Jeg har selv tenkt på dette spørsmålet, da jeg har en 12 liters kjele. Jeg har ikke gjort noen forsøk, men med litt googling har jeg kommet til følgende:
1 kg korn har et volum på ca 600ml
1 kg korn trekker til seg ca 1.5 liter vann
Altså: Hvis du bruker 2 kg korn i en kjele som lett rommer 12 liter, må du trekke fra 1.2 liter for å få plass til kornet 12-1.2 = 10.8 ltr. Kornet trekker til seg nye tre liter, altså 10.8-3=7.8 ltr før koking. Jeg har selv bare brygget ekstrakt, og bruker da ca 8-9 liter startvolum. Dette koker ned til ca 5-6 liter, men ekstraktbrygg vannes jo ut igjen. Jeg tviler på at BIAB i en så liten kjele blir verdt bryet.
På den andre siden er det mange som lager så små volum. Kitene fra Brooklyn Brew shop er ikke større en et gallon.
Kanskje går det an å legge kornet i en sån stor sil fra Clas Ohlson og helle litt skyllevann over før man går over til koking. Da får man et større startvolum. Jeg har ingen anelse hvordan det vil påvirke sukkermengden.
Jeg har også tenkt på om man ikke egentlig kan vanne ut den ferdigkokte vørteren litt. Jeg synes egentlig ikke det er noe i veien med lettøl, og jeg kjøper til og med en del alkoholfri øl. Så hvis det ikke går utover smaken i merkbar grad....