Kan vi snakke om Kölsch?

Unik74 skrev:
Takk for gode svar. Jeg har satt en kasse (altså ikke Kølschen, men lagerbringebæren) på kjøl, med metallbrett og tyngde oppå. Dersom noe spretter, vil det få motstand... og tyngdekraften vil ta fontenen ned, forhåpentligvis. Satser på samling i bånn.

Den andre kassen står fremedeles i 22 grader på stua og kan sprette når som helst. Så de tenker jeg å tømme ut, nennsomt og en for en.

Hei Unik74.

En bringebærlager høres veldig interessant for min kone.

Kunne du være så elskverdig å dele deres oppskrift her på forumet??




Og dette er jo bringebærlager. Masse sukker i de bærene. Og helt sikkert masse gjær igjen. Dette er risikosport. Tror jeg skal få prøvesmakt dette, deretter avsluttet denne risikoen. Dette gjelder altså ikke Kølschen min, som oppfører seg helt greit og fint. Så der tror jeg målingene mine er riv ruskende.

(Note to self: Utgjæring. Utgjæring. Utgjæring). Man går jo på de tabbene man kan.
 
dagwayne skrev:
Unik74 skrev:
Takk for gode svar. Jeg har satt en kasse (altså ikke Kølschen, men lagerbringebæren) på kjøl, med metallbrett og tyngde oppå. Dersom noe spretter, vil det få motstand... og tyngdekraften vil ta fontenen ned, forhåpentligvis. Satser på samling i bånn.

Den andre kassen står fremedeles i 22 grader på stua og kan sprette når som helst. Så de tenker jeg å tømme ut, nennsomt og en



for en.

Hei Unik74.

En bringebærlager høres veldig interessant for min kone.

Kunne du være så elskverdig å dele deres oppskrift her på forumet??




Og dette er jo bringebærlager. Masse sukker i de bærene. Og helt sikkert masse gjær igjen. Dette er risikosport. Tror jeg skal få prøvesmakt dette, deretter avsluttet denne risikoen. Dette gjelder altså ikke Kølschen min, som oppfører seg helt greit og fint. Så der tror jeg målingene mine er riv ruskende.

(Note to self: Utgjæring. Utgjæring. Utgjæring). Man går jo på de tabbene man kan.


Hei Unik 74.

Min kone smakte en bringebærøl i sommer, og sa til meg:

dag, denne MÅ du bare brygge til meg.

Javel  sa jeg, jeg må vel det, men jeg er litt uvitende på denne type bringebæroppskrift.

>Kunne du Unik 74 være så elskverdig å hjelpe meg med en oppskrift du har prøvd ut??
 

Kim O.J.

Norbrygg-medlem
Jeg har smakt denne og den anbefales. Dama elsket den.

http://bryggelogg.no/index.php?page=brewBlogDetail&filter=felles&id=245
 
dagwayne skrev:
Da blir det ornings med øllen og dama!!  Takker så mye!!!        :shiny:

Hei igjen.

Kan du si noe om når, hvordan du tilsatte bærene??

Jeg ser du tilsatte bærene ca 5 uker etter bryggedato??  Stemmer dette?
 

Kim O.J.

Norbrygg-medlem
Hei

Jeg har ikke brygget denne selv. Bare fått en flaske og smakt den.
Ifølge loggen så skal bærene i etter en uke:)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
"Bumper" denne.

Noen som har en formening om Tysk Northern Brewer kan funke godt i en Kölsch, både som bitter- og aromahumle?
 

Erlendso

Dommer
"Bumper" denne.

Noen som har en formening om Tysk Northern Brewer kan funke godt i en Kölsch, både som bitter- og aromahumle?

Jeg har prøvd Northern brewer i Kølsch for noen år siden. Det skal jeg aldri gjøre igjen. Denne robuste humlen ble rett og slett for dominerende på en såpass delikat og subtil øltype. Spar heller northern brewer til California Common :)
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Jeg har prøvd Northern brewer i Kølsch for noen år siden. Det skal jeg aldri gjøre igjen. Denne robuste humlen ble rett og slett for dominerende på en såpass delikat og subtil øltype. Spar heller northern brewer til California Common :)

Ok, takk for tipset. Da blir det nok Hallertau Mittlefruh i stede.
 

Erlendso

Dommer
Ok, takk for tipset. Da blir det nok Hallertau Mittlefruh i stede.

Good choice :) Jeg bruker som regel Magnum som bitterhumle pga. det lave co-humulone innholdet og en liten dasj Hallertauer på 10 min.

For min del blir det veldig beskjedne humlemengder på en 25 liters batch med Kølsch; Rundt 12g Magnum (Bittering) og kanskje 15g Hallertauer. (Smak/Aroma)
Sikter da inn mot en IBU på mellom 20 og 25, litt avhengig av OG
 

Unik74

Norbrygg-medlem
Tar selvkritikk på at jeg ikke følger opp min egen tråd... Warner skriver om Kölsch i boken Kölsch. Humlemessig er oppsrkiften der preget av Hallertau, Spält, Perle (!), Tettnang, Hersbruker osv. Jeg har også brukt Saaz. Bringebærølet - det er mange som har gode oppskrifter der. Bare ikke bruk så mye som jeg gjorde i eksperimentølet mitt i "Fra hånd til munn", så går det sikkert bra.

