Det jeg har på tapp har jeg på 2×12L. Det er lettere å håndtere for en stadig eldre rygg og dessuten får jeg en klar beskjed om når jeg trenger ny batch.Sånne ting, ja. Og skal jeg fate, må jeg brygge 19 liter, ikke 26, som jeg gjør nå. For jeg gidder ikke både fate og flaske. Og videre: Mye skal ut av huset på flaske, så om jeg da må flaske fra fatet, blir det helt håpløst urasjonelt.
Men tilbake til temaet; enten en flasker eller fater så er det litt interessant hvor lenge det kan være gunstig å la gjæren holde på i fred. Det er jo egentlig det jeg lurer på. Det er i og for seg det samme som med "lagering" av lagerøl, hvor modning over tid er poenget.
Jeg har tre faste på fat; dry stout, pils of orinary bitter. Resten har jeg på flaske via fat. Jeg har sluttet (for det meste) å sukkerkarbonere. Jeg blander i gjærstopp i fatet og karbonerer på fat før jeg tapper over på flaske. Får strålende øl uten bunnfall. Arbeidsmedisin går det stort sett ut på et.