MonoBryggeriet
Norbrygg-medlem
Da var Kölschen fatet ila lunsjen. Fordelen med hjemmekontor . Satt på 2 bar @ 2 grader. Gleder meg til å prøvesmake i helgen!
Ja, kölsch er tross alt et gjærdrevet øl, om enn på en særdeles subtil måte, og da kan du ikke bruke en annen gjær.
For å dra fram den gamle sammenligningen min igjen: Det mulig å erstatte fårekjøttet i en fårikåloppskrift med oksekjøtt. Det er til og med lov å påstå at du synes det smaker bedre. Men du kan ikke selge det som fårikål!
Ja, kölsch er tross alt et gjærdrevet øl, om enn på en særdeles subtil måte, og da kan du ikke bruke en annen gjær.
For å dra fram den gamle sammenligningen min igjen: Det mulig å erstatte fårekjøttet i en fårikåloppskrift med oksekjøtt. Det er til og med lov å påstå at du synes det smaker bedre. Men du kan ikke selge det som fårikål!
Jeg liker tanken din Jørgen om fårikålgryta
Mye av det samme skjer, og har skjedd, med stilarten Berliner Weisse. Heldigvis har det kommet mye bra informasjon om denne forsvunne stilarten fra tyske ølentusiaster de siste årene.
Vi får gå ut fra at mye av det rare ølet som har blitt kalt Berliner Weisse de siste årene skyldes manglende historiske ølkunnskaper. Noe som forøvrig ikke skyldes latskap fra hobby bryggere, men derimot ensidig bruk av engelsk språklige kilder. Noen søk i tyske kilder angående denne stilarten ville forklart det grunnleggende.
Men, og dette er viktig, rare øl kan også smake himmelsk. Akkurat som fårikål laget av oksekjøtt
Frode.
Min første Kölsch varte knapt 2 måneder etter flasking Jeg synes den nådde en topp med 4 uker kald lagring etter karbonering. Satser på å beholde en Leichtbier m/Kölsch-gjær som straks er ferdig gjæret litt lenger. Men for øvrig klarer vel det meste av klassiske ale-typer uten mye aroma-humle seg godt med lagring, i hvert fall mange måneder om ikke år. Vanlig holdbarhetsdato på polet er vel 1 år på en del *PA og minst 2 år på resten.Sitter og zapper mellom fotball og valg mens jeg drikker et glass av min første kölsch. Nå, 101 dager etter brygging er esteren så svak som jeg antar at den skal være, og ikke minst, ølet er ganske godt . Men 82 dager lagring er vel lenge for en ale? Heldigvis viser den ikke noe tegn til oksidasjon, og er like lys og fin som da den ble fatet. Problemet er vel heller at det ikke er så mye igjen …
Sitter og zapper mellom fotball og valg mens jeg drikker et glass av min første kölsch. Nå, 101 dager etter brygging er esteren så svak som jeg antar at den skal være, og ikke minst, ølet er ganske godt . Men 82 dager lagring er vel lenge for en ale? Heldigvis viser den ikke noe tegn til oksidasjon, og er like lys og fin som da den ble fatet. Problemet er vel heller at det ikke er så mye igjen …
Jeg leser jo typisk at det står «some lagering, eller relatively fresh», men 3 måneder lagering på et så lyst og lett øl er jo som en pils å regne …Det stemmer med min erfaring at den blir reinere over så lang tid. Så det gjelder å ha tålmodighet.
Jeg leser jo typisk at det står «some lagering, eller relatively fresh», men 3 måneder lagering på et så lyst og lett øl er jo som en pils å regne …
Synes forøvrig at de «vinøse aromaene» i Lallemand gjæren er fasinerende. For meg gir dette helt klare assosiasjoner til hvitvin.
Det står «over alt», at Kölsch er et øl som filtreres hardt. Det er vel også en del av den lokale konvensjonen i Köln-området. Vil jo tro at det hjelper …Det er sikkert ikke ideelt at det tar så lang tid; man "bør" nok få et rimelig reint øl på kort tid. Men tid hjelper, det er jeg sikker på.
