Fra butikkøl til polversjonen

Langt uti gokk. Koster 14 dager i karantene å dra til Stavanger eller Haugesund å handle star San
Da kan nok ikke jeg hjelpe, ihvertfall. :D Klor+eddik er effektivt, men ikke helt ufarlig. Les dere ihvertfall godt opp på det og gjør det ute.

Hvis dere gjør det rett før dere skal tappe og så skyller med kokt vann burde det gå fint.
 
Du verden, dette var gøy! Nå har vi satt to brygg, og har nok vært innom de fleste feil man kan gjøre :) Etter mye om og men står det nå to bøtter til en slags gjæring ( en med en gaffel oppi, den andre med slangen til o2 utstyret. Har lest oss til her på forumet at det er best å la det ligge ). Plopper fint i gjærlåsen og vi håper det beste. Mye kluter til å tørke opp diverse saker og ting med har også kommet godt med.

Har selvsagt ikke truffet OG , og har ettertid lest igjennom det vi kan finne på forumet her om hvorfor. De to bryggene vi har satt er en Amundsen Ink & Dagger og en Corona klone kalt Love in a cano. Amundsen skulle med en effektivitet på 75% ende på OG 1.057-1.062, det andre brygget på en OG på 1.040-1.045. I begge tilfeller endte vi ca 10 poeng under, ser i ettertid etter å ha lest gjennom forskjellige tråder her på forumet flere sannsynlige forklaringer på hva vi har gjort galt.

Har ett spørsmål som vi håper noen kan hjelpe oss med : Hvis vi har plass til hele vannmengden som trenges i kokekjelen i meskekjelen, er det da noen grunn til å dele prossessen i meskekjelen i to trinn (med alle de mulige feiltrinn dette åpner for), isteden for å bare kjøre på med den vannmengden du trenger for å få nok liter til kok?

Håper noen skjønner hva vi på en klønete måte prøver å spørre om ? :)
 
Du verden, dette var gøy! Nå har vi satt to brygg, og har nok vært innom de fleste feil man kan gjøre :) Etter mye om og men står det nå to bøtter til en slags gjæring ( en med en gaffel oppi, den andre med slangen til o2 utstyret. Har lest oss til her på forumet at det er best å la det ligge ). Plopper fint i gjærlåsen og vi håper det beste. Mye kluter til å tørke opp diverse saker og ting med har også kommet godt med.

Har selvsagt ikke truffet OG , og har ettertid lest igjennom det vi kan finne på forumet her om hvorfor. De to bryggene vi har satt er en Amundsen Ink & Dagger og en Corona klone kalt Love in a cano. Amundsen skulle med en effektivitet på 75% ende på OG 1.057-1.062, det andre brygget på en OG på 1.040-1.045. I begge tilfeller endte vi ca 10 poeng under, ser i ettertid etter å ha lest gjennom forskjellige tråder her på forumet flere sannsynlige forklaringer på hva vi har gjort galt.

Har ett spørsmål som vi håper noen kan hjelpe oss med : Hvis vi har plass til hele vannmengden som trenges i kokekjelen i meskekjelen, er det da noen grunn til å dele prossessen i meskekjelen i to trinn (med alle de mulige feiltrinn dette åpner for), isteden for å bare kjøre på med den vannmengden du trenger for å få nok liter til kok?

Håper noen skjønner hva vi på en klønete måte prøver å spørre om ? :)

Det dere tenker på, er mesking uten skylling, "no sparge" på engelsk. Det er ikke noe annet problem med det enn at utbyttet blir vesentlig dårligere, kanskje 10% dårligere enn om du tapper ut, og så fyller på med nytt vann ("batch sparge"), og 15% dårligere enn om du tapper ut og samtidig tilfører skyllevann i samme takt som du tapper ut (kontinuerlig skylling, "fly sparging"). Mange mener "no sparge" gir en vørter av høyere kvalitet, og det er også enklere og raskere - så ja, det er absolutt en mulighet dere kan overveie.
 
