Når man kjeder seg.

Tanken bak å bruke 65 grader var å ta livet av det meste som kan spise sukker.
Sterilt blir det nok ikke, da skal det sterkere lut til.
Det hadde vært interessant ja å vite hva som har spist videre i den andre flasken.
Fikk jo heller ikke målt FG, men regner med at at den var lavere.
Uansett et morsomt forsøk.
Litt skremmende at det er 3.5 år siden jeg flasket de....
Jeg måtte bare teste selv.
Laget en liten filmsnutt og la ut på Jutub.
Link under (tror jeg).
 
Hva gjør man når madammen er ute med jobben? Jo man tester ulike pilsnermalt selvsagt :p!

Fra venstre: Weyermann premium, Weyermann pilsner, Best pilsner, Weyermann floormalted, Weyermann Eraklea og Weyermann Barke.

Pilsnermalt.jpg

Nå regner jeg ikke meg selv som en veldig god smaker, men dette er mine høyst personlige inntrykk :

Weyermann Premium
1663955344676.png
Weyermann Pilsner
1663955396493.png
Best Pilsner
1663955414276.png
Weyermann Floormalted
1663955435093.png
Eraclea
1663955453548.png
Barke
1663955467427.png

Hvilken jeg likte best? Vanskelig å si men bare ut av glasset slik som her tror jeg det måtte bli Weyermann premium med Eraclea på en god andreplass.
 
Hva gjør man når madammen er ute med jobben? Jo man tester ulike pilsnermalt selvsagt :p!

Fra venstre: Weyermann premium, Weyermann pilsner, Best pilsner, Weyermann floormalted, Weyermann Eraklea og Weyermann Barke.

Vis vedlegget 58644

Nå regner jeg ikke meg selv som en veldig god smaker, men dette er mine høyst personlige inntrykk :

Weyermann Premium
Vis vedlegget 58645
Weyermann Pilsner
Vis vedlegget 58646
Best Pilsner
Vis vedlegget 58647
Weyermann Floormalted
Vis vedlegget 58648
Eraclea
Vis vedlegget 58649
Barke
Vis vedlegget 58650

Hvilken jeg likte best? Vanskelig å si men bare ut av glasset slik som her tror jeg det måtte bli Weyermann premium med Eraclea på en god andreplass.
Imponerende. Trur ikke jeg hadde kjent alt det der. Har akkurat kverna til et pilsbrygg i morra, og brukte like deler Isaria, Eraclea og Premium (og 400 gr hver av Victory og Wienermalt. Til sammen 6 kg.). Trur jeg ender med et litt enklere utvalg av basemalt:).
 
Imponerende. Trur ikke jeg hadde kjent alt det der. Har akkurat kverna til et pilsbrygg i morra, og brukte like deler Isaria, Eraclea og Premium (og 400 gr hver av Victory og Wienermalt. Til sammen 6 kg.). Trur jeg ender med et litt enklere utvalg av basemalt:).
Jeg trur nok du hadde kjent det … Når man har smaksprøver av alle maltene foran seg og kan sippe av de opp mot hverandre på kryss og tvers i ulik rekkefølge mange ganger blir man oppmerksom flere forskjeller etter hvert. Weyermann pilsner og floormalted har jeg ikke brygget med, mens jeg har klart brygget mest med Best pilsner og egentlig vært fornøyd med det. De to jeg fremhevde som best i min gane, premium og eraklea, var samtidig de to maltene jeg opplevde som mest annerledes. Var det derfor jeg plukket ut akkurat de to? De øvrige maltene var mer like hverandre med Barke som mest "smakstungt". At Best pilsner og floormalted opplevdes som tilnærmet like var vel det som overrasket meg mest, men selv om jeg klarte å skille Weyermann pilsner fra disse var ikke avstanden stor.

Jeg har allerede endret basemalt på to brygg jeg har på blokka utover høsten på bakgrunn av denne lille testen, og håper jeg har blitt klokere. Jeg har etterhvert nå testet ganske mange malt på denne måten, og har flere på blokka jeg ønsker å gjøre det med. Det er imidlertid ikke alltid at "testresultatet" fungerer i praksis. Et eksempel på det er Best melanoidin som jeg har testet slik to ganger nå med samme resultat. Synes dette maltet smaker helt supert når jeg tester det, men i et brygg sammen med alle andre ingredienser blir resultatet for søtt i min gane med mindre jeg kun bruker svært små mengder.
 
