Kan min bitre vørter reddes?

Grevling

Norbrygg-medlem
I går skulle jeg brygge en APA med anslått bitterhet på ca. 35 IBU.
Ting gikk galt, slik at aromahumlene ble værende i vørteren 60-70 minutter mer enn det som var planlagt. Den interesserte kan lese om årsaken her: https://forum.norbrygg.no/threads/midt-i-kok-pumpe-vil-ikke-starte-hjelp.38899/

Uansett endte jeg opp med en vørter som var alt for bitter. Kjapp anslagsvis utregning med oppskriftsverktøy tilsier IBU på 95, og det støttes av smaken på vørteren.

Jeg hadde planlagt å tørrhumle etter ca. 7 dager, noe jeg antar kan være med å dempe bitterheten en smule, men langt fra nok.

Så spørsmålet mitt er om det er noe jeg nå kan gjøre for å balansere den utilsiktede bitterheten mest mulig, eller på annen måte redde batchen?

Takk på forhånd.
 
Normalt balanseres bitterhet mot alkoholstyrke, sødme og fylde, noe en APA har lite av. Jeg ville nok bare latt den gjære ut og se om det blir drikkbart. Ettersøting er en mulighet men jeg tviler på at det blir godt. Bitterheten vil roe seg litt etter noen måneder.
 
Høres smart ut:).

Mulig alternativ:

Kjør den opp i styrke med maltekstrakt til en solid IPA. Kok tillegget i et kvarter med smaks og aromahumle. Og så tørrhumler du sjølsagt.

Takker for gode forslag så langt.
Ny Batch har jeg dessverre ikke tid til på noen dager :-(

Til ditt alternativ Finn - Mener du rett og slett å koke opp for eks. 5 liter DME, og tilsette humle mot slutten av 15 min koketid og tilsette dette på rett temp?
 
Takker for gode forslag så langt.
Ny Batch har jeg dessverre ikke tid til på noen dager :-(

Til ditt alternativ Finn - Mener du rett og slett å koke opp for eks. 5 liter DME, og tilsette humle mot slutten av 15 min koketid og tilsette dette på rett temp?

Ja, i alle enkelhet. Bare legg inn oppskrifta di i den oppskriftbyggeren du bruker, legg til det volumet du trenger for å koke, og den mengden DME som rengs for å nå opp i en anstendig IPA-OG.

Ikke noe jeg har prøvd, men jeg ser ikke noe i veien for å gjøre det.
 
Ja, i alle enkelhet. Bare legg inn oppskrifta di i den oppskriftbyggeren du bruker, legg til det volumet du trenger for å koke, og den mengden DME som rengs for å nå opp i en anstendig IPA-OG.

Ikke noe jeg har prøvd, men jeg ser ikke noe i veien for å gjøre det.

Takk.

Ikke umulig at jeg gjør et forsøk på det. Kan nok bli litt knot med oppskrift og utregning av total OG og alk. styrke (matte er ikke min sterkeste side), men for å redde batchen er det verd et forsøk.

Nå er forsåvidt gjæringen godt i gang (gått fra 0.151 til 1.039 på 14 timer), men det er vel ikke noe i veien for å mate gjæren litt mer underveis antar jeg.
 
Ny Batch har jeg dessverre ikke tid til på noen dager :-(
Du trenger ikke å brygge for å gjære sammen med batchen du har på gang nå.
Du kan brygge et til og så blende to ferdige øl. Må jo oppbevare det første ølet til det andre er ferdig da.
 
Takk.

Ikke umulig at jeg gjør et forsøk på det. Kan nok bli litt knot med oppskrift og utregning av total OG og alk. styrke (matte er ikke min sterkeste side), men for å redde batchen er det verd et forsøk.

Nå er forsåvidt gjæringen godt i gang (gått fra 0.151 til 1.039 på 14 timer), men det er vel ikke noe i veien for å mate gjæren litt mer underveis antar jeg.

Du trenger ikke regne. Denne gjør det for deg: https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ :).

Det du eventuelt kan få problemer med, er kapasiteten til gjæringskaret ditt. Får du plass til de nødvendige ekstra literne?
 
Du trenger ikke regne. Denne gjør det for deg: https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ :).

