Kan vi snakke om Kölsch?

Har så vidt begynt å planlegge høstens brygg, som nevnt i en annen tråd vurderer jeg å brygge flere Kölsch for å teste de tyske humlene Saphir Opal og Smaragd som Petit solgte/ selger rimelig.

Jeg vurderer å kjøre disse som smash med Barke malt.

Gristen på Kölsch er ganske enkel og bør vel være egnet til smash. Dog har jeg ingen erfaring med Barke og lurer på om det er innspill på å bruke denne i Kölsch. Jeg har sett at Weyermann også har en egen kölsch malt, men den har jeg aldri sett hos noen norske forhandlere (og hjemmesiden til Weyermann synes jeg er særdeles vanskelig å manøvrere på så der finner jeg ingenting).

Weyermann har også Munich og Vienna i Barke-serien. Petit har gitt signaler om at de kan ta inn dette om det er interesse for det. Dersom jeg dropper smash kan det være aktuelt å bruke 3-5% av Vienna eller Munich i gristen. I såfall kunne det være aktuelt å bruke Barke her også.

Så lurer jeg på følgende.
Har satt opp følgende humleskjema til 25L. Den siste er kanskje ikke helt innafor, men tenker det gir mening for å få et inntrykk av sen tilsetning her. Vurderer å flytte den enda senere også.
60 min 20g Opal 9,2% 19 IBU
30 min 7,5g Opal 9,2% 5 IBU
10 min 7,5g Opal 9,2% 3 IBU

Opal er 9,2% og Saphir 4,5%, her er det så enkelt som at jeg må bruke dobbelmengde av Saphir?

Gristen blir enten
100% Barke
eller
90% Barke
Med en miks av enten Barke Munich/ Vienna, Hvete eller Carahell. Både Munich og Carahell blir kanskje i overkant? Castle har også en Hvete Munich jeg har vurdert.
 
Har så vidt begynt å planlegge høstens brygg, som nevnt i en annen tråd vurderer jeg å brygge flere Kölsch for å teste de tyske humlene Saphir Opal og Smaragd som Petit solgte/ selger rimelig.

Jeg vurderer å kjøre disse som smash med Barke malt.

Gristen på Kölsch er ganske enkel og bør vel være egnet til smash. Dog har jeg ingen erfaring med Barke og lurer på om det er innspill på å bruke denne i Kölsch. Jeg har sett at Weyermann også har en egen kölsch malt, men den har jeg aldri sett hos noen norske forhandlere (og hjemmesiden til Weyermann synes jeg er særdeles vanskelig å manøvrere på så der finner jeg ingenting).

Weyermann har også Munich og Vienna i Barke-serien. Petit har gitt signaler om at de kan ta inn dette om det er interesse for det. Dersom jeg dropper smash kan det være aktuelt å bruke 3-5% av Vienna eller Munich i gristen. I såfall kunne det være aktuelt å bruke Barke her også.

Så lurer jeg på følgende.
Har satt opp følgende humleskjema til 25L. Den siste er kanskje ikke helt innafor, men tenker det gir mening for å få et inntrykk av sen tilsetning her. Vurderer å flytte den enda senere også.
60 min 20g Opal 9,2% 19 IBU
30 min 7,5g Opal 9,2% 5 IBU
10 min 7,5g Opal 9,2% 3 IBU

Opal er 9,2% og Saphir 4,5%, her er det så enkelt som at jeg må bruke dobbelmengde av Saphir?

Gristen blir enten
100% Barke
eller
90% Barke
Med en miks av enten Barke Munich/ Vienna, Hvete eller Carahell. Både Munich og Carahell blir kanskje i overkant? Castle har også en Hvete Munich jeg har vurdert.
Ingen innvendinger mot noe av det der - men hvis poenget er å teste disse humlene skulle du kanskje overveie et øl som er mer humleprega? Skjønt har du ei fin nese for humlearoma, så går det vel:).

Forresten; jeg ville ikke brukt det hvetemünchenermaltet, i alle fall ikke hvis det er mørkere enn lyst münchenermalt. Weyermann har et "mørkt hvetemalt" som er særlig tenkt til dunkelweissen, og det ligger midt mellom lyst og mørkt münchener. Det er et flott malt som jeg bruker en del av, men jeg ville ikke brukt det her, trur jeg. Lyst münchener, wienermalt eller vanlig hvetemalt er greit.
 
Ingen innvendinger mot noe av det der - men hvis poenget er å teste disse humlene skulle du kanskje overveie et øl som er mer humleprega? Skjønt har du ei fin nese for humlearoma, så går det vel:).