Sist redigert:
Jeg trur nok du hadde kjent det … Når man har smaksprøver av alle maltene foran seg og kan sippe av de opp mot hverandre på kryss og tvers i ulik rekkefølge mange ganger blir man oppmerksom flere forskjeller etter hvert. Weyermann pilsner og floormalted har jeg ikke brygget med, mens jeg har klart brygget mest med Best pilsner og egentlig vært fornøyd med det. De to jeg fremhevde som best i min gane, premium og eraklea, var samtidig de to maltene jeg opplevde som mest annerledes. Var det derfor jeg plukket ut akkurat de to? De øvrige maltene var mer like hverandre med Barke som mest "smakstungt". At Best pilsner og floormalted opplevdes som tilnærmet like var vel det som overrasket meg mest, men selv om jeg klarte å skille Weyermann pilsner fra disse var ikke avstanden stor.

Jeg har allerede endret basemalt på to brygg jeg har på blokka utover høsten på bakgrunn av denne lille testen, og håper jeg har blitt klokere. Jeg har etterhvert nå testet ganske mange malt på denne måten, og har flere på blokka jeg ønsker å gjøre det med. Det er imidlertid ikke alltid at "testresultatet" fungerer i praksis. Et eksempel på det er Best melanoidin som jeg har testet slik to ganger nå med samme resultat. Synes dette maltet smaker helt supert når jeg tester det, men i et brygg sammen med alle andre ingredienser blir resultatet for søtt i min gane med mindre jeg kun bruker svært små mengder.
Det hadde vært interessant med en Brülosophy-type test av pils med 100% av to typer pilsnermalt. Jeg trur ikke jeg hadde klart å skille, men det er bare basert på at jeg egentlig ikke oppfatter at det gjør noen forskjell i egne brygg, uten at jeg har gjort noe forsøk på systematisk testing. Rein synsing, altså:).
 
Mindre enn 1/3 valgte riktig , så det er åpenbart at forskjellen er mer eller mindre ikke-eksisterende. At folk som veit hva det dreier seg om, kjenner forskjell, er litt vrient å vurdere. Men de mente også at forskjellen var veldig liten.
 
Ut fra min lille test har jeg tenkt at Weyermann pilsner, Floormalted og Best pilsner nok er vanskelig å skille i ett brygg, men at premium, eraklea og barke var så forskjellige at det burde utgjøre en forskjell. Jeg har ikke testet palemalt på denne måten enda og kan derfor ikke si noe om hva jeg tror. Basert på artiklene dere henviser til her (tusen takk forresten :)), så er det jo åpenbart at likhetene ofte kan være større enn forskjellene. Tror allikevel ikke at jeg vil gå over til å kun bruke ett av de helt lyse basemaltene. Selv vil jeg enn så lenge bruke premium, eraklea og barke, hver for seg og i ulike kombinasjoner da jeg opplevde disse som … ja, forskjellige. Gøyere er det også:p!
Kjenner nå sterkt på lysten til å teste ulike pale malt fra BS og Strømmen, kanskje også da opp mot Weyermann pilsner for morro skyld :cool:. Er jo veldig gøy dette!
 
Ut fra min lille test har jeg tenkt at Weyermann pilsner, Floormalted og Best pilsner nok er vanskelig å skille i ett brygg, men at premium, eraklea og barke var så forskjellige at det burde utgjøre en forskjell. Jeg har ikke testet palemalt på denne måten enda og kan derfor ikke si noe om hva jeg tror. Basert på artiklene dere henviser til her (tusen takk forresten :)), så er det jo åpenbart at likhetene ofte kan være større enn forskjellene. Tror allikevel ikke at jeg vil gå over til å kun bruke ett av de helt lyse basemaltene. Selv vil jeg enn så lenge bruke premium, eraklea og barke, hver for seg og i ulike kombinasjoner da jeg opplevde disse som … ja, forskjellige. Gøyere er det også:p!
Kjenner nå sterkt på lysten til å teste ulike pale malt fra BS og Strømmen, kanskje også da opp mot Weyermann pilsner for morro skyld :cool:. Er jo veldig gøy dette!
Jeg er rimelig delt her. Jeg er veldig bestemt på å bruke Weyermann malt - mens jeg på den annen side har vondt for å tru at jeg vil merke særlig forskjell:).

Økonomer som mener det er fornuftig å gå ut fra at mennesker tar rasjonelle valg, kan ta seg en bolle:)!
 
Rart det der....

Har i årevis jobba med å spisse mine nordtyske pilsnere og ved en tilfeldighet løsna det på et restebrygg der basemalten ble 50/50 med Weyermann Extra Hell og Fuglesang Pilsnermalt. Sitter akkurat og smatter på en pils av samme oppskrift der jeg brukte Barke som basemalt. Noe bleik maltnote, men vesentlig bedte ennbare Extra Hell. Små nyanseforskjeller men de teller..
 
@Holmentoppen er inne på noe av det samme her.

Synes helt klart at @MonoBryggeriet sin beskrivelse gir mening, når jeg tenker på hvordan en god Helles skal smake.
 
Tilbake
Topp