1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Kommersielle oppskrifter (fra bryggeriene)

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Odland, 25 Jun 2014.

 1. ØyvindO

  ØyvindO
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Takk! Smakte denne første gang på Ølhallen i Tromsø for et par år siden, og har prøvd å gjenskape den siden. Et nydelig sommerøl. :)
   
  Finn Berger liker dette.
 2. Staro

  Staro
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Torshov, Oslo
  Kinn er uten tvil det bryggeriet som svarer kjappest og hver gang.
   
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Helt enig. Jeg synes Kinn er suverene på å forene det beste av to verdener; amerikansk og engelsk. Denne treffer mine smakspreferanser perfekt. Og oppskrifta i seg sjøl er også nesten en estetisk opplevelse i sin enkelhet. Minimalistisk:p.

  Jeg har brygget en del Vestkyst, som en kan si det samme om. Der har jeg gjerne brukt WLP013, som er min engelske favoritt, og det har blitt bra. Men i denne skal jeg nok holde meg til 1318.
   
  Jørgen O liker dette.
 4. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Har du blitt amerikavenn(lig) Finn?
   
  Finn Berger og Jørgen O liker dette.
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  De kunne jo spart seg litt arbeid ved å legge ut oppskriftene på samme måten som 7 Fjell. Men de har vel sine grunner.

  Jeg kjøper veldig lite øl nå. Det er nesten mest for å ha referanser. Og det å få en originaloppskrift, gjør at jeg gjerne kjøper noen flasker, for jeg må jo ha noe å sammenligne med. De flaskene ville jeg ellers ikke ha kjøpt.
   
 6. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Er det egentlig så viktig
  Klarer vi ikke å brygge godt øl selv
   
  Sers77 liker dette.
 7. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Når man brygger to ganger om dagen blir det nok ikke så mye tid å gå på butikken etter øl nei. :p
  Jeg er bare misunnelig altså.
   
  Finn Berger liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Ja og nei - og dessuten tror jeg "blitt" er litt feil. Jeg har alltid likt den klassiske citrusaromaen, men jeg synes veldig mye IPA/APA har ensidig vekt på humla. Og jeg kunne ikke tenke meg å drikke/brygge bare amerikanske øltyper med høy IBU. Men det finnes masse sånt øl som er veldig godt, også. Vestkyst og Sommarøl, f.eks.. Jeg synes bare det blir litt kjedelig når for mye bryggesnakk dreier seg om amerikansk øl. Eller - og det er verre - forsøk på å konvertere alt mulig øl fra andre land til amerikanske IPA'er. Jeg skal gjøre et unntak for en del belgisk-amerikansk øl; der synes jeg det funker. Hvit APA har vært en hit i det hjemlige ølhjørnet på fine sommerdager nå i år:).

  Og så har jeg sans for engelsk/britisk øl, da - og siden jeg opplever at det blir fortrengt av all IPA'en, må jeg jo gå til litt spissformulert motaksjon;). Ikke dermed sagt at jeg ikke mener det jeg sier - men jeg kunne jo ha tatt forbehold og modifisert formuleringer etc.. (Det gjelder ikke synet mitt på kokos i øl:p!!)

  Å brygge amerikansk øl er for så vidt ikke noe nytt. Jeg har alltid hatt en APA og en IPA i kjelleren. Det som er nytt i bryggeriet mitt i år, er undergjæret tysk øl. Og dét har nok fortrengt en del av det engelske ølet i konsummønsteret mitt. Men nå går det mot vinter, og da blir det nok en del mer engelsk/britisk igjen. Først i løypa nå ligger en Leann Folain, en kloneoppskrift klekket ut av Gordon Strong, som jeg fikk av @SturlaP. WLP013 står og snurrer:). Men så blir det nok Sommarøl.
   
  #568 Finn Berger, 17 Jul 2017
  Sist redigert: 17 Jul 2017
  Sarge liker dette.
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nja - jeg synes det er veldig morsomt å se hvordan mitt forsøk med samme oppskrift blir, sammenlignet med et bryggeris original. Det er et poeng i seg sjøl. Og det kan være fint å ha oppskriften til et øl for å ha den foran seg når en drikker. Du kan vel lære en del av det?