Forresten; jeg ville ikke brukt det hvetemünchenermaltet, i alle fall ikke hvis det er mørkere enn lyst münchenermalt. Weyermann har et "mørkt hvetemalt" som er særlig tenkt til dunkelweissen, og det ligger midt mellom lyst og mørkt münchener. Det er et flott malt som jeg bruker en del av, men jeg ville ikke brukt det her, trur jeg. Lyst münchener, wienermalt eller vanlig hvetemalt er greit.
Ja jo, kanskje. Men så er jo dette "nobel" humler. Hadde jeg hatt utstyr til pils kunne jeg laget det. Jeg kan kanskje lage en Engelsk Pale Ale eller IPA. Men har ikke inntrykk av at det er her disse er best.

Saphir
Saphir is an aroma hop, having much the same character as other noble hops.

Common Beer Styles Using Saphir Hops:
German Lagers
Pilsners
Belgian Wit
Wheats
Bocks
Kolsch
Saison

Opal
Flavors of spice and citrus, slight sweetness.

Smaragd
Smaragd has aroma descriptors that include floral, spicy and mild fruity. Smaragd is a fine aroma variety with many noble characteristics.

Det er de samme ølstilene som går igjen.

Kölsch tåler IBU opp til 30.
Duft/aroma: Fraværende til svak brødaktig maltaroma, vinøse fruktestere og mellomeruopeisk humle. Svake pepperaktige krydrede noter kan forekomme. DMS kan forekomme.
Smak: Fraværende til svak brødaktig maltsmak, vinøse fruktestere og mellomeruopeisk humle.

NM vinner i 2020 i Lys Ale, Lars Svanberg Jakobsen hadde en kölsch. Denne har et lignende humleskjema som jeg vurderer, bare med Tettanger. Litt lavere IBU.

Siden det er i denne type øl disse humlene skal brukes, gir det vel mening i å teste de i situasjoner hvor de antakelig er best?
 
Ja jo, kanskje. Men så er jo dette "nobel" humler. Hadde jeg hatt utstyr til pils kunne jeg laget det. Jeg kan kanskje lage en Engelsk Pale Ale eller IPA. Men har ikke inntrykk av at det er her disse er best.

Saphir
Saphir is an aroma hop, having much the same character as other noble hops.

Common Beer Styles Using Saphir Hops:
German Lagers
Pilsners
Belgian Wit
Wheats
Bocks
Kolsch
Saison

Opal
Flavors of spice and citrus, slight sweetness.

Smaragd
Smaragd has aroma descriptors that include floral, spicy and mild fruity. Smaragd is a fine aroma variety with many noble characteristics.

Det er de samme ølstilene som går igjen.

Kölsch tåler IBU opp til 30.
Duft/aroma: Fraværende til svak brødaktig maltaroma, vinøse fruktestere og mellomeruopeisk humle. Svake pepperaktige krydrede noter kan forekomme. DMS kan forekomme.
Smak: Fraværende til svak brødaktig maltsmak, vinøse fruktestere og mellomeruopeisk humle.

NM vinner i 2020 i Lys Ale, Lars Svanberg Jakobsen hadde en kölsch. Denne har et lignende humleskjema som jeg vurderer, bare med Tettanger. Litt lavere IBU.

Siden det er i denne type øl disse humlene skal brukes, gir det vel mening i å teste de i situasjoner hvor de antakelig er best?
Jada, og det skal bli artig å høre resultatet:).

Du kan fint brygge pils hvis du kan brygge kølsch - hvis du bruker en av de gjærtypene som fikser høyere temperaturer. Jeg nevner i fleng w-34/70:). Hvilke temperaturmuligheter har du?
 
Jada, og det skal bli artig å høre resultatet:).

Du kan fint brygge pils hvis du kan brygge kølsch - hvis du bruker en av de gjærtypene som fikser høyere temperaturer. Jeg nevner i fleng w-34/70:). Hvilke temperaturmuligheter har du?
Brygger hos min far. Gjæringskar står på et bad. Hvor temperaturen nå ligger på 20 grader. I mai lå den på 16. Hvor lavt den går er jeg usikker på, han har også ei matbod uten sluk, hvor temperaturen er litt lavere. Her flaskemodnes ølet. Har ikke sjekket temperaturen i det siste men tipper 17-18 nå. Så finnes det en garasje som også kan brukes.

Har varmebelte med temperaturstyring. Ikke kjøleutstyr.
 
Brygger hos min far. Gjæringskar står på et bad. Hvor temperaturen nå ligger på 20 grader. I mai lå den på 16. Hvor lavt den går er jeg usikker på, han har også ei matbod uten sluk, hvor temperaturen er litt lavere. Her flaskemodnes ølet. Har ikke sjekket temperaturen i det siste men tipper 17-18 nå. Så finnes det en garasje som også kan brukes.

