1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 14 MA1 - Highlander

En tråd i 'Mørk ale' startet av John Nordgaard, 18 Feb 2015.

  1. John Nordgaard

    John Nordgaard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Priser:
    1. plass i kategorien "mørk ale"
    3. plass i kategorien "årets hjemmebrygger"
    7. plass i skandinavisk mesterskap

    Generell informasjon
    Navn: Highlander
    Type: 5F Skotsk Sterk Ale
    Farge (beregnet): 38 EBC
    Bitterhet (beregnet): 34 IBU (Tinseth)
    OG: 1085
    FG: 1024
    Alkohol: 8%

    Malt & sukker
    4000 gram Maris Otter Pale Malt
    3400 gram Golden Promise Pale Malt
    500 gram Cara-Pils
    100 gram Roasted Barley

    Vann
    20 liter til innmesking
    14 liter til skylling

    Meskeskjema
    60 min ved 68 °C
    10 min ved 76 °C

    Humle
    30 gram Target (10,4%) pellets ved 60 min gjenstående koking
    20 gram East Kent Goldings (6,4%) pellets ved 1 min gjenstående koking
    20 gram Fuggles (5,0%) pellets tørrhumle tilsatt etter stormgjæring

    Koketid
    Total koketid vørter: 90 min

    Gjær
    Ca. 290 mrd celler White Labs WLP028 Edinburgh (starter)

    Gjæringstemperatur og -tid
    Primærgjæring: 14 dager ved 19-20°C
    Stikkes om for ny bunnfelling i 14 dager ved romtemperatur

    Øvrig informasjon
    Kullsyre: 5 gram druesukker tilsatt per liter før flasking
    Modning: Minimum 3 mnd, helst et halvt år.
     
  2. Sigridrs

    Sigridrs
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva er sluttvolumet ment å være for denne?
     
  3. John Nordgaard

    John Nordgaard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Mener å huske at jeg endte på ca. 16 liter flasket.

    Tips: Dette er et sinnsykt massivt øl. Jeg flasket på halvliterflasker første gang, er gått over på 0,33 i ettertid. For en litt mindre blytung opplevelse kan f.eks. 600 gram golden promise erstattes med 300 g rørsukker.
     
  4. Sigridrs

    Sigridrs
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oi, det var lite! Kokte du av veldig mye da?
    Siden du får vel 34 L etter skylling?
     
  5. John Nordgaard

    John Nordgaard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Ja, faktisk. Jeg har alltid hatt overraskende stor avdamping ved koking, det ryker fort 7-8 liter på 90 minutter. Så er er det jo allerede i utgangspunktet 8 kg malt, og det blir fort liggende igjen noen liter der selv etter avrenning. For så kraftige vørtere pleier jeg å kjøle raskt og lar så vørteren bunnfelle i kokekjelen før jeg racker av relativt klar vørter. Da blir noen liter grums liggende igjen i bunn. Deretter er det et ikke ubetydelig tap av ferdig gjæret øl i form av to runder med bunnfelling av gjær.

    Men det er klart, jeg kunne nok sikkert ha sløst litt mindre med så edle dråper, da... :)
     
    NilsOF liker dette.
  6. Sigridrs

    Sigridrs
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe, okei =)
    Jeg er ganske uerfaren brygger da, så beklager for dumme spørsmål :p
    Men dette høres ut som en utrolig god øl ihvertfall! =)
     
  7. Kim O.J.

    Kim O.J.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Snarøya
    Har liten erfaring med Skotsk sterk ale. Blir denne veldig mørk? Ala stout? Tenkte å brygge en øl man kan ha sammen med en dessert.

    Sendt fra min HTC One
     
  8. John Nordgaard

    John Nordgaard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Fargen kan du regulere med mengden roasted barley, som i så små mengder som dette bidrar med farge og kompleksitet men ikke reell "brentsmak". Med 100 gram får du en fin rødlig brunfarge som i dybde f.eks. ville være typeriktig for en engelsk brown ale.

    WLP028-gjæren er fantastisk for å fremheve maltsødme og -smak, og etter min erfaring kan du også øke sødmen en anelse med å erstatte noe maris otter med golden promise (eller hhv. redusere sødmen litt ved motsatt erstatning).

    Men kost absolutt på deg noen måneders lagring, i starten smaker den nesten bare søtt og spritpreget. Det er over tid at ølet finner balanse og smaksdybden utvikler seg. Jeg skal faktisk brygge en nå på søndag (hvis jeg blir kvitt influensaen til da), som alternativ til juleøl i år. :)
     
  9. John Nordgaard

    John Nordgaard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    @Sigrid Ruyter Smolan : Vi har alle begynt der, det er bare å fyre løs - hjemmebyggere er greie og hjelpsomme folk. :)
     
    ilden06 liker dette.

Del denne siden