Det du eventuelt kan få problemer med, er kapasiteten til gjæringskaret ditt. Får du plass til de nødvendige ekstra literne?

Gjorde et forsøk nå , riktignok med Grainfather sin opskriftskalkulator.
Med 700 g DME på 7 liter vann (blir 25 l i karet til sammen) kommer jeg ikke lengre ned enn en IBU på 87, så fortsatt relativt bittert. Er vel innafor det man kan kalle en dobbel IPA, men alkoholstyrken blir ikke høy nok.
 
Gjorde et forsøk nå , riktignok med Grainfather sin opskriftskalkulator.
Med 700 g DME på 7 liter vann (blir 25 l i karet til sammen) kommer jeg ikke lengre ned enn en IBU på 87, så fortsatt relativt bittert. Er vel innafor det man kan kalle en dobbel IPA, men alkoholstyrken blir ikke høy nok.

100 gr DME per liter gir en OG på 1.040 - det er den vanlige måten å beregne stratervørter på DME på:) - så du vil senke styrken på ølet ditt om du tilsetter det der. Prøv den kalkulatoren jeg lenket til, mem se ikke på alkoholprosenten (ikke pålitelig), bare på OG. Og altså på OG på kombinasjonen av det ølet du har satt og det som skal tilsettes. Legg inn alt i én oppskrift, og så øker du mengden DME til du har OG der du vil ha den. (Rundt 1.070, eller litt høyere, kanskje.)

Aner ikke hvordan GF-kalkulatoren funker, men du må ha gjort noe feil der, tror jeg.
 
100 gr DME per liter gir en OG på 1.040 - det er den vanlige måten å beregne stratervørter på DME på:) - så du vil senke styrken på ølet ditt om du tilsetter det der. Prøv den kalkulatoren jeg lenket til, mem se ikke på alkoholprosenten (ikke pålitelig), bare på OG. Og altså på OG på kombinasjonen av det ølet du har satt og det som skal tilsettes. Legg inn alt i én oppskrift, og så øker du mengden DME til du har OG der du vil ha den. (Rundt 1.070, eller litt høyere, kanskje.)

Aner ikke hvordan GF-kalkulatoren funker, men du må ha gjort noe feil der, tror jeg.

Du har rett. Jeg har lagt inn 100g PR. liter, og det vil som du påpeker senke OG.
Skal gjøre noen beregninger med mer DME pr. liter, og se om jeg klarer å treffe bedre.
 
Du har rett. Jeg har lagt inn 100g PR. liter, og det vil som du påpeker senke OG.
Skal gjøre noen beregninger med mer DME pr. liter, og se om jeg klarer å treffe bedre.
Men hensikta her, om jeg forstår @Finn Berger riktig, er ikke så mye å få ned bitterheten som å øke alkoholprosenten. De balanserer hverandre, serru. Øl med mye alkohol funker bedre med høy bitterhet enn lettøl. Se på forholdet mellom IBU og OG (eller bare gjør det mye sterkere og se sjøl at det virker :)). Etter de første tre, fire kommer du ikke til å ofre det en tanke.
 
Men hensikta her, om jeg forstår @Finn Berger riktig, er ikke så mye å få ned bitterheten som å øke alkoholprosenten. De balanserer hverandre, serru. Øl med mye alkohol funker bedre med høy bitterhet enn lettøl. Se på forholdet mellom IBU og OG (eller bare gjør det mye sterkere og se sjøl at det virker :)). Etter de første tre, fire kommer du ikke til å ofre det en tanke.

Great minds think alike:p.
 
Men hensikta her, om jeg forstår @Finn Berger riktig, er ikke så mye å få ned bitterheten som å øke alkoholprosenten. De balanserer hverandre, serru. Øl med mye alkohol funker bedre med høy bitterhet enn lettøl. Se på forholdet mellom IBU og OG (eller bare gjør det mye sterkere og se sjøl at det virker :)). Etter de første tre, fire kommer du ikke til å ofre det en tanke.

Etter 3-4 på 8%+ ofrer jeg neppe mange tanker til noe .
 
Etter 3-4 på 8%+ ofrer jeg neppe mange tanker til noe .