Har varmebelte med temperaturstyring. Ikke kjøleutstyr.
Hvis du legger på 2-3 grader, har du den reelle temperaturen i dunken under hovedgjæringa. Og kølsch skal helst gjæres ganske lavt. I Køln er visst 14 grader det vanlige. Jeg skal ikke si at det ikke funker å gjære på høyere temperaturer - mange bruker 16, trur jeg - men du får lettere økt produksjon av høyere alkoholer og estere (de henger sammen) når du gjærer varmere. Og temperaturøkninga i dunken blir også gjerne høyere, fordi du får ei raskere/heftigere gjæring.

Jeg ville prøvd å få tak i et gammalt kjøleskap. Det blir vel ingen stor investering, og du har jo varmebelte med temperaturstyring. Så da får du samme forhold for å brygge god pils og kølsch som det @Jørgen O har. Det burde holde:p!
 
Hvis du legger på 2-3 grader, har du den reelle temperaturen i dunken under hovedgjæringa. Og kølsch skal helst gjæres ganske lavt. I Køln er visst 14 grader det vanlige. Jeg skal ikke si at det ikke funker å gjære på høyere temperaturer - mange bruker 16, trur jeg - men du får lettere økt produksjon av høyere alkoholer og estere (de henger sammen) når du gjærer varmere. Og temperaturøkninga i dunken blir også gjerne høyere, fordi du får ei raskere/heftigere gjæring.

Jeg ville prøvd å få tak i et gammalt kjøleskap. Det blir vel ingen stor investering, og du har jo varmebelte med temperaturstyring. Så da får du samme forhold for å brygge god pils og kølsch som det @Jørgen O har. Det burde holde:p!
Temperaturene er tatt fra målinger på karet. Har tapet på en svamp som jeg stikker sensoren under. Jeg håper ikke forskjellen er 2-3 grader, kanskje 1-2?. Derfor Kölsch skal brygges når det blir kaldere i været :) , altså til høsten, slik at jeg skal stille inn temperaturen til 14 grader og forhåpentligvis ikke ha høyere temperatur enn maks16. Prisen på kjøleskap er det minste problemet, men plassen :oops:.
 
Fikk tilsendt et Kölsch-sett for testbrygging med gjær fra en polsk produsent, Fermentum Mobile. FM 42 Old Rhine. Skal være tilsvarende Wyeast 1007 German ale. Blir spennende å prøve! Noen som har testet denne? De kommer i samme type rør som Whitelabs brukte før. Merket fort at jeg ikke har savnet den forpakningen :D

Screenshot_20210727-150819_Snapchat.jpg
 
Har så vidt begynt å planlegge høstens brygg, som nevnt i en annen tråd vurderer jeg å brygge flere Kölsch for å teste de tyske humlene Saphir Opal og Smaragd som Petit solgte/ selger rimelig.

Jeg vurderer å kjøre disse som smash med Barke malt.

Gristen på Kölsch er ganske enkel og bør vel være egnet til smash. Dog har jeg ingen erfaring med Barke og lurer på om det er innspill på å bruke denne i Kölsch. Jeg har sett at Weyermann også har en egen kölsch malt, men den har jeg aldri sett hos noen norske forhandlere (og hjemmesiden til Weyermann synes jeg er særdeles vanskelig å manøvrere på så der finner jeg ingenting).

Weyermann har også Munich og Vienna i Barke-serien. Petit har gitt signaler om at de kan ta inn dette om det er interesse for det. Dersom jeg dropper smash kan det være aktuelt å bruke 3-5% av Vienna eller Munich i gristen. I såfall kunne det være aktuelt å bruke Barke her også.

Så lurer jeg på følgende.
Har satt opp følgende humleskjema til 25L. Den siste er kanskje ikke helt innafor, men tenker det gir mening for å få et inntrykk av sen tilsetning her. Vurderer å flytte den enda senere også.
60 min 20g Opal 9,2% 19 IBU
30 min 7,5g Opal 9,2% 5 IBU
10 min 7,5g Opal 9,2% 3 IBU

Opal er 9,2% og Saphir 4,5%, her er det så enkelt som at jeg må bruke dobbelmengde av Saphir?

Gristen blir enten
100% Barke
eller
90% Barke
Med en miks av enten Barke Munich/ Vienna, Hvete eller Carahell. Både Munich og Carahell blir kanskje i overkant? Castle har også en Hvete Munich jeg har vurdert.
Har landet humleskjema her mer eller mindre.

For en som aldri har testet Barke, hva kan jeg forvente her kontra her med en smash kontra en smash med vanlig pilsner malt fra Weyermann eller Castle?
 
Har landet humleskjema her mer eller mindre.

For en som aldri har testet Barke, hva kan jeg forvente her kontra her med en smash kontra en smash med vanlig pilsner malt fra Weyermann eller Castle?
Jeg har ikke klart mitt første brygg med 100%, heller - og er like spent som deg. Men jeg har hørt Denny Conn karakterisere Barke som pilsnermaltets Maris Otter. Jeg trur han snakka om "kjeksdeig" - som han mente positivt:).

