1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Oppskrift på 1664 Blanc

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av amoe, 14 Aug 2013.

  1. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Skal jo ikke ha med deg bunnfall og puré over på fatet da?
     
  2. TorB

    TorB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmmmm, idiotisk spørsmål når jeg tenker meg om. Det burde jeg ha forstått :)
     
    Rune Kallhovd liker dette.
  3. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg vurderer også å brygge en blanc, kanskje bryggcompaniet sin klone (kan være den er tatt opp i denne tråden før) - har noen andre her brukt akkurat den, eller andre kloner?

    Syntes også det var litt pussig måte å lage gjærstarter, sette den varmt i et par dager i lukket glass slik at den ikke fikk oksygen...
     
  4. Silla_

    Silla_
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Den stod stort sett i romtemperatur, men vi lot den stå litt varmt helt i starten for å sette i gang ;) Vi åpnet lokket kontinuerlig og ristet den ofte, så målet var ikke å ikke tilføre den oksygen. Men vi hadde en dårligere løsning for gjærstarter da enn vi har nå. Nå har vi magnetrører og erlenmeyerkolbe :D
     
  5. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Likte beskrivelsen av resultatet her og fargen, hva var din eksakte oppskrift? Ser du har tatt utgangspunktet fra en blogg.
     
  6. UltimoHombre

    UltimoHombre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg tok utgangspunkt i forsøket til Bryggkompaniet: https://bryggkompaniet.wordpress.com/2015/10/05/kronenbourg1664blanc-del1/, men så også på en annen kloneoppskrift på nettet som jeg ikke finner igjen i farten. Det skal visst egentlig brukes Strisselspalt humle, men det fant jeg ikke.

    Her er min BeerSmith-oppskrift: http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/1255805/tribute-blanc-1664-clone

    Bare spør hvis du lurer på noe. Skal nok brygge denne igjen til sommeren. Den var svært populær :)
     
  7. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Hvorfor egentlig frukt i sekundær og ikke rett i primær??? Får blandet bedre i primær tenker jeg.
     
  8. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    primær blåser ut mye smak i avgass hovedgjæring.
     
    Sløvpeis liker dette.
  9. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Flasket blancen igår og så nesten ut som det var en aktiv krauzen igang øverst (mulig det var dette jeg skulle ha høstet). Så rimelig guggete ut på toppen der etterhvert, men det kan vel også være at deter slikt WPL400 oppfører seg?
    Måtte hive i pureen dag7, ettersom primærgjæringen var aktiv så lenge (og nesten videre).

    Ølet smakte ok og søtt, saft aktig. Så får se nå etterhvert hvordan det blir. PS - sinnsykt så purerestene tettet både kran og hevert!
     

    Vedlagte filer:

  10. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Fått smaker noe mer på det?
     
    #250 Serigst, 8 Apr 2017
    Sist redigert: 8 Apr 2017
  11. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, smakte desverre nesten ingen aprikos heh. Smakte mest vanlig hveteøl, syrlig og ok. Etter å ha snakket med en på bryggselv så ble vi enige om at 800g pure er kanskje litt lite, må nesten doble eller triple det for å få en kraftig smak.
     
  12. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Er det noe du ville gjort annerledes ved brygg 2?
     
  13. Scheien

    Scheien
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har en kamerat som prøvde seg på en 1664 Blanc. Han sa også at det smakte ren hveteøl. Ikke tegn til noe annet. Han er veldig glad i 1664 Blanc men han er ikke glad i hveteøl, så han var rimelig skuffet. Han kjørte denne oppskriften. Hvis noen har noen formening om hva som har gått galt så er det bare å si ifra, så kanskje det blir bedre neste gang.
     

