Et spørsmål: Hvor sikker kan du være på at det du teller gjennom mikroskopet kan "oversettes" pålitelig til antall celler per volum i den slurryen du har i marmeladeglasset ditt?
Ok, Finn.
Her kommer en stegvis oppskrift på hvordan vi teller celler med mikroskop:
1) Man må vite
volumet i marmeladeglasset.
2) Slurryen må være jevnt oppløst i volumet i glasset.
3) Man tar ut en
prøve med et kjent volum (f.eks 1 ml) av slurryen.
4) Dette volumet
tynnes så ut 1:x med metylenblå oppløsning.
5) Så tar man ut en liten dråpe og legger den på et
hemocytometer. Dette har et kjent volum.
6) Man
teller antall celler i hemocytometeret.
7) Antallet man kommer frem til der ganges så opp for å komme frem til antall i 1 ml basert på volumet som er talt og uttynningsfaktoren i 4)
8) Når man da vet antallet i 1ml er det enkelt å regne ut hvor mange celler det er i marmeladeglasset.
Blå fargingen av celler gjær at man kan telle antall fiske og raske celler og antall døde/svake celler.
De friske, levende cellene kvitter seg med blåfargen.
Som du ser er dette ganske omstendelig og man må være nøyaktig.
Men man kan komme frem til et antall som er mye sikrere enn kalkulator eller anslag.
På hjemmebryggernivå er det helt unødvendig å telle på denne måte.
Men jeg syns det er veldig gøy og lærerikt.
Spesielt å finne andel friske celler er nyttig.
Det tar litt tid, spesielt når man ikke er trent i dette, så det er ikke så ofte jeg teller celler.