Det med "pilsnermaltets MO" gir meg i alle fall forventninger om en "rikere" smak. Eller bare "mer smak", kanskje? Og forhåpentligvis mersmak:).
 
Jeg har ikke klart mitt første brygg med 100%, heller - og er like spent som deg. Men jeg har hørt Denny Conn karakterisere Barke som pilsnermaltets Maris Otter. Jeg trur han snakka om "kjeksdeig" - som han mente positivt:).

Det med "pilsnermaltets MO" gir meg i alle fall forventninger om en "rikere" smak. Eller bare "mer smak", kanskje? Og forhåpentligvis mersmak:).
Jeg likte svært godt 100% MO i min Golden ale. Så da kjører jeg på, mulig det blir noen få prosent hvete for skum.
 
Ser at mange her anbefaler Weihenstephan W177, om andre selger denne under annet navn aner jeg ikke.

Som Kölsch-gjær er ikke så mange fornøyde med Lallemand Köln :oops:. Spesielt dårlig sedimentering, men også for mye fruktighet nevnes.
 
Ser at mange her anbefaler Weihenstephan W177, om andre selger denne under annet navn aner jeg ikke.

Som Kölsch-gjær er ikke så mange fornøyde med Lallemand Köln :oops:. Spesielt dårlig sedimentering, men også for mye fruktighet nevnes.
Jeg har brukt Köln de siste 6-7 gangene jeg har laget kölsch, og har ikke merket noe til noen utpreget fruktigheten. Har gjæret på det som til enhver tid er kjellertemperatur, altså fra 12 til 17 grader. Jeg synes gjæren leverer et forutsigbart og typeriktig resultat.
Har du prøvd den selv?
 
Jeg har brukt Köln de siste 6-7 gangene jeg har laget kölsch, og har ikke merket noe til noen utpreget fruktigheten. Har gjæret på det som til enhver tid er kjellertemperatur, altså fra 12 til 17 grader. Jeg synes gjæren leverer et forutsigbart og typeriktig resultat.
Har du prøvd den selv?
Nei, kommer til å bygge med den i høst. Uansett beste tørrgjær alternativ.
 
Første gangen jeg tester Lalbrew koln kolsch style yeast. Ikke se på sg for den fikk jeg ikke tid til å kalibrere, men det var en voldsom oppsving på temp under stormgjæring (bekreftet med inkbird) er dette normalt? 18 grader i rommet hele veien. 2pakker 11g til 24 liter. OG 1.050
 

Vedlegg

  • 20210916_212807.jpg
    20210916_212807.jpg
    176,9 KB · Sett: 17
Første gangen jeg tester Lalbrew koln kolsch style yeast. Ikke se på sg for den fikk jeg ikke tid til å kalibrere, men det var en voldsom oppsving på temp under stormgjæring (bekreftet med inkbird) er dette normalt? 18 grader i rommet hele veien. 2pakker 11g til 24 liter. OG 1.050
Det er nok et godt eksempel på at det er forskjell på temperaturen i rommet og i karet, og det er den siste som er vesentlig. Gjæren produserer varme, og i dette tilfellet er det nok store muligheter for at du får mer fruktighet og estere, dvs. mindre nøytral smak fra gjæringen, enn tilsiktet.
 
Kölsch skal brygges i løpet av høsten (venter på litt kaldere vær og kjeller).

Tenker å stille temperaturen inn på 15 grader, de fleste øl står i gjæringskar 10-14 dager. Denne skal gjerne stå lenger, har sett 3-4 uker. Dersom den står så lenge skal den stå på gjærkaka hele veien, eller overføres den til sekundærkar?
 
Kölsch skal brygges i løpet av høsten (venter på litt kaldere vær og kjeller).

Tenker å stille temperaturen inn på 15 grader, de fleste øl står i gjæringskar 10-14 dager. Denne skal gjerne stå lenger, har sett 3-4 uker. Dersom den står så lenge skal den stå på gjærkaka hele veien, eller overføres den til sekundærkar?
La den stå på gjærkaka. Temperaturen er lav, og det er alkoholstyrke og bitterhet, også. Helt minimal fare for autolyse, altså. Men jeg ville satt den varmere mot slutten, for å sikre god utgjæring/modning. Jeg trur forøvrig ikke du vil trenge mer enn tre uker.

15 grader er fint. Jeg bruker 14, fordi jeg har lest at det hva bryggeriene i Køln stort sett bruker. Det har i alle fall funka fint med wlp029, som er den jeg har fått best resultater med. Men det er neppe noen viktig forskjell mellom 14 og 15 grader:).
 
Tilbake
Topp