Det var vel en grunn til at du brygget en APA og ikke en IPA i utgangspunktet;)?

Jeg har aldri skjønt hvorfor man skal brygge så sterkt øl hvis man er glad i øl - da kan du jo ikke drikke så mye av det:confused:.

Men @erikraude har et godt poeng. Vår evne til å kjenne forskjeller i IBU er begrenset, så ikke stress så veldig med akkurat det. Den APA'en hadde blitt fryktelig ublanasert, for du ligger så langt over at det virkelig er merkbart, men til en IPA - vel, jeg vet ikke om du kjenner så mye forskjell på 70 og 90. Begge deler er temmelig bittert, men greit nok om du bare har en OG som matcher.
 
Det var vel en grunn til at du brygget en APA og ikke en IPA i utgangspunktet;)?

Jeg har aldri skjønt hvorfor man skal brygge så sterkt øl hvis man er glad i øl - da kan du jo ikke drikke så mye av det:confused:.

Men @erikraude har et godt poeng. Vår evne til å kjenne forskjeller i IBU er begrenset, så ikke stress så veldig med akkurat det. Den APA'en hadde blitt fryktelig ublanasert, for du ligger så langt over at det virkelig er merkbart, men til en IPA - vel, jeg vet ikke om du kjenner så mye forskjell på 70 og 90. Begge deler er temmelig bittert, men greit nok om du bare har en OG som matcher.

Jepp, det var ikke helt uten grunn at jeg ville ligge rundt 5% nei.

Hvis jeg legger inn 1 kg DME fordelt på 2 liter vann kommer jeg til en total OG på 1.072.
Tror dere jeg må tilsette mer gjær for å håndtere dette, eller har gjæren nå rukket å produsere såpass mange nye celler at det går?
Har brukt WLP 007 med starter.

Er midt i stormgjæring nå, og har gått fra 1.051 OG til 1.034 siden i går kveld.

Har humlet med Centennial og Simcoe fra før, men de er det nok lite smak igjen av. De er også ganske høye på alfasyre (ca. 13%). Bør jeg gå for en ren aromahumle i DME blandingen? Den vil jo bli stående en stund i vannbad til kjøling, så det er greit å ikke introdusere mer bitterhet.
 
Sist redigert:
Jepp, det var ikke helt uten grunn at jeg ville ligge rundt 5% nei.

Hvis jeg legger inn 1 kg DME fordelt på 2 liter vann kommer jeg til en total OG på 1.072.
Tror dere jeg må tilsette mer gjær for å håndtere dette, eller har gjæren nå rukket å produsere såpass mange nye celler at det går?
Har brukt WLP 007 med starter.

Er midt i stormgjæring nå, og har gått fra 1.051 OG til 1.034 siden i går kveld.

Har humlet med Centennial og Simcoe fra før, men de er det nok lite smak igjen av. De er også ganske høye på alfasyre (ca. 13%). Bør jeg gå for en ren aromahumle i DME blandingen? Den vil jo bli stående en stund i vannbad til kjøling, så det er greit å ikke introdusere mer bitterhet.

Det virker som riktige tall:).

Nei, du trenger ikke mer gjær; du har planty i den dunken nå. Å tilsette mer vørter i en eller flere omganger er et gammelt trikk:). Brukes både når du har lite gjær (en tilsetning) og når du skal brygge noe med veldig høy OG.

Jeg tror skillet mellom smak og aroma er litt kunstig, så ja - gjør det du foreslår.
 
Det virker som riktige tall:).

Nei, du trenger ikke mer gjær; du har planty i den dunken nå. Å tilsette mer vørter i en eller flere omganger er et gammelt trikk:). Brukes både når du har lite gjær (en tilsetning) og når du skal brygge noe med veldig høy OG.

Jeg tror skillet mellom smak og aroma er litt kunstig, så ja - gjør det du foreslår.


Da er 2,3 l (1kg) dme tilsatt gjærinskaret.
Brukte i tillegg 100g humle siste 5 min av koketiden.

SG skvatt opp fra 1.027 til 1.044, så er det bare å håpe den gjærer ut godt.

Planen er nå å tørrhumle ca. 200g om noen dager, når gjæringen nærmer seg slutten.
 
Tilbake
Topp