Norsk humle, klon 4, 5, 17 og 21

HenningPP

Norbrygg-medlem
Efferus selger frø til fire norske humleplanter - klon 4, 5, 17 og 21. Alle er klonet frem av Bioforsk og har opphav ulike steder i landet (http://efferus.no/Humulus lupulus.html). Jeg har forsøkt å søke på nett etter smaksnotater fra folk som har prøvd å brygge øl på disse humlene, men har ikke funnet noe nyttig.

Er det noen her inne som har prøvd å brygge med disse humlesortene - evt. vet om ressurser på nett?
 
Ser at de selger "barrot". Det er klonede planter - ikke frø. Heldigvis, ellers hadde det blitt andre sorter.
 
Du har rett, Oberst. Ble lurt av at det hele lå under "Frø"-seksjonen på Efferus.no. :)

Men er det noen som vet hva slags smak/aroma de forskjellige humlene gir - og IBU-nivå? Det er nesten litt rart at Bioforsk har lagt såpass med ressurser i dette, uten å fortelle oss om egenskapene til disse fremklonede norske humlevariantene...
 
Du har rett, Oberst. Ble lurt av at det hele lå under "Frø"-seksjonen på Efferus.no. :)

Men er det noen som vet hva slags smak/aroma de forskjellige humlene gir - og IBU-nivå? Det er nesten litt rart at Bioforsk har lagt såpass med ressurser i dette, uten å fortelle oss om egenskapene til disse fremklonede norske humlevariantene...

Her bør det vel tilføyes at ingen humleprodusenter angir ''IBU'' -nivået i humlene sine.
De angir mengden av forskjellige syrer (alfa- og beta) og oljer.
Ser det som helt naturlig at Bioforsk ikke ønsker å bruke ressurser på slikt på nåværende tidspunkt i undersøkelsene.

Når det gjelder smak/aroma så er det vel bare utstrakt brygging som kan si noe om det. Noe som nok ikke er innenfor Bioforsk sitt fagområde :)
 
Syntes å huske at Mette Thomsen viste dette på hjemmebryggerhelgen. Noen som fikk foredraget?
 
Jeg la ut de forededragene jeg fikk tak i etter helgen her på forumet, men husker ikke hvor (ligger i hvert fall ikke i hjemmebryggerhelgen-tråden). Mulig de forsvant etter nedetiden for et par helger siden? Har de på en PC hjemme, så kan laste opp når jeg kommer tilbake fra ferie.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Bioforsk nærmer seg slutten på et 3 år langt forskningsprosjekt kalt "Norsk malt, humle og urter", smaken av norsk øl: http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/tjenester/prosjekt?p_document_id=111222. Det skapes således en forventing om at smak i det minste er én faktor i arbeidet med å finne og fremdrive norske ølingredienser

En del av klonene som er blitt fremdrevet er nå kommersielt tilgjengelig, om enn i bitteliten skala. I den anledning synes jeg ikke det er urimelig å spørre hva slags smak/aroma vi kan forvente.

Kanskje noen av de som tidligere i år fikk humle i posten fra NIBIO kan dele litt av sine erfaringer med oss? (https://forum.norbrygg.no/threads/norsk-humle-og-malt-fra-bioforsk-deles-ut.27524/page-7)
 
Tilbake
Topp