    Vedlagte filer:

    • 1664.JPG
      1664.JPG
      Filstørrelse:
      53,2 KB
      Visninger:
      88
  14. UltimoHombre

    UltimoHombre
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Umiddelbart reagerer jeg på at oppskriften sier mesking i 1.5 time og koking i bare 1 time. Man kan forsåvidt meske så lenge man vil, men øl med en viss andel pilsnermalt bør kokes minst 90 minutter for å unngå DMS. Jeg synes også at det virker veldig merkelig å gjære denne ølen så lavt som 12 grader i 14 dager. Fikk dere virkelig skikkelig utgjæring på det med WLP400?

    Uansett så sier du jo at ølen ble bra, men smakte ikke Blanc dvs. aprikos, går jeg ut fra. Dere brukte jo en anselig mengde aprilospure også!

    Som diskutert tidligere i tråden tror jeg det eneste svaret må være at man ikke kan stole på fruktpure alene for å få så sterk smak som i 1664 Blanc, men må tilsette aprikosekstrakt som er mye mer konsentrert. Alternativet er å prøve betydelig lenger kontakttid med frukten, for eksempel stikke om og la det stå noen uker ekstra før man flasker.




    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    #254 UltimoHombre, 23 Apr 2017
    Sist redigert: 23 Apr 2017
  15. Scheien

    Scheien
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg vet ikke så mye om hva han gjorde etter at brygget ble satt til gjæring da jeg bare var med på selve bryggingen. Skal si ifra til han at han skal prøve å gå opp til 18 grader neste gang. Så skal jeg be han om å gå opp til 1,5 time koketid. Så får han låne 30 literen min for å lage et mindre brygg. Er kjedelig å få 54 liter øl som ikke er godt. Da er det bedre med 22 liter.

    Jeg skulle smake på denne i går, men vi glemte det i farta, Han mener selv at den ikke er veldig god. Den har stått lagret på fat i 4-5 uker nå, og han vurderer å helle den ut.
     
  16. Sløvpeis

    Sløvpeis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan påpeke at min pure var sjapt dengt sammen, og most med tresleive pga tid og mangel på blender -> Så mulig en blender kunne økt effektivitet i å hente mer smak av hermetiske aprikosene, samt at noe kunne blitt med i flaskingen når det var så fint (og ikke nesten tettet alle utgangene).
     
  17. gabsterino

    gabsterino
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ingen som har prøvd med ekstrakt ennå og vet hvor mye en skal bruke?
    Og eventuelt aroma?
     
  18. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Ingen som har vurdert å importere ekstrakt og tilsette fat e.l.?

    https://www.amazon.com/Apricot-Extr...id=1502921900&sr=8-1&keywords=apricot+extract

    Apricot extract på ebay eller liknende ville vel gitt noen resultater?
    Jeg regner med 1664 bruker ett eller annet slik produkt. De er jo ikke akkurat mikrobryggere, og aprikospure ville nok vært uøkonomisk på en slik bryggeskala. Et eller annet slags ekstraktprodukt ville vært nærliggende å tro at de bruker i produksjonen av 1664 Blanc. Jeg vet iallefall at det sto "... Extracts" eller noe sånt på innholdsfortegnelsen på fatene med 1664 blanc før.
     
  19. OnkelB

    OnkelB
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei, jeg har prøvd med apprikospuree flere ganger nå og får lite eller ingen smak. Første gangen et halvkilo, så 750 gram og sist 1.2 kilo pure.
    Og når jeg smaker kronenbourg blanc så smaker det vel ikke naturlig aprikos, så de bruker nok apprikos ekstrakt.
    Så neste gang prøver jeg det!
     
  20. Kjelltech

    Kjelltech
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg brygget 1664 clone med 1 kg aprikos pure og etterhvert tilsatte jeg litt aprikos ekstrakt tilsatt på cornelius fat.
    Oppskrift: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/244064/kronenbourg-1664-blanc-klone

    Etter jeg tilsatte ekstrakt ble den likere originalen men jeg likte den godt både før og etter. jeg tror ikke det er mulig å få den lik uten ekstrakt.

    Laget en batch uten pure, kun ekstrakt med annen gjær enn wlp400, den ble ikke så bra.
     

Del denne siden