1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kommersielle oppskrifter (fra bryggeriene)

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Odland, 25 Jun 2014.

  1. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  2. Johnsson

    Johnsson
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nannestad
  3. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Klassiker. Den siden har vært der noen år, men blir ikke dårligere av den grunn.
     
    Johnsson liker dette.
  4. BuddhaBar

    BuddhaBar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noen som har oppskrift på Bygdeorginal fra Kinn?
    Ser de bruker Pilsnermalt og Carafa Special. Noen som har en formening om mengde av hver for en 25 L batch.
    Abv = 6 %
     
  5. espandre

    espandre
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Carafa'en ser ut til å være for fargejustering, så 99% pilsnermalt og 1% carafa special? (OG er 1.052)

    EDIT: I 25L vil carafa-mengden være ca. 50g.
     
    #725 espandre, 29 Aug 2019
    Sist redigert: 29 Aug 2019
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Enig med @espandre, her er det snakk om veldig små mengder, kanskje ned til bare en halv prosent. Hvilken Carafa (I, II eller III) du bruker, spiller også en rolle. Kinn har jo en fargeprøve i datastripa, og den kan du sjekke mot tilsvarende i kalkulatoren til Brewer'sFriend: Beer Color Calculator SRM - Brewer's Friend

    Artig øl, det der; en engelsk IPA brygget på pilsnermalt, og humlet med tyske humler. (Nor.Br. er riktignok opprinnelig engelsk, men dyrkes nå bare i Tyskland og USA, så vidt jeg veit.) Ut fra måten Kinn beskriver ølet på, ser det ut til at de har tenkt det som en klassisk engelsk IPA. Og da er det ganske morsomt at bare er gjæren, av råverene, som holder den på plass i England.

    Kontinental edelhumle er kanskje ikke nødvendigvis "galt" om man tenker historisk? Det har visst blitt importert mye Saaz til England. Men pilsnermalt er vel en original vri? Til en amerikansk IPA går det vel, men til en engelsk ... ?

    Jeg lurer litt på hvordan humlene er brukt. " ... berre akkurat nok humlearoma", sier de. Mulig det ikke er tørrhumlet? Bare wwhirlpool? Litt rart, siden en engelsk IPA vel opprinnelig blei temmelig kraftig tørrhumla. På den annen side blei de lagra veldig lenge, også. Tørrhumlinga var for konservering, ikke for aroma. Så kanskje blir dette "riktig".

    Jeg lurer også på om Nor.Br. blir brukt hele veien, eller om det er ei arbeidsdeling der den er bitterhumle, mens Tettnang tar seg av smaks- og aromadepartementet.

    Kinn har jo Wyeast 1318 som husgjær, men jeg lurer på om en litt mer attenuerende gjær hadde gjort seg bedre? WLP013 eller WLP023? Særlig den siste kan gi et veldig tørt øl - og det blir vel riktig?

    Jeg har ikke smakt denne, men fikk veldig lyst til å prøve å brygge den nå:).
     
  7. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Tror denne brygges med Kinns andre husgjær, som jeg ikke husker nummeret på.. (den som omtrent tilsvarer WLP530). Altså mistenker jeg det er belgisk gjær - har også hørt den er blitt kalt Belgisk IPA. Dette stemmer godt med smaksbildet på ølet. Det er litt Tank7 schwung over det hele..
     
    Finn Berger liker dette.
  8. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Smak den. Herlig øl. Fasinerende humlesmak.
    Ingen belgisk gjær i denne @Thomas Søreide
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    På Untapp'd står det som en belgisk IPA, men på Kinns egen side står det at de bruker 1318. Kan de ha byttet?
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg så i en av kommentarene på ratebeer at den hadde litt sødme - og det stemmer med 1318. Passer det med din opplevelse? Og hva tror du om å bytte til en gjær som gir et litt tørrere øl?
     
  11. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Hadde ikke sett det på Kinns side - men da forstår jeg heller ikke henvisningen til Belgia..?? :confused:
     
  12. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tja. Usikker. Eg syntes i grunnen det var herlig bra. Flott balanse. Vet ikkje om eg ville hatt det tørrereo_O
     
  13. BuddhaBar

    BuddhaBar
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg smakte brygget forrige helg og syns det var et fantastisk godt og ujålete øl (som Kinn også skriver). De bruker husgjæra Wyeast 1318 og ha en fin balanse mellom sødme og bitterhet. Enig med Finn, skulle gjerne visst hvordan de humler. Må brygges snart, men litt fullt i siv kjøleskap nå. Kan kanskje kontakte Espen Lothe å høre om han vil dele. Takk for respons folkens.
     
  14. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Var på foredrag på Bergen Ølfestival igår, med Greg Hall fra Goose Island, som snakket om fatlagring. Topp opplegg, fikk utdelt Bourbon County Imperial Stout. Sinnsykt godt.
    Han kunne dele at det er laget med mesteparten pale malt, noe lys karamell, noe mørk karamell, og litt roasted barley. Ikke black malt. OG er 30P, og FG 10P.
     
    loebrygg, erikraude og Miguel liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Artig. Selv om FG virker høy så er det en utgjæring på nesten 70%. Folk må slutte å bekymre seg :)
     
  16. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta



    Koselig film.

    Rett før 28 min vises ditte:
    [​IMG]

    Men det stemmer då altså ikkje med det han sa, søren
     
    bjartenataas, Jo-Helge og loebrygg liker dette.
  17. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kom på at han nevnte at de hadde litt sjokolademalt også. Men black malt hadde de gått bort fra. Han sa også at det sikkert ikke ville utgjort noen særlig forskjell om de brukte Munich. Det er nok ikke skrevet i stein.
     
    Kalvatn liker dette.
  18. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Abv på borbon county stouten er på 15+, og uten black malt, så det der er nok noe annet.
     
    Kalvatn liker dette.
  19. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Sant nok, men samtidig står jo der OG 30 plato og a.e 10.5 plato o_O og kanskje brukte dei black malt før?

    Jaja, håplaust å kopiere eit slikt øl uansett, så egentlig er det ikkje så viktig :p
     
  20. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Greg Hall sa han ikke brukte black for han hadde aldri likt askesmaken. Men hva han likte på 80 tallet vet ikke jeg
     
    Kalvatn liker dette.

Del denne siden