Jeg har i ettermiddag hatt mitt første brygg på Beer Brew 30. En havrestout.
Frem til nå har jeg brygget i en 32 liters Coleman Extreme med kobbermanifold + kokt i ei 30 liters stålgryte med kran. Dette oppsettet har fungert veldig bra, men dessverre tar det litt mye plass for en som bor i en liten blokkleilighet. På bryggedagen har jeg måtte gå 2-3-4 turer ned i den stappfulle lille boden min i kjelleren og opp alle trappene til leiligheten min i 5. etg. (Heis er tydeligvis oppskrytt..).
Så da jeg fikk nyss om BB30'en så fristet det å bytte det inn i denne kompakte saken. Og jaggu tror du ikke madammen slo til med en fantastisk bursdagsgave til bryggeren i huset!
Så var det mine erfaringer etter første brygget:
Lett og kompakt! Veier nesten ingenting og tar mye mindre plass enn det gamle oppsettet mitt.
Jeg tok ikke tiden på oppvarming av meskevannet (25 liter), men det gikk kjapt nok. Satte termostaten på 70C. Da termostaten slo ut målte jeg 77C i vannet (kontrollert med 2 ulike termometere). Litt skuffende, men hvis differansen er konstant så er det til å leve med. Kommer til å holde øye med dette fremover.
Fikk senket temp'en til 71C og hadde i malten slik at jeg traff mesketemp på 66C. Tempen sank med kanskje et par grader totalt i løpet av timen jeg mesket. Så jeg måtte tilføre varme samtidig som jeg resirkulerte et par ganger. Jeg stoler ikke helt på at termostaten klarer å holde riktig temp på egenhånd. Resirkulerte derfor samtidig som jeg rørte litt når temperaturen sank og jeg måtte tilføre varme - mens jeg passet på temp'en med termometeret mitt. Tror jeg kommer til å isolere med liggeunderlag eller lignende slik at temp'en holder seg stabil gjennom mesken med lite eller ingen oppvarming underveis.
Når det gjelder selve meskingen så var den litt små-stuck til tider. Noe av årsaken er nok de 750 grammene (ca 13%) med lettkokte havregryn jeg hadde oppi. Men jeg mistenker også at jeg må ha litt grovere knusing enn jeg hadde på det gamle oppsettet. Men med litt god røring i bunnen av maltrøret så rant det igjennom.
Når jeg skulle øke temp'en til ca 78C for utmesk så merket jeg at jeg måtte resirkulere flittig for at termostaten ikke skulle slå ut. Jeg måtte vel ha den på rundt 85C mens jeg konstant resirkulerte og rørte litt - for å få temp'en gjennom hele mesken opp til 78C. Jeg fikk hjelp av madammen til å sette på den ringen som maltrøret skal stå oppå under utskylling. Hadde nok fått det til på egenhånd, men det var litt tungt og knotete med nesten fult rør pga. halv-stuck mash.
Utbyttet endte på 75%. Hadde 80%+ på det gamle oppsettet. Men det er ikke så halvgalt til å være første brygget og atpåtil havrestout. Jeg resirkulerte 2-4 liter samtidig som jeg rørte litt hvert 10-15 minutt gjennom mesken. Neste gang vil jeg nok resirkulere litt mer og forhåpentligvis røre litt mindre.
Hadde 25,5 liter til kok. Null problem å holde rullende kok på det. Er dog glad jeg bruker fermcap. Vil tro det ellers lett kan koke over med en såpass høy og smal kjele.
Krana er jeg ikke særlig imponert over. Mulig jeg har vært uheldig, men måtte til stadighet vippe krana over i motsatt posisjon for at den skulle fortsette å renne. Strålen dabbet av etter ca et minutt. Vippet jeg den over i motsatt posisjon så fortsatte den på full guffe til den dabbet av igjen. Virket også som den ofte åpnet seg litt mere om man bare åpnet den nesten, men ikke helt, opp. Den sprutet ofte også, i stedet for og renne med en rett stråle. Det kan jo ha vært grums i krana som forårsaket dette. Men det tettet seg ikke. Jeg kunne alltid bare vippe krana over i motsatt posisjon.
Vel, det tettet seg på slutten av tappingen av den avkjølte vørteren og over i dunken. Hadde vel rundt 3 liter igjen og var kommet til trub'en - da var det stopp. Måtte helle de siste literne gjennom ei desinfisert sikt og opp i dunken. Hadde aldri slike problemer med det gamle oppsettet, selv om jeg har brukt mye større mengder humle. I dag brukte jeg 70g pellets. Men det skal sies at krana på den gamle gryta er en vanlig 1/2" kuleventil i stål. Det hadde gjort seg med ei skikkelig kran på BB30'en også.. Er det noen som vet om den enkelt kan byttes ut?
Jeg kommer til å beholde den gamle kjølespiralen min i kobber, så jeg har ikke gjort meg noen erfaring med kjøleren som fulgte med. Men jeg kan ikke tro noe annet enn at den skal fungere helt ok.
Når jeg skulle vaske utstyret så var det en fastbrent flekk i bunnen. Den utgjorde ca halve den innerste sirkelen. Virker som dette kan være vanskelig å unngå med 2,5kW på et så lite område med en så tynn bunn. Kan se ut til at jeg må investere i litt PBW... I mangel på sterkere lut så skal den nå stå med varmt vann og maskinoppvaskmiddel over natta, så får vi se om flekken gir seg.
Utenom dette så var BB30 kjappere å rengjøre enn det gamle oppsettet mitt.
Alt i alt må jeg si meg godt fornøyd med dette bryggeriet. Det har noe forbedringspotensial, men jeg hadde ikke forventet at alt skulle være helt perfekt til denne prisen. Teknikken min blir nok også bedre når jeg lærer meg det å kjenne. Og etterhvert dukker det helt sikkert opp tips og snedige løsninger fra alle de andre som også har bestilt BB30.
Det var godt med liv i gjærlåsen knappe 4 timer etter pitching, så det ser ut til at det er øl på gang! :ilike: