Tenker litt på bruk av noe spesialmalt for å prøve noe nytt.
Er det slik at enn bare bruker 200 gram f.eks å lar dette trekke i vann i 20-30 minutter og tilsetter vørter?
 

Finn Berger

Moderator
Ekstraktsett er åpenbart relevant for tida, jfr. denne tråden. Så jeg tenkte det kunne være greit å ha en hovedtråd om ekstraktbrygging - altså inkludert ekstraktsett - og oppdaga at det har vi jo. Så da klistrer jeg denne.

Bryggselv har forøvrig lagt ut en to minutters video om brygging med ekstraktsett. Ikke helt ille, men jeg synes det er snålt at det anbefales å bare fylle opp med kaldt vann før du tilsetter gjæren. For det første vil jeg vel anbefale at en sørger for riktig temperatur for gjæren ved tilsetting - og dernest ville jeg sagt noe om hva slags temperatur det bør gjæres på videre. Det er også for lettvint å bare si at dunken skal stå i to uker.

Jeg veit ikke om det følger mer og bedre info med settet, men om man er opptatt av at resultatet skal bli bra og at kundene skal komme tilbake etter mer, kunne man vel ha kosta på seg å gi litt bedre informasjon om et par vesentlige forhold?

Jeg starta med et sånt ekstraktbrygg for snart 9 år sida, og det blei ganske ille. For det første sto det ikke noe om gjæringstemperatur på instruksene, så jeg lot dunken stå i ei varm stue - og det sto heller ikke noe om at den ikke burde stå lyst, så den fikk rikelig med sollys.

Jeg får håpe at dette, som de skriver i innledninga der, er sant: "Ekstraktsettene som finnes på markedet nå er av enormt mye bedre kvaltiet enn hermetikkboksene fra gamle dager". Det var en sånn boks jeg starta med. Og så håper jeg også at kvalitetssikringa deres er bedre enn rettskrivinga deres:).
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Bortsett fra at du ikke trenger å meske eller koke så lenge er det ikke noe som skiller fra all grain.
Gjæringa og temperatur der er like viktig.
 

Finn Berger

Moderator
Bortsett fra at du ikke trenger å meske eller koke så lenge er det ikke noe som skiller fra all grain.
Gjæringa og temperatur der er like viktig.
Nettopp. Men folk som - sånn som meg for 9 år sida - vandrer storøyd og uvitende inn i brygginga, veit jo ikke sånt. Og da må de bli fortalt det, og ikke bare bli vist en video som gir intrykk av at det er enklere enn det det faktisk er. Resulatet blir jo fort nokså udrikkelig - og det hadde det ikke behøvd å bli.

Og så kan det jo sies at jeg var lovlig naiv som ikke satte meg bedre inn i grunnprinsippene før jeg satte i gang. Men det var jeg altså. Og jeg hverken var eller er aleine om det, antakelig.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Nettopp. Men folk som - sånn som meg for 9 år sida - vandrer storøyd og uvitende inn i brygginga, veit jo ikke sånt. Og da må de bli fortalt det, og ikke bare bli vist en video som gir intrykk av at det er enklere enn det det faktisk er. Resulatet blir jo fort nokså udrikkelig - og det hadde det ikke behøvd å bli.

Og så kan det jo sies at jeg var lovlig naiv som ikke satte meg bedre inn i grunnprinsippene før jeg satte i gang. Men det var jeg altså. Og jeg hverken var eller er aleine om det, antakelig.
Det er med noen instrukser men de er rimelig vage, man må også tilsette 1kg sukker eller DME/LME det må jo da kokes. Så skal man hive oppi 3-5 liter kaldt vann før man tilsetter sukkervannet, så ekstrakter og til slutt vann, men cider settene havnet man ofte på rundt 19 grader så det er jo greit nok, men som sagt vage instrukser.

Jeg mener uansett at det ville vært positivt om FWK(fresh wort kit) tok over for disse ekstrakt settene, da blir det lokalt brygget, ferskere varer og om settene forsvinner litt, sikkert et veldig godt utvalg :)
 

Finn Berger

Moderator
Jeg veit ikke hvor mange som etter hvert vil innom klassisk ekstraktbrygging. Jeg ser for meg at disse setta fortrenger det. Men for dem som av ymse praktiske grunner vil prøve seg på det, er jo boka til Palmer og Zainasheff et funn. Den heter "Brewing Classic Styles", og inneholder ei veldig god innføring i ekstraktbrygging, og eksempeloppskrifter av høy klasse på de aller fleste ølstiler. Alle oppskriftene er basert på ekstrakt som basis, med tillegg av spesialmalt - som du trekker som te - der det er nødvendig. (Og så har de maltbaserte alternativer for folk som brygger med 100% malt.)
 
Jeg har enda ikke fått testet Fresh Worth kit, men det er i planene.
Selv startet jeg med et Mangrove Jacks sett første gang, og som sett i denne tråden har jeg forsøkt noen sett og også kjøpt inn litt humle selv og kokt i sammen med DME.
Syns dette er en grei, enkel prosess og tidsbesparende for egen del.

Det er en stund siden jeg har brygget noe særlig, har en lager til karbonering nå, men ellers så er tanken å prøve et FWK i nærmeste fremtid.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Det blir jo veldig mye væske som må transporteres, derfor jeg nok bare prøvde det en gang
Kunne like gjerne kjøpt ferdig øl for min del
 
Fikk kjøpt meg et sett for noen dager siden, og ikveld fikk jeg endelig anledning til den store bryggingen av denne

DSC_0855~2.JPG

Kommer med en grei bruksanvisning for de som må ha det og liten notis på baksiden.
DSC_0856~2.JPGDSC_0857~2.JPG
 
IMG_0033.jpeg
FWK Pale Ale,en ble stående totalt 3 uker til gjæring da influensaen gjorde sitt inntog, og satte en stopper for planlagt fating for en uke siden.
Men ikveld gikk den på fat, og ble satt på kjøl. Havnet på 5.6%.
Blir sikkert å prøve et sett eller to ved en senere anledning.
 
Topp