No-, batch- og flysparge gir forskjellig utbytte dersom du gjør prosessen perfekt. Jo dårligere (nybegynner) prosess, jo mindre blir forskjellen. Du kan kompensere med en kilo ekstra Pale/pils malt. Det vil påvirke smaken minimalt, og du får (mer) riktig OG
 
No-, batch- og flysparge gir forskjellig utbytte dersom du gjør prosessen perfekt. Jo dårligere (nybegynner) prosess, jo mindre blir forskjellen. Du kan kompensere med en kilo ekstra Pale/pils malt. Det vil påvirke smaken minimalt, og du får (mer) riktig OG

Du tenker på folk som brygger med sett nå? Jeg tenkte ikke så langt, eller på å si at man sjølsagt må kompensere med mer malt om man skal ha ut det samme volumet.

Og med sett har du vel ingen annen mulighet enn å legge til en passende mengde basismalt. Når du har kontroll på oppskrifta sjøl, øker du jo mengden av alt maltet med samme prosent når du skal kompensere for lavere effektivitet, og det er selvfølgelig den beste løsninga. Jeg er ikke helt sikker på at du påvirker smaken minimalt når du bare øker mengden basismalt; du tynner jo ut konsentrasjonen av smaksstoffene fra spesialmaltet en del. Men det er mulig du har rett.
 
Takker for gode svar :)

Har gjort noen litt deprimerende beregninger med tanke på effektivitet. Kalkulator som er brukt er Brewers friend, ending kettle effektivitet.

Forutsetningene for beregningene er som følger :

Brygg 1 : Amundsen Ink and dagger
Antall liter til gjæringskar 21
OG afterboil 1.052
6,5 kg pilsen malt

Brygg 2 : Love in a canoo
Antall liter til gjæringskar 23
OG afterboil 1.037
2,6 kg pilsen malt
1,8 kg flaked mais

Tallene som kommer ut når dette blir plottet inn i overnevnte kalkulator er henholdsvis 55,92 % for Amundsen og 61,58 for love in a canoo.

Hvis vi forstår det finn og msevland skriver riktig, så har vi klart det kunststykket å ende opp med en dårligere effektivitet ved å prøve å gjøre alt riktig (og ved å gjøre det aller meste feil o_O) endt opp med en effektivitet som faktisk er dårligere enn hvis vi hadde gjort dette på den enklest mulige måte og brukt den enkleste metoden som skal gi en effektivitet i området 15% dårligere utbytte i forhold til om man gjør alt riktig og på den mest effektive måten.

Slik vi har skjønt det så skal ett oppsett med tre kjeler hvis du er flink typisk gi en effektivitet i området 85%. 85 minus 15 blir 70. Med våre nybegynnerfeil har vi altså klart å ende opp rundt 10% under enkleste og minst effektive måte å gjøre dette påo_O.

Er det noe feil i beregningene våre av effektivitet, eller er dette bare snålt. Synes at det er litt rart at vi kan klare å skylle ned effektiviteten til ett resultat som ligger under det nan kan forvente uten skylling o_O.
 
Vet ikke om noe er feil, men vil tro at det du fikk i bøtta må være lik ending kettle.
Mao, grums igjen i kjelen legges til det som kom i bøtta.
-Bruker ikke denne kalkulatoren så skal ikke være så påståelig.
 
" Ending kettle" er det du har i kjelen etter nedkjølinga. Den skal være lik meskeeffektiviteten, siden det ikke er blitt borte noe annet enn vann under kokinga. (Husk å justere volumet til kok for temperatur!)

Hvis dere har regnet ut fra det dere har fått i bøtta, kan det delvis forklare saken. Det er "brewhouse efficiency", noe som egentlig ikke er så interessant, siden det vil variere kraftig etter hvor mye av grumset dere tar med over. Jeg lar det være igjen 4-5 liter i kokekjelen, og det er klart at da blir "brewhouse efficiency" veldig mye lavere enn " ending kettle".
 
