1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Mikroskop

En tråd i 'Utstyr' startet av Ekornskurken, 22 Sep 2018.

  1. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oiii.... Der dukket det minnet frem fra den dypeste og mørkeste glemselen o_O
    :p
     
    Einar Michelsen liker dette.
  2. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Ah, feilkjøp av mikroskop. Joda, der har jeg erfaring, selv om den er noen år gammel.

    400x forstørring er nok er fornuftig råd. Jeg kjøpte et billig mikroskop, som jeg ikke finner igjen skikkelig typebetegnelse på, som rett og slett var for dårlig. Så kjøpte jeg et litt dyrere et, som, akkurat var bra nok. Jeg la ut noen bilder fra dette mikroskopet:
    http://countingyeast.blogspot.com/2011/03/deja-vu.html

    Bildene er gode nok til å telle gjær, men legg merke til at det er dårlig fargegjengivelse. Det er faktisk såpass dårlig fargegjengivelse at jeg slet med å skille ut døde celler etter farging. Det er altså verdt å sørge for at du faktisk ser cellene godt nok, ikke bare at det er riktig forstørrelse. Sannsynligvis vil du ha et litt dyrere mikroskop enn du tror.

    Konklusjonen min ble vel egentlig at gjærtelling med et middels dårlig mikroskop var under middels morro og mikroskopet er på langtidsutlån til ei hylle i Trøndelag.
     
  3. Lystad

    Lystad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg kjøpte meg et gammelt billig mikroskop på Finn.no. Har vært i bruk på skole, så det er litt merker i optikken osv., men holder fint til mitt bruk. 400x må minimum til for å telle, og 1000x er kjekt om man skal kunne se bakterier osv.

    10x*40x=400x, så om du har 10x i huset + 40x okkular så er det det man trenger

    Bilde med tlf gjennom mikroskop er helt kurrant for referansen sin del

    Denne så ut som midt i blinken
    https://www.fybikon.no/restetorg/swift-monukulaert-mikroskop-m2251c


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    YngveKL og Ekornskurken liker dette.
  4. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har kjøpt det mikroskopet @Ekornskurken linket som bursdagsgave til guttungen. Skal teste det med gjærtelling om noen uker. Skal også se på alt mulig annet og tror at dette kan bli kjekt for sønn og far. Her skal nok både blod, insekter, sengekryp og sædceller få en nærmere undersøkelse.
     
    Botnen liker dette.
  5. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Så kult! Jeg har selvfølgelig ikke fått ut fingeren, men håper og tror du vil legge ut litt brukererfaring og gleder meg stort til å lese erfaringene! Gjerne med bilder etc av gjær!
     
  6. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja må nok få hjelp av @LarsUlv da han har gidda å forske på telling. Har heller ikke farge og den grid greia. Lars fix
     
    Ekornskurken og LarsUlv liker dette.
  7. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Vi får møtes på parkeringsplassen en dag og utveksle brune papirposer
     
    Ekornskurken liker dette.
  8. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Shhhh ikke i offentlige kanaler. Passordet er alpha zulu zulu. Spørsmålet er alpakka.
     
    LarsUlv liker dette.
  9. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Husk å gi rett pakke, sp han ikke sjekker vitaliteten på sæden
     
    Ekornskurken, erikraude og RETBergen liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Et spørsmål: Hvor sikker kan du være på at det du teller gjennom mikroskopet kan "oversettes" pålitelig til antall celler per volum i den slurryen du har i marmeladeglasset ditt?
     
  11. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Hur bredt har ni hoppat?

    Antageligvis mye sikrere enn ved å bruke en kalkulator som noen har kastet sammen. Hvis du sørger for å blande skikkelig, passe på at gjære ikke flokkulerer og generelt passe på hva du driver med: Helt greit.
     
    Finn Berger liker dette.
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Ok, Finn.
    Her kommer en stegvis oppskrift på hvordan vi teller celler med mikroskop:

    1) Man må vite volumet i marmeladeglasset.
    2) Slurryen må være jevnt oppløst i volumet i glasset.
    3) Man tar ut en prøve med et kjent volum (f.eks 1 ml) av slurryen.
    4) Dette volumet tynnes så ut 1:x med metylenblå oppløsning.
    5) Så tar man ut en liten dråpe og legger den på et hemocytometer. Dette har et kjent volum.
    6) Man teller antall celler i hemocytometeret.
    7) Antallet man kommer frem til der ganges så opp for å komme frem til antall i 1 ml basert på volumet som er talt og uttynningsfaktoren i 4)
    8) Når man da vet antallet i 1ml er det enkelt å regne ut hvor mange celler det er i marmeladeglasset.

    Blå fargingen av celler gjær at man kan telle antall fiske og raske celler og antall døde/svake celler.
    De friske, levende cellene kvitter seg med blåfargen.

    Som du ser er dette ganske omstendelig og man må være nøyaktig.
    Men man kan komme frem til et antall som er mye sikrere enn kalkulator eller anslag.

    På hjemmebryggernivå er det helt unødvendig å telle på denne måte.
    Men jeg syns det er veldig gøy og lærerikt.
    Spesielt å finne andel friske celler er nyttig.
    Det tar litt tid, spesielt når man ikke er trent i dette, så det er ikke så ofte jeg teller celler.
     
    Finn Berger og Ekornskurken liker dette.
  13. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Du glemte det kritiske steget 0.1) Tøm slurryen i et marmeladeglass :D
     
    Finn Berger, erikraude og LarsUlv liker dette.
  14. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Nei, det hadde @Finn Berger allerede gjort for meg :D:cool:
     
    Finn Berger og Amarillo liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk:). Det virker jo rimelig greit, det der - forutsatt nøyaktighet i utførelsen, selvfølgelig. Så skulle jeg snuble over et mikroskop, kan det hende jeg plukker det opp. Men ellers greier jeg meg forsåvidt fint med den framgansgmåten @msevland skisserer,eller min versjon av den + å sørge for at det ikke bare er mange nok gjærceller, men at de er i toppform.
     
    YngveKL og LarsUlv liker dette.
  16. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Mangler det ikke et steg her for å hindre at cellene er flokkulert? Dersom du får klumper med gjør (4-5 celler eller mer) i hemocytometeret blir vel dette mer unøykaktig?

    Det begynner å bli ei stund siden jeg drev med dette, men mener at blanding med vørter var et tips for å få cellene til å opptre enkeltvis.
     
  17. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jo du har helt rett, men det er implisitt i punkt 2)
    Har man en gjær som flokkulerer veldig må man gjøre tiltak for å sikre dette.
    Man kan tilsette litt svak syre (svak StarSan blanding), tilsette litt frisk vørter, og sannsynligvis flere løsninger.
    WLP007 er en grei gjær å trene på akkurat dette.

    MEN, det var ikke relevant med disse detaljene for å forklare hvordan gjærtelling foregår sånn prinsipielt.
     
  18. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Noe av det som var fascinerende med å se på gjær, var i å se at flokkulering er noe som skjer på cellenivå og at cellene faktisk danner mikroskopiske klumper.
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det er vel kanskje dette som også kalles "hubs". WL anbefaler å dillutere med deionisert vann og blande i litt H2SO4.
     
  20. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har du fått sniktittet litt på gjæren enda?
     

Del denne siden