjær separat. Det er om ikke annet en grei måte å vite hvilken gjær du faktisk brygger med, og at du har riktig temperatur for den gjæren.
Mine tips for å lykkes med et helt greit ekstraktøl:
- Bruk Starsan eller annen syrebasert desinifisering i gjæringskaret før du putter noe oppi det.
- Gjør prosessen så enkel som mulig. LME trenger IKKE å kokes, heller ikke DME.
- Hvis du bruker DME, pøs den opp i gjæringskaret først. Tilsett kokende vann *sakte*, mens du agiterer karet. Hvis det klumper seg litt, bruk en (desinfisert) sleiv for å løse røre rundt. Det er IKKE krise hvis det er igjen noen små klumper. De forsvinner under gjæring.
- Varm opp boks/pose med LME og ekstrakt til rundt 60 grader (i en kasserolle). Det gjør det mye enklere og raskere å få tømt dem i karet.
- Ha litt kokende vann klart, så du kan skylle ut poser/bokser. Alle godsakene skal med.
- Tøm på kokende vann til du har ca. 4-6 liter vørter i karet (avhenger av hvor kaldt/varmt ølet skal gjæres), rør forsiktig underveis.
- Fyll etter med kaldt vann (rett fra springen), og juster med kokende vann hvis temperaturen i vørteret blir alt for lav. Stans når volumet er der det etter oppskrift skal være. Det kan lønne seg å kjøpe et digitalt termometer så du får nøyaktig og rask måling av temperatur.
- Denne fremgangsmåten sørger for at det er masse O2 i vannet, så du trenger ikke å riste på karet etterpå (eller oksygenere på annet vis).
- Strø over tørrgjær (fersk gjær krever som oftest starter, og det tar lenger tid enn du bør investere i ekstraktbrygging) så snart du er ferdig.
- Hvis du skal tørrhumle, gjør det med måte. Det er mindre maltsmak og aroma i ekstraktøl, og 100 gram tørrhumle vil kunne medføre et øl som ikke er balansert. Masse aroma fra humle, og lite sødme/smak fra malt som balanserer ut. Min erfaring: Ikke overstig 1g humle / liter. Hvis ekstraktet mangler noe bitterhet, får du uansett ikke en god IPA med å pøse på med C-humler.
Med denne metoden vil du kunne gjøre ferdig ølet på ca. 40 minutter når du har fått det i fingrene. Og det er en bra ting, også for ølet. Jo lenger tid du bruker med gjæringskaret åpent, desto større er sjansen for infeksjon / kontaminering. Når ølgjæra er pitchet kommer den til å konkurrere ut villgjær, så det går gjerne bra uansett, men det er lurt å prøve å unngå det uansett.
Du trenger:
- En vannkoker, gjerne en som tar mer enn 1l. Har du ikke det, bruk en kjele.
- En sleiv eller bryggespade eller noe sånt å røre med.
- Digitalt termometer er lurt.
- Litermål kan være kjekt å ha, men er egentlig ikke noe must. Det er literangivning i gjæringskaret, og følger du prosedyren over, så er det umulig å bomme. Hvis du ikke har mulighet til å fylle karet rett fra kranen, er en romslig mugge alt du trenger.
- Mulighet til å gjære på riktig temperatur. Har du ikke mulighet til å gjære på 10 grader, ikke prøv å brygge lagerøl. Det blir ikke godt.
Erfaring med typer ekstrakt / sett:
- Kjøp så dyrt ekstrakt du føler du har råd til. Du får litt det du betaler for også i denne sammenhengen.
- Brygg lyse øl, og ikke for alkoholsterke. De vil stort sett være mer i tråd med det du forventer når ølet er ferdig.
- Unngå IPA og veldig mørke øl, det er vanskeligere å lage gode ekstrakter når ølet krever mye humlearoma og solid maltsmak.
- Kjøp helst ekstrakt, DME/LME og gjær separat. Mest på grunn av gjæren.
- IKKE fall for fristelsen å bruke brunt eller hvitt sukker isteden for maltekstrakt (DME/LME). Ølet blir sterkere, men vil bli ubalansert og i verste fall vammelt og for søtt. Alkoholen vil bli for dominerende.
- Hva gjelder produsenter: Dette er såpass mange år siden at det nå har kommet mange nye leverandører og ekstrakter siden jeg holdt på med denne bryggemetoden. Det er derfor ikke sikkert at det er relevant eller pålitelig lenger, men jeg endte opp med å brygge mest Coopers. De var ikke veldig dyre, og holdt stort sett det de lovet. Favoritten i huset den gang var et lyst pale ale fra Coopers, med ABV rundt 4.5%. Behagelig terrasseøl som også tålte å nytes med grillmat, spekemat, Bacalao og annen mat med mye smak.