Dip Hopping

Skjønner ikke ? Er dip hopping avsilt humleavkok, eller blir alt tømt tilbake i vørteren ?
Det siste, men jeg har stående en Old Salt Tavern til gjæring nå der jeg erstatta wp-tilsetninga med en dip hop som jeg silte av i stedet for å helle alt tilbake i vørteren. Jeg aner ikke hvordan det vil funke. Tappa ut tre liter ved 80 grader og lot den stå tre timer i en erlenmeyerkolbe uten å gjøre noe for å holde varmen oppe. Kjølte ned til pitch-temperatur før jeg silte av og tilsatte til vørteren. (Og først deretter tilsatte jeg gjæren.)

"Avkok" blir feil. Det du gjør, er å tappe av et par -tre liter etter å ha kjølt ned litt - hvilken temperatur du bruker, varierer, det finnes ingen fasit her - og lar det stå med humle i ei stund. En time, to timer - igjen er det ingen fasit - og så heller du det som da er ei ganske tjukk suppe over i vørteren. (Pass på at temperaturen blir riktig.) Om du skal holde temperaturen oppe eller ikke, er uklart for meg. Det har funka veldig godt å bare la den stå og kjølne.

Jeg ser det som et stort poeng at du bruker så høy temperatur at du denaturerer de enzymene i humla som forårsaker hop creep, som har ødelagt mye av moroa med å brygge tørrhumla øl for meg. Det ser ut til at denne teknikken kan erstatte tørrhumling, men du kan sjølsagt bruke den som et tillegg til tørrhumling, også.

Jeg er rimelig overbevist om at dip hopping har noe - eller faktisk mye - for seg. Dette exbeerimentet synes å støtte det: forhttps://brulosophy.com/2023/01/30/exbeeriment-impact-dip-hopping-has-on-an-american-pale-ale/

Gå til side en i tråden, så finner du et par lenker til artikler som forklarer litt grundigere hva dette er.
 
Sist redigert:
Det siste, men jeg har stående en Old Salt Tavern til gjæring nå der jeg erstatta wp-tilsetninga med en dip hop som jeg silte av i stedet for å helle alt tilbake i vørteren. Jeg aner ikke hvordan det vil funke. Tappa ut tre liter ved 80 grader og lot den stå tre timer i en erlenmeyerkolbe uten å gjøre noe for å holde varmen oppe. Kjølte ned til pitch-temperatur før jeg silte av og tilsatte til vørteren. (Og først deretter tilsatte jeg gjæren.)

"Avkok" blir feil. Det du gjør, er å tappe av et par -tre liter etter å ha kjølt ned litt - hvilken temperatur du bruker, varierer, det finnes ingen fasit her - og lar det stå med humle i ei stund. En time, to timer - igjen er det ingen fasit - og så heller du det som da er ei ganske tjukk suppe over i vørteren. (Pass på at temperaturen blir riktig.) Om du skal holde temperaturen oppe eller ikke, er uklart for meg. Det har funka veldig godt å bare la den stå og kjølne.

Jeg ser det som et stort poeng at du bruker så høy temperatur at du denaturerer de enzymene i humla som forårsaker hop creep, som har ødelagt mye av moroa med å brygge tørrhumla øl for meg. Det ser ut til at denne teknikken kan erstatte tørrhumling, men du kan sjølsagt bruke den som et tillegg til tørrhumling, også.

Jeg er rimelig overbevist om at dip hopping har noe - eller faktisk mye - for seg. Dette exbeerimentet synes å støtte det: forhttps://brulosophy.com/2023/01/30/exbeeriment-impact-dip-hopping-has-on-an-american-pale-ale/

Gå til side en i tråden, så finner du et par lenker til artikler som forklarer litt grundigere hva dette er.
Støtter det du skriver om å bruke diip hop som alternativ til dry hop. Har hatt samme problem med mine IPA, (min løsning er å kjøre oksygen»fri» overføring, og modne IPAen i flere uker i romtemp, (på fat - jeg bruker alltid fat til IPA).
Problemet med WP er jo at man har en stor avdampningflate, (og aromastoffene i humle er veldig flyktige). En ekolbe har liten avdampningflate, (serlig når den er fyllt opp til halsen. I tillegg er det jo ikke noe i veien for å bonge åpningen - eller stramme over glad pack. Men går man allikevel til dette steget, vil jeg tro at man får bedre utbytte av humle ved å vente med å tilsette dip hop’en til etter at meste av oksygenet er brukt opp/fordrevet. Mao biotrans, (hvis man har trua på det), eller på slutten av/etter gjæringsforløpet, (etter hvis man har trua på at denatureringen funker).
Nå gir jo WPen sin særegne karakter, nettopp fordi man kvitter seg med noe - på samme vis som 30min tilsetningen.
 