Da er mysteriet løst:)

Hydrometeret vi har brukt viser 10 poeng feil (for liten verdi). Tok nye målinger i gjøringsbøttene med nytt og gammelt hydrometer og fikk 10 poeng forskjell i begge begge bøttene ved bruk av nytt og gammelt hydrometer. Sjekket hydrometerne ved måling i rent vann som holdt 20 grader, noe som bekreftet at gammelt hydrometer viser 10 poeng for lite.

Antar at det da blir riktig å justere OG målt med gammelt hydrometer 10 poeng opp. Hvis vi gjør dette, og samtidig legger på 2 liter på mengden vørter etter kok for å kompensere slik Finn påpeker, ender vi opp med en effektivitet på 75% på første brygg, og 88% på andre brygg. Dette gir mening da vi vet at det ble gjort store feil ved første brygg som vi fikk rettet opp i til det neste.

Stor takk til forumet her for gode råd og tips!!
 
Har lest litt om den diskusjonen om forum vs facebook som har pågått her inne i diverse tråder. Vår erfaring med forumet her er at det har store fordeler sammenlignet med facebook. Aldri har vi noen gang opplevd bedre "value for money" enn det som medlemsavgiften her gir. Det er imponerende hvilke mengder informasjon man får tilgang til her selv uten å være medlem, og det forteller oss at her er det mange ildsjeler. Imponerende at det meste av informasjon ligger tilgjengelig uten å være skjult bak betalingsmur. Søkbarhet om alt hva man måtte lure på i kombinasjon med muligheten til å få "online hjelp" er bare imponerende!! Håper folk ser hvor bra dette forumet er og gir sitt lille bidrag gjennom å betale en svært rimelig medlemsavgift.
 
Har lest litt om den diskusjonen om forum vs facebook som har pågått her inne i diverse tråder. Vår erfaring med forumet her er at det har store fordeler sammenlignet med facebook. Aldri har vi noen gang opplevd bedre "value for money" enn det som medlemsavgiften her gir. Det er imponerende hvilke mengder informasjon man får tilgang til her selv uten å være medlem, og det forteller oss at her er det mange ildsjeler. Imponerende at det meste av informasjon ligger tilgjengelig uten å være skjult bak betalingsmur. Søkbarhet om alt hva man måtte lure på i kombinasjon med muligheten til å få "online hjelp" er bare imponerende!! Håper folk ser hvor bra dette forumet er og gir sitt lille bidrag gjennom å betale en svært rimelig medlemsavgift.

Alt har et forbedringspotensiale, men jeg synes dette forumet fungerer bra både sosialt og som kunnskapsformidler. Folk er hyggelige, og alle bidrar - på den ene eller den andre måten. Jeg lærer hele tida nye ting, enten fordi et spørsmål setter meg i sving med å undersøke noe, eller fordi noen kommer med noe jeg ikke visste. Og så holder jeg kunnskapen min ved like - ikke minst viktig for en gammel mann:).
 
Hvor viktig er gjæren, eller hvordan man behandler denne. Har havnet i en livlig diskusjon med fruen. I ølbrygging er valg av gjær definerende for sluttresultatet, ved baking av boller er det ikke så nøye sier hun. Lag time ved øl er ofte ett døgn, ved bakverk 15 min. Er bolledeiggjær noe helt for seg selv, eller har husmødre noe å lære av ølbryggere
 
Det er jo bare å teste, bake tre deiger med gjær du har liggende. Sammenlign mot bakegjær.

Tror bakegjær produseres relativt sjeldent, i større batcher. Fra 10mg til 150 tonn på en uke. (Men om de lar det gå en uke aner jeg ikke)
 
Tilbake
Topp