1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kan man malte uten tørking, og bruke maltet korn "ferskt"?

En tråd i 'Råvarer' startet av COEvju, 21 Mai 2015.

  1. COEvju

    COEvju
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Altså, malting er ikke mitt spesialfelt, mildt sagt. Men jeg kan basics: bløting, spiring og tørking. Har et prosjekt på trappene der vi skal lage et øl utelukkende med lokale råvarer. Spørsmålet er dersom vi malter kornet, kan vi droppe tørkingen hvis vi benytter det maltede kornet direkte i mesken (etter spiring i noen dager), eller har tørkingen en effekt utover å stoppe spireprosessen/konservering av maltet? Da tenker jeg ikke på smak, men på sukkertilgang.
     
  2. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det vil gje sukkermengda du er ute etter, men er per definisjon ikkje malt. Malt er spira korn som deretter tørkast (grunna haldbarheita).
     
    COEvju liker dette.
  3. COEvju

    COEvju
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Godt nok i dette tilfelle, malt eller ikke.
     
  4. Owe

    Owe
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandefjord
    Jeg mener å ha hørt noe om dette. Det er en del interesse omkring det for å spare penger. (Fra en prosesskjemikers standpunkt er det jo idiotisk å først fukte malten, så tørke den og så fukte den igjen under meskeprosessen). Om noen bryggeri faktisk bruker det vet jeg ikke.

    Søk etter "green malt."
     
    COEvju og TorsteinO liker dette.
  5. Stein

    Stein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Regner med at knusingen ikke går særlig bra hvis malten er våt/fuktig.
     
    arefsahl liker dette.
  6. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Knusingen mistenker jeg at går uten problemer, det er jo tilogmed endel som fukter malten på forhånd, før kverning
     
  7. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

    Du får trolig knusing uten støvsky / svevepartikler og kan gjøre dette innendørs :) Malten skal ikke males, noe som ville ha vært vanskelig med fuktig malt, men knuses som #TorsteinO påpeker.
     
    COEvju liker dette.
  8. COEvju

    COEvju
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Ja satser på knusing av fuktig korn går greit, det skal vi nok klare å løse. Takk for innspill! (Det meste man finner på www når man googler dette er helseblogger om hvordan man tilbereder kornprodukter slik at de blir mer lettfordøyelige for magen..)
     
  9. Kittelsen

    Kittelsen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vestby
    hmmm, mye av maltens smaker kommer jo fra tørke prosessen. den vil du gå glipp av.
     
  10. Tarjei77

    Tarjei77
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os, Hordaland
    Eg trur og at smaken vil bli veldig nøytral. Men, som me alltid seier: For science!
     
  11. larsga

    larsga
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Rælingen
    Det blir vel som vindtørket malt.
     
  12. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Da er det jo bare å gønne på med humle da
     

Del denne siden