Jeg har i hele sommer gjæret i et skap uten mulighet for kjøling. Dermed har gjæren fått stige fritt uansett. På de første bryggene mine fikk jeg tendens til en usmak som ligner det du beskriver. Og for min del kan jeg si at det sannsynligvis var to-tre mulige faktorer her (muligens i kombinasjon), fordi jeg ikke har fått disse smakene når jeg har rettet på det:
1) Underpitching. Jeg bruker tørrgjær, og i de første bryggene pitchet jeg tørt og lite. Etter at jeg lærte skikkelig rehydrering og pitchet nok, så har problemet blitt borte.
2) Høy pitchetemperatur. Dette tror jeg absolutt har vært en faktor hos meg. Pitcher man høyt, så rekker ikke temperaturen å falle før gjæren hever den flere grader inn i stormgjæringen. Her gjelder det å være tålmodig under kjøling. Jeg tror fri temperaturstigning fungerer i mange sammenhenger, bare man pitcher lavt nok.
3) Lite oksygen, spesielt i kombinasjon med å underpitche eller være på grensen til det. Jeg er usikker her. For å være ærlig så er ikke oksygeneringen min vesentlig forbedret, tror jeg. Men en liten forbedring her, sammen med rehydrering og riktig mengde har gjort sitt til å bli kvitt min usmak. Jeg har likevel potensial her. Oksygenering med ren oksygen vurderes på sikt.
1) Underpitching. Jeg bruker tørrgjær, og i de første bryggene pitchet jeg tørt og lite. Etter at jeg lærte skikkelig rehydrering og pitchet nok, så har problemet blitt borte.
2) Høy pitchetemperatur. Dette tror jeg absolutt har vært en faktor hos meg. Pitcher man høyt, så rekker ikke temperaturen å falle før gjæren hever den flere grader inn i stormgjæringen. Her gjelder det å være tålmodig under kjøling. Jeg tror fri temperaturstigning fungerer i mange sammenhenger, bare man pitcher lavt nok.
3) Lite oksygen, spesielt i kombinasjon med å underpitche eller være på grensen til det. Jeg er usikker her. For å være ærlig så er ikke oksygeneringen min vesentlig forbedret, tror jeg. Men en liten forbedring her, sammen med rehydrering og riktig mengde har gjort sitt til å bli kvitt min usmak. Jeg har likevel potensial her. Oksygenering med ren oksygen vurderes på sikt.