1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kommersielle oppskrifter (fra bryggeriene)

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Odland, 25 Jun 2014.

  1. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk! Smakte denne første gang på Ølhallen i Tromsø for et par år siden, og har prøvd å gjenskape den siden. Et nydelig sommerøl. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Kinn er uten tvil det bryggeriet som svarer kjappest og hver gang.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Helt enig. Jeg synes Kinn er suverene på å forene det beste av to verdener; amerikansk og engelsk. Denne treffer mine smakspreferanser perfekt. Og oppskrifta i seg sjøl er også nesten en estetisk opplevelse i sin enkelhet. Minimalistisk:p.

    Jeg har brygget en del Vestkyst, som en kan si det samme om. Der har jeg gjerne brukt WLP013, som er min engelske favoritt, og det har blitt bra. Men i denne skal jeg nok holde meg til 1318.
     
    Jørgen O liker dette.
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har du blitt amerikavenn(lig) Finn?
     
    Finn Berger og Jørgen O liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    De kunne jo spart seg litt arbeid ved å legge ut oppskriftene på samme måten som 7 Fjell. Men de har vel sine grunner.

    Jeg kjøper veldig lite øl nå. Det er nesten mest for å ha referanser. Og det å få en originaloppskrift, gjør at jeg gjerne kjøper noen flasker, for jeg må jo ha noe å sammenligne med. De flaskene ville jeg ellers ikke ha kjøpt.
     
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det egentlig så viktig
    Klarer vi ikke å brygge godt øl selv
     
    Sers77 liker dette.
  7. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Når man brygger to ganger om dagen blir det nok ikke så mye tid å gå på butikken etter øl nei. :p
    Jeg er bare misunnelig altså.
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja og nei - og dessuten tror jeg "blitt" er litt feil. Jeg har alltid likt den klassiske citrusaromaen, men jeg synes veldig mye IPA/APA har ensidig vekt på humla. Og jeg kunne ikke tenke meg å drikke/brygge bare amerikanske øltyper med høy IBU. Men det finnes masse sånt øl som er veldig godt, også. Vestkyst og Sommarøl, f.eks.. Jeg synes bare det blir litt kjedelig når for mye bryggesnakk dreier seg om amerikansk øl. Eller - og det er verre - forsøk på å konvertere alt mulig øl fra andre land til amerikanske IPA'er. Jeg skal gjøre et unntak for en del belgisk-amerikansk øl; der synes jeg det funker. Hvit APA har vært en hit i det hjemlige ølhjørnet på fine sommerdager nå i år:).

    Og så har jeg sans for engelsk/britisk øl, da - og siden jeg opplever at det blir fortrengt av all IPA'en, må jeg jo gå til litt spissformulert motaksjon;). Ikke dermed sagt at jeg ikke mener det jeg sier - men jeg kunne jo ha tatt forbehold og modifisert formuleringer etc.. (Det gjelder ikke synet mitt på kokos i øl:p!!)

    Å brygge amerikansk øl er for så vidt ikke noe nytt. Jeg har alltid hatt en APA og en IPA i kjelleren. Det som er nytt i bryggeriet mitt i år, er undergjæret tysk øl. Og dét har nok fortrengt en del av det engelske ølet i konsummønsteret mitt. Men nå går det mot vinter, og da blir det nok en del mer engelsk/britisk igjen. Først i løypa nå ligger en Leann Folain, en kloneoppskrift klekket ut av Gordon Strong, som jeg fikk av @SturlaP. WLP013 står og snurrer:). Men så blir det nok Sommarøl.
     
    #568 Finn Berger, 17 Jul 2017
    Sist redigert: 17 Jul 2017
    Sarge liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nja - jeg synes det er veldig morsomt å se hvordan mitt forsøk med samme oppskrift blir, sammenlignet med et bryggeris original. Det er et poeng i seg sjøl. Og det kan være fint å ha oppskriften til et øl for å ha den foran seg når en drikker. Du kan vel lære en del av det?

    For all del; jeg er enig i at det er en del av hjemmebryggerkompetansen å kunne lage oppskrifter. Men det skal jo læres. Og jeg skammer meg ikke over å låne fra proffene, heller. Folk som Espen Lothe og Gahr Smith-Gahrsen - eller Gordon Strong og Zainasheff - er flinkere enn meg:p. Det beste ølet mitt er ikke det jeg har brygget på egne oppskrifter. Det er nok mer flaks involvert når jeg setter meg ned og funderer fram noe.

    Men uansett hvor flink jeg eventuelt blir etter hvert, så tror jeg at jeg alltid vil ønske å få tak i originaloppskriften - eller en god klone - til øl som jeg blir begeistret for. Som O'Hara's Leann Folain, f.eks., eller deres Irish Red. Eller altså nå Kinns Sommarøl. Et sånt øl som slår deg som bare veldig midt i blinken for deg. Jeg ser ikke noe galt i det.

    Idehistorisk kommer kravet om originalitet fra romantikken, som mye annet tvilsomt:).
     
    HansPB, msevland, Torstein_K og 3 andre liker dette.
  10. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    :D
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Torstein_K

    Torstein_K
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Jeg lager egne oppskrifter og brygger etter kommersielle oppskrifter og trives godt med begge deler. Når jeg brygger etter en kommersiell oppskrift, synes jeg det er gøy å se hvor nærme jeg klarer å komme originalen – og ikke minst hva jeg kan gjøre for at ølen skal passe bedre til min gane. Ikke bare er det gøy, men også lærerikt på flere måter. Og for min del har det kommet en del artig ut av noe som begynte med en kommersiell oppskrift, men som tok en helt ny vending.
     
  12. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Flasket min i går, klar til testsmaking når jeg kommer hjem fra Danmark om 2 uker! Skal gi tilbakemelding, og evt smaksprøve hvis vi får ordnet det praktisk!
     
    Finn Berger liker dette.
  13. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Joda, jeg syntes også det er moro å brygge kommersielle oppskrifter
    Men tia da HB holdt dem tett til brystet hadde også sin sjarm


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    #573 loebrygg, 18 Jul 2017
    Sist redigert: 18 Jul 2017
  14. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Bruker de som oppskrifter i kokebøker. Brukes til inspirasjon og ideer. Prøver ikke å justere meg fram til en 100% kopi.
     
    loebrygg liker dette.
  15. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg begynner å få taket på å brygge øl, men sliter fortsatt med å sette sammen maltbaser slik at de smaker som jeg vil. Derfor er kommersielle oppskrifter gull verdt. Da kan man smake maltbasene. :)
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Brygger som sagt min nå om et par dager, så om du ikke drikker opp alt du har med en gang, kan vi utveksle smaksprøver om noen uker. Skal sikkert få til det.

    Jeg går ut fra at du brukte wlp004. Så da får vi se om vi kan registrere forskjeller mellom den og wlp013.

    Jeg får forresten med en kamerat som ville ha et bryggekurs. Å brygge Leann Folain må jo være en fin start:).
     
    SturlaP liker dette.
  17. SturlaP

    SturlaP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brukte wlp004 ja. Luktet forøvrig nydelig da jeg flasket.
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Fint:).

    Jeg bruker ikke 004 fordi jeg har stående en Irish Red til gjæring på tredje uka med den nå, og jeg er litt usikker på den. Synes den er urimelig uklar til å ha stått så lenge, og så smaker den (kanskje????) litt underlig. Så jeg lar 004 hvile i kjøleskapet til jeg ser hvordan det går med den irske røde.
     
  19. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Holder de på å gå over til wyeast?
     

Del denne siden