Nordic Noir

Stenumgard

Norbrygg-medlem
Nytt "super-ølsett" fra BryggSelv og Nøgne Ø. I likhet med Dark Horizon er maltsammensetningen hemmelig.
Stiv pris, men det følger med blant annet honning, einebær, sukker, med mer. Så kanskje mer edruelig priset enn Dark Horizon sånn sett.

Lenke til fremgangsmåten: Nøgne Ø Nordic Noir.
Kanskje noen kloke hoder her på forumet klarer å finne frem til maltsammensetningen?
 
Jeg var så heldig (?) å få kjøpe et av disse settene, men det er flere ting i oppskriften jeg skurrer på;

"Oksygentilførsel. Vi anbefaler at du tilsetter rikelig med ren oksygen i dette brygget.

1L/min i 90 sekunder er nok."

- Nå kjenner ikke jeg til Lallemand som produsent noe særlig, men Fermentis sine tørrgjær påstås jo å ikke behøve oksygentilsetning i vørteren, kanskje heller motsatt, at dette heller senker potensiale til gjæra. Gjelder ikke dette i Lallemand sine produkter?

"Ølet gjæres i ca 2-3 uker på 35-40°C."

Dette er det eneste som står hva angår gjæringstemperatur, men 5 dager inn i gjæringa skal man jo tilsette champagnegjæra til lallemand, EC-1118. I deres egen datasheet er optimal gjæringstemperatur for denne 15-25°C. Hva bør jeg gjøre? Antar jo det fort kan komme med usmaker mellom 35-40°C?

For øvrig var det en feil i papirutgaven av oppskriften jeg fikk med hvor det sto at humlen skulle koke i 60min én plass, 90min en annen plass. I nettutgaven står det 90 begge plassene. Glad jeg oppdaget dette. Ukjent humleinnhold i posen, men vil jo anta 30 min mindre i kok ville ødelagt mye av bitterhetsbildet i ølet.

Til å være et relativt dyrt sett hadde jeg forventet bedre kvalitetssikring av medfølgende oppskrift, og at den er uten rene feil eller fremgangsmåter som ikke er best-practice
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Dette er det eneste som står hva angår gjæringstemperatur, men 5 dager inn i gjæringa skal man jo tilsette champagnegjæra til lallemand, EC-1118. I deres egen datasheet er optimal gjæringstemperatur for denne 15-25°C. Hva bør jeg gjøre? Antar jo det fort kan komme med usmaker mellom 35-40°C?
Datablad på Lallemand sine egne sider sier 10-30°C. Ser noen kilder sier den fungerer bra opptil 35°C, ville kanskje holdt meg til det da.

Fremgangsmåten er for øvrig kanskje en litt for kjapp klipp-og-lim fra Dark Horizon oppskrift?
 
Datablad på Lallemand sine egne sider sier 10-30°C. Ser noen kilder sier den fungerer bra opptil 35°C, ville kanskje holdt meg til det da.

Fremgangsmåten er for øvrig kanskje en litt for kjapp klipp-og-lim fra Dark Horizon oppskrift?
Jeg så på hjemmesiden at de skriver at optimal temp er 15-25


Dette er kanskje uansett ikke så viktig, gitt den relativt store rangen og lenken du oppga.

Oppskriften til Dark Horizon var "skremmende" lik ja, men en vesentlig forskjell er jo at du der setter starter på ferskgjær som mer naturlig passer til beskrivelsen om å tilsette ren oksygen enn hva jeg har lest om tørrgjær den siste tiden.
 
Mulig feil tråd å spørre, men siden det handler om denne oppskriften fyrer jeg løs.

Brygger på en grainfather og tyna nok den litt med maltgristen på 8kg. Meskeeffektiviteten havna på begredelige 51%. Burde dobbelmeska denne, lesson learned. Det gjorde jo at OG også ble betydelig lavere enn forventet (.070 kontra forventa .100).

Uansett, nå er vi i dag 5 av gjæringa hvor tilsetning av sukker og champisgjær skjer. Tok en SG-prøve og til min forbauselse måler den .002.

Nå har jeg ikke store erfaringer med hverken kveik eller generelt alkoholsterke øl, men dette virker jo i overkant..?

Alle prøver er målt med hydrometer med prøvene på 20°C. Alle tidligere brygg har jeg stort sett truffet på OG/FG ihht forventa resultat basert på kalkulatorer o.l. Så hva er greia her?
 

LarsUlv

Fylkesstyre
Mulig feil tråd å spørre, men siden det handler om denne oppskriften fyrer jeg løs.

Brygger på en grainfather og tyna nok den litt med maltgristen på 8kg. Meskeeffektiviteten havna på begredelige 51%. Burde dobbelmeska denne, lesson learned. Det gjorde jo at OG også ble betydelig lavere enn forventet (.070 kontra forventa .100).

Uansett, nå er vi i dag 5 av gjæringa hvor tilsetning av sukker og champisgjær skjer. Tok en SG-prøve og til min forbauselse måler den .002.

Nå har jeg ikke store erfaringer med hverken kveik eller generelt alkoholsterke øl, men dette virker jo i overkant..?

Alle prøver er målt med hydrometer med prøvene på 20°C. Alle tidligere brygg har jeg stort sett truffet på OG/FG ihht forventa resultat basert på kalkulatorer o.l. Så hva er greia her?
Er det enzymer med i settet her?
 

LarsUlv

Fylkesstyre
Det stemmer, WLN4100.

Ble tilsatt dag.2. Tenkte jeg ikke på i farta, der har vi vel forklaringa!
:)
Da har du forklaringen.
Etter hvert som du tilsetter sukkeret vil champagnegjæren spise opp den og du får lav SG etter hver tilsetting helt til det blir for mye alkohol for gjæren.
Da søter du opp ølet til du liker smaken og lagrer det
 
Topp