Jeg perfeksjonerer mitt bringebærøl nå... Skal også brygge noe til damene til sommeren.

Jeg leser en annen bok om Kølsch også. Den er skrevet i forbindelse med et eller annet 1000-årsjubileum? De teller som de vil, tyskerne. Mer om denne senere.
 

Unik74

Norbrygg-medlem
En annen ting om du er interessert i lagerbase for bringebærølet. Test ut WLP Mexican Lager Yeast. En av mine absolutte favoritter.
 

Leho

Norbrygg-medlem
En annen ting om du er interessert i lagerbase for bringebærølet. Test ut WLP Mexican Lager Yeast. En av mine absolutte favoritter.
Litt utenfor trådemne, men sist høst brygget jeg en Saisson (se profilbildet), basert på NØ oppskriften i "... fra hånd til munn", men med redusert mengde Saaz og tilsatt 1,8 kg bringebær. Den har blitt veldig god, men til høsten skal jeg nok hive oppi litt mer bær.
 

Marius K.

Norbrygg-medlem
Litt utenfor trådemne, men sist høst brygget jeg en Saisson (se profilbildet), basert på NØ oppskriften i "... fra hånd til munn", men med redusert mengde Saaz og tilsatt 1,8 kg bringebær. Den har blitt veldig god, men til høsten skal jeg nok hive oppi litt mer bær.

Jeg har hørt på to forskjellige podcaster på the brewing network med Jamil de siste dagene om Kolsch. Den ene var fra 2006, tror jeg, og den andre fra februar i år. Et godt bevis på at en bryggers oppskrifter endrer seg etter hvert som man perfeksjonerer ulike øltyper. I første podcast mente han den burde brygges på 90 % pilsnermalt, 5 % hvetemalt og tilsvarende munich. Nå går han for 95 % pilsner og 5 % vienna.

Videre sa han i podcasten noe interessant om gjæringstemperatur helt på slutten. Han mente wlp029 skulle gjæres på ca 18 grader og wyeast 2565 på 16 grader. Hvorfor denne forskjellen i gjæringstemperatur ble ikke nevnt spesifikt, men det ble nevnt noe tidligere at wyeast sin gjær muligens er noe fruktigere, og kanskje det kan forklare forskjellen i anbefaling fra Jamil. Noen som har erfaring med wlp029 på 18 grader? Ser erfarne folk som Gahr har brukt den på 16 grader i sine oppskrifter. Kanskje jeg skulle testet en mellomting og gått for 17 grader..
 
Har bare brygget med wlp029 én gang, pitchet da på 14 og lot den så stige til 16 og holdt den der under storm, deretter fikk den vandre opp til 18. Hadde null erfaring med Kølsch så visste egentlig ikke helt hva det skulle smake, men batchen min smakte mye av "et eller annet", som jeg har forsøkt å finne ut av i etterkant (klarte ikke å linke det til en passende usmak heller). Dog etter å ha kjøpt To Tårn sin Kølsch i butikken fant jeg endelig "et eller annet" igjen, bare i en vesentlig mildere utgave, så har konkludert med at det er Kølsch-gjæren sitt preg jeg rett og slett har stiftet bekjentskap med, og at det muligens fordi ølet ble en del tørrere enn planlagt (fikk 87%(!) attenuasjon) ble ekstra tydelig.

Det er i det hele tatt ganske dårlig utvalg av Kölsch rundt omkring har jeg inntrykk av..
 

Terje J

Norbrygg-medlem
Har bare brygget med wlp029 én gang, pitchet da på 14 og lot den så stige til 16 og holdt den der under storm, deretter fikk den vandre opp til 18. Hadde null erfaring med Kølsch så visste egentlig ikke helt hva det skulle smake, men batchen min smakte mye av "et eller annet", som jeg har forsøkt å finne ut av i etterkant (klarte ikke å linke det til en passende usmak heller). Dog etter å ha kjøpt To Tårn sin Kølsch i butikken fant jeg endelig "et eller annet" igjen, bare i en vesentlig mildere utgave, så har konkludert med at det er Kølsch-gjæren sitt preg jeg rett og slett har stiftet bekjentskap med, og at det muligens fordi ølet ble en del tørrere enn planlagt (fikk 87%(!) attenuasjon) ble ekstra tydelig.

Det er i det hele tatt ganske dårlig utvalg av Kölsch rundt omkring har jeg inntrykk av..
Hva legger du I "ett eller annet"?? Gjæret også min første Kølsh med wlp029, startet på 16gr og øket til 18gr da stormgjæringen avtok. Smaker vel mye fruktig (fersken) og en aning aceton synes jeg. Håper det ikke er infeksjon, bruker oksygen og lagde en starter større enn MrMalty anbefalte. Time will show...
 
Anågende starter på WLP029, skal den lages på andre temperaturer enn den vanlige ale-starteren jeg setter (som står i romtemp.) ?
 
Topp