Det står «over alt», at Kölsch er et øl som filtreres hardt. Det er vel også en del av den lokale konvensjonen i Köln-området. Vil jo tro at det hjelper …
Jeg har et filtreringskit liggende som jeg aldri har brukt. Kanskje det kan komme til nytte her ?
Tja, ikke vet jeg …Men sammenligner vi med f.eks weiss, så synes jeg denne smaker mere banan om gjæren er med. Tror i hvert jeg skal prøve. Nå er jo Kölschen min helt klar etter 3 mnd på fat, så om det er noen sammenheng så gir jo dette mening.Uten at jeg har noe direkte kunnskap om det, så synes jeg det høres rart ut at det skal gjøre noe med ester-nivået. Derimot gjør det vel noe med gjær-nivået, og jeg er ikke så sikker på at det er så bra. Jeg regner med at gjæren har en finger med i spillet i den modningsprosessen som skjer over tid.
Synes forøvrig at de «vinøse aromaene» i Lallemand gjæren er fasinerende. For meg gir dette helt klare assosiasjoner til hvitvin.
Er ikke det noe du ønsker å dempe mest mulig i en kölsch?
Prøver så godt jeg kanEr ikke det noe du ønsker å dempe mest mulig i en kölsch?
Jeg er absolutt ikke uenig i dette! Det var derfor jeg tenkte at filtrering kanskje kunne hjelpe …Helt enig - den perfekte kølschen er nærmere den perfekte pilsen enn noen pils noen gang kommer til å komme. Og vinøse aromaer har ikke noe i en perfekt pils å gjøre.
Alltid! Men som @Steinar Huneide sier, så er kølschoppskrifter nokså standard. Her brukte jeg litt ekstra wienermalt, uten at det betyr så mye. Det er helst humla du kan leke deg med. Jeg bruker litt mye; vitsen er å komme nærmere pils. Ellers skal du holde deg innafor de OG-grensene Steinar oppgir. Dette ølet skal ikke mye over 5% før det blir feil.
Dette var en liten batch - normalt lager jeg den dobbelt så stor - og jeg brukte bare 1 pose, som jeg strødde i vørteren. (Tapp litt i bunnen av karet, strø gjæren jevnt utover og la det stå i ro et kvarter. Rør forsiktig. Så kan du tappe i resten.) Oppskrifta er for no sparge, og jeg fikk en overraskende høy effektivitet på 75%. Jeg fikk utgjæring på 79%.
OG 1.048. FG 1.010. 5% ABV. 30 IBU. Meske på 65 + 72. 1 ts kalsiumklorid og 0,5 ts kalsiumsulfat. Gjæres på 14 grader.
Malt til 16 liter vørter etter nedkjøling
2,7 kg pilsnermalt
0,5 kg wienermalt
0,1 kg syremalt
Humle
14 gr Premiant @ 60
20 gr Hal. Mittelfrüh @ 20
Gjær
Lallemand Køln
Om du ikke har Premiant, er ikke det så farlig. Perle ville være mitt alternativ nr.1, deretter Northern Brewer. En ide er å flytte Mittelfrüh til 40 min, og kutte litt ned på Premiant. (Justere så summen blir 30 IBU.) Det skal prøves neste gang. Vitsen er å få ut kryddertonene i edelhumla; det krever koking.
Av de humlene Steinar nevner, ville jeg vært forsiktig med Spalt (dvs, Spalter Select, Spalt er vel ikke å få tak i lenger?), som gir en litt spesiell kryddersmak (pepper/nellik?). Jeg bruker den i Düsseldorfer Altbier, der maltet balanserer den fint, men da jeg prøvde den i pils, likte jeg det ikke noe videre.
Jeg brygga jo denne i sommer, tappa 26/6, og den ble veldig god men har etterhvert utviklet en nokså tydelig lukt og smak av honning, er det normalt for en Kølsch? Har aldri sett det tidligere...
Rett og slett en bismak der altså
Honningpreg på en lys, humlesvak øl vil jeg si er et tegn på oksidasjonJeg brygga jo denne i sommer, tappa 26/6, og den ble veldig god men har etterhvert utviklet en nokså tydelig lukt og smak av honning, er det normalt for en Kølsch? Har aldri sett det tidligere...
Rett og slett en bismak der altså