Støtter det du skriver om å bruke diip hop som alternativ til dry hop. Har hatt samme problem med mine IPA, (min løsning er å kjøre oksygen»fri» overføring, og modne IPAen i flere uker i romtemp, (på fat - jeg bruker alltid fat til IPA).
Problemet med WP er jo at man har en stor avdampningflate, (og aromastoffene i humle er veldig flyktige). En ekolbe har liten avdampningflate, (serlig når den er fyllt opp til halsen. I tillegg er det jo ikke noe i veien for å bonge åpningen - eller stramme over glad pack. Men går man allikevel til dette steget, vil jeg tro at man får bedre utbytte av humle ved å vente med å tilsette dip hop’en til etter at meste av oksygenet er brukt opp/fordrevet. Mao biotrans, (hvis man har trua på det), eller på slutten av/etter gjæringsforløpet, (etter hvis man har trua på at denatureringen funker).
Nå gir jo WPen sin særegne karakter, nettopp fordi man kvitter seg med noe - på samme vis som 30min tilsetningen.
Jeg har en følelse av at wp har vært oppskrytt. Det er i alle fall min erfaring at dip hopping med tilsvarende mengde gir mye mer for penga.

Skal nok etter hvert teste ut det du nevner, men jeg fikk virkelig slående effekt av "vanlig" dip hopping i neipa'en min nå. Akkurat nå er jeg litt spent på om det funker å sile av vørteren fra humla, som jeg har prøvd i en Old Salt Tavern. Men der er ikke humlearomaen like kraftig som i en neipa, så jeg veit ikke hvor mye jeg kan finne ut på grunnlag av det. Og det er nok tvilsomt om det funker, sida de tre literne i teorien er et altfor lite volum til å absorbere alle godsakene.
 
Sist redigert:
Hvis en kjører WP på 77 grader i 60-90 minutter, hvor forskjellig kan det bli fra dip hopping? Må åpenbart være noe jeg ikke har forstått ;)
 
Hvis en kjører WP på 77 grader i 60-90 minutter, hvor forskjellig kan det bli fra dip hopping? Må åpenbart være noe jeg ikke har forstått ;)
Godt poeng, eneste forskjellen jeg kan se er at humla forløses i mindre veske, og for min del blir all humla med i gjæringskaret, har bare godord og si om dette og slipper hop creep og tørrhumling. Og jaggu etter mine smaksløker så tror jeg både aroma og smak har blitt noe bedre med denne løsningen, ihvertfall ikke merket negative smaker i forbindelse med at humla har vært med hele veien.
 
Italo pils to uker etter tapping er allerede helt enormt god. Om det bør tilskrives Barke pilsmalt eller dip hopping er jeg litt usikker på, men kombinasjonen er uansett en vinner. Humlepreget er ikke påtrengende, men behagelig til stede. Denne blir brygget flere ganger.Italo_dip.jpg
 
Det siste, men jeg har stående en Old Salt Tavern til gjæring nå der jeg erstatta wp-tilsetninga med en dip hop som jeg silte av i stedet for å helle alt tilbake i vørteren. Jeg aner ikke hvordan det vil funke. Tappa ut tre liter ved 80 grader og lot den stå tre timer i en erlenmeyerkolbe uten å gjøre noe for å holde varmen oppe. Kjølte ned til pitch-temperatur før jeg silte av og tilsatte til vørteren. (Og først deretter tilsatte jeg gjæren.)

"Avkok" blir feil. Det du gjør, er å tappe av et par -tre liter etter å ha kjølt ned litt - hvilken temperatur du bruker, varierer, det finnes ingen fasit her - og lar det stå med humle i ei stund. En time, to timer - igjen er det ingen fasit - og så heller du det som da er ei ganske tjukk suppe over i vørteren. (Pass på at temperaturen blir riktig.) Om du skal holde temperaturen oppe eller ikke, er uklart for meg. Det har funka veldig godt å bare la den stå og kjølne.

Jeg ser det som et stort poeng at du bruker så høy temperatur at du denaturerer de enzymene i humla som forårsaker hop creep, som har ødelagt mye av moroa med å brygge tørrhumla øl for meg. Det ser ut til at denne teknikken kan erstatte tørrhumling, men du kan sjølsagt bruke den som et tillegg til tørrhumling, også.

Jeg er rimelig overbevist om at dip hopping har noe - eller faktisk mye - for seg. Dette exbeerimentet synes å støtte det: forhttps://brulosophy.com/2023/01/30/exbeeriment-impact-dip-hopping-has-on-an-american-pale-ale/

Gå til side en i tråden, så finner du et par lenker til artikler som forklarer litt grundigere hva dette er.
Hvordan ble smaken på den du silte av humla ?
 
Hvordan ble smaken på den du silte av humla ?
Det veit jeg ikke enda. Skal tappe den opp - litt forsinka - en av de nærmeste dagene. Den brukte lenger tid enn jeg liker på å gå seg ferdig, så jeg er litt redd for at det er noe tull der. Gammal gjær?

Brygginga har liggi litt nede i det siste - det har vært tid for soppsanking, og litt annet, også.
 
Tilbake
Topp