  For all del; jeg er enig i at det er en del av hjemmebryggerkompetansen å kunne lage oppskrifter. Men det skal jo læres. Og jeg skammer meg ikke over å låne fra proffene, heller. Folk som Espen Lothe og Gahr Smith-Gahrsen - eller Gordon Strong og Zainasheff - er flinkere enn meg:p. Det beste ølet mitt er ikke det jeg har brygget på egne oppskrifter. Det er nok mer flaks involvert når jeg setter meg ned og funderer fram noe.

  Men uansett hvor flink jeg eventuelt blir etter hvert, så tror jeg at jeg alltid vil ønske å få tak i originaloppskriften - eller en god klone - til øl som jeg blir begeistret for. Som O'Hara's Leann Folain, f.eks., eller deres Irish Red. Eller altså nå Kinns Sommarøl. Et sånt øl som slår deg som bare veldig midt i blinken for deg. Jeg ser ikke noe galt i det.

  Idehistorisk kommer kravet om originalitet fra romantikken, som mye annet tvilsomt:).
   
  HansPB, msevland, Torstein_K og 3 andre liker dette.
 10. Stig Aa.

  Stig Aa.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  :D
   
  Finn Berger liker dette.
 11. Torstein_K

  Torstein_K
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Kristiansand
  Jeg lager egne oppskrifter og brygger etter kommersielle oppskrifter og trives godt med begge deler. Når jeg brygger etter en kommersiell oppskrift, synes jeg det er gøy å se hvor nærme jeg klarer å komme originalen – og ikke minst hva jeg kan gjøre for at ølen skal passe bedre til min gane. Ikke bare er det gøy, men også lærerikt på flere måter. Og for min del har det kommet en del artig ut av noe som begynte med en kommersiell oppskrift, men som tok en helt ny vending.
   
 12. SturlaP

  SturlaP
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Flasket min i går, klar til testsmaking når jeg kommer hjem fra Danmark om 2 uker! Skal gi tilbakemelding, og evt smaksprøve hvis vi får ordnet det praktisk!
   
  Finn Berger liker dette.
 13. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Joda, jeg syntes også det er moro å brygge kommersielle oppskrifter
  Men tia da HB holdt dem tett til brystet hadde også sin sjarm


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  #573 loebrygg, 18 Jul 2017
  Sist redigert: 18 Jul 2017
 14. steinmb

  steinmb
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Bruker de som oppskrifter i kokebøker. Brukes til inspirasjon og ideer. Prøver ikke å justere meg fram til en 100% kopi.
   
  loebrygg liker dette.
 15. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg begynner å få taket på å brygge øl, men sliter fortsatt med å sette sammen maltbaser slik at de smaker som jeg vil. Derfor er kommersielle oppskrifter gull verdt. Da kan man smake maltbasene. :)
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Brygger som sagt min nå om et par dager, så om du ikke drikker opp alt du har med en gang, kan vi utveksle smaksprøver om noen uker. Skal sikkert få til det.

  Jeg går ut fra at du brukte wlp004. Så da får vi se om vi kan registrere forskjeller mellom den og wlp013.

  Jeg får forresten med en kamerat som ville ha et bryggekurs. Å brygge Leann Folain må jo være en fin start:).
   
  SturlaP liker dette.
 17. SturlaP

  SturlaP
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Brukte wlp004 ja. Luktet forøvrig nydelig da jeg flasket.
   
  Finn Berger liker dette.
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Fint:).

  Jeg bruker ikke 004 fordi jeg har stående en Irish Red til gjæring på tredje uka med den nå, og jeg er litt usikker på den. Synes den er urimelig uklar til å ha stått så lenge, og så smaker den (kanskje????) litt underlig. Så jeg lar 004 hvile i kjøleskapet til jeg ser hvordan det går med den irske røde.
   
 19. Botnen

  Botnen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Holder de på å gå over til wyeast?
   

Del denne siden