"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Flaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.

Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett:).

Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.

Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
 
Flaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.

Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett:).

Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.

Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
Kast oppi litt hvete så har du en White IPA :)
 
Kast oppi litt hvete så har du en White IPA :)
Noe i retning av Kinns Skoddehav, ja. Den har jeg jo brygga noen ganger, med Wyeast 3787 (Westmalle). Det er et sabla godt øl, så hvorfor kom jeg ikke på det?

OK, 1318 er lang mer moderat belgisk enn saisongjærtypene, og white IPA skal vel helst brygges med wit-gjær, men close enough. Takk for tipset.

edit: @PetterL Enig i det - som du ser:) - men som sagt: Close enough. Jeg trur jeg prøver. Skjønt Zappa nok er noe annet enn klassiske amerikanske C-humler.
 
Da er vel gjæren feil? White IPA skal vel ha en Wit gjær, ikke Saison?
Feil og feil, på brewers friend er det US-05 som ser ut til å være den mest populære til White IPA, men joda helt riktig er det selvfølgelig ikke. Nå vet jeg ikke hvor mye Rustique bidrar med, men wit gjæra fra Lallemand er rimelig nøytral.
Screenshot_20230312_112905_com.android.chrome.jpg

De 2-3 gangene jeg har brygget White IPA så brukte jeg T-58 og den ble rimelig brukbar, og bidrar med mye mer enn wit gjæra fra Lallemand, så tenkte kanskje at den Rustique gjæra kunne være godt i ølet @Finn Berger skisserer :)
 
Flaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.

Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett:).

Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.

Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
IPS, India Pale Saison, bare en måte å finne ut om det funker...

Edit, eller kanskje heller FPS, Finn pale saison, da eventuelt en HFPS, Hadeland Finn Pale Saison
 
Noe i retning av Kinns Skoddehav, ja. Den har jeg jo brygga noen ganger, med Wyeast 3787 (Westmalle). Det er et sabla godt øl, så hvorfor kom jeg ikke på det?

OK, 1318 er lang mer moderat belgisk enn saisongjærtypene, og white IPA skal vel helst brygges med wit-gjær, men close enough. Takk for tipset.

edit: @PetterL Enig i det - som du ser:) - men som sagt: Close enough. Jeg trur jeg prøver. Skjønt Zappa nok er noe annet enn klassiske amerikanske C-humler.
Det blir vel noe i retning av Tank 7?

Innlegg i tråden 'Boulevard Tank 7 Klone' https://forum.norbrygg.no/threads/boulevard-tank-7-klone.19392/post-192154
 
Det blir vel noe i retning av Tank 7?

Innlegg i tråden 'Boulevard Tank 7 Klone' https://forum.norbrygg.no/threads/boulevard-tank-7-klone.19392/post-192154
Ja, men gjæren gjør nok litt forskjell. Og så er jeg ikke interessert i så mye alkohol. Det her blir vel noe opp mot 6%. Gjærer litt lavere enn dem, men ikke ulikt.

Skal snart tappe til kok. Her har det gått unna. Sånn blei det:

OG 1.046. 25 IBU.

3,5 kg Golden promise
2,0 kg hvetemalt
0,5 kg chitmalt

25 gr Enigma @ 30 (koker bare 30 min)
50 gr Mosaic @ wp 80/15
50 gr Zappa @ wp 80/15

Tørrhumle med 150 gr Zappa i to dager før tapping. (Over veier en dose av et eller annet under gjæringa, også.)

Gjær: Solid dose med Rustique.
 
@loebrygg du har brygget litt med Cashmere. Vurderer en Amerikansk Blonde med denne, du nevner den er litt spesiell. Lyst til å utdype?

Evt hva tenker du om noe sånn som dette?
 
Jeg tror den vil funke utmerket i Blond
Du skal ihvertfall ikke være redd for å bruke den i så beskjedne mengder
 
Kan vel ikke drikke bare pils i solveggen i sommer. Satser på en snill lys og lett APA med Idaho - som jeg ikke har noe særlig erfaring med. Den skal være god på "survivables", og jeg vil ikke tørrhumle denne. Men bør jeg bruke den aleine? Hva med å blande inn Citra og Columbus? Når det gjelder gristen: Litt mer crystal?

Men OK, sånn ser det ut foreløpig:

OG 1.047, FG 1.011, 4,7% ABV, 35 IBU. 2:1 sulfat/klorid. Meske på 67 + 72. Gjæres på 17/18 grader med skotsk gjær, skal gi nokså reint resultat.

Malt til 33 liter før tapping
4,8 kg Munton's Pale Planet
0,2 kg Simpsons Premium English 60 EBC
Humle
25 gr Idaho @ 60
25 gr Idaho @ 5
50 gr Idaho @ 0 + wp 10/82
Gjær
Imperial A31 Tartan
 
Kan vel ikke drikke bare pils i solveggen i sommer. Satser på en snill lys og lett APA med Idaho - som jeg ikke har noe særlig erfaring med. Den skal være god på "survivables", og jeg vil ikke tørrhumle denne. Men bør jeg bruke den aleine? Hva med å blande inn Citra og Columbus? Når det gjelder gristen: Litt mer crystal?

Men OK, sånn ser det ut foreløpig:

OG 1.047, FG 1.011, 4,7% ABV, 35 IBU. 2:1 sulfat/klorid. Meske på 67 + 72. Gjæres på 17/18 grader med skotsk gjær, skal gi nokså reint resultat.

Malt til 33 liter før tapping
4,8 kg Munton's Pale Planet
0,2 kg Simpsons Premium English 60 EBC
Humle
25 gr Idaho @ 60
25 gr Idaho @ 5
50 gr Idaho @ 0 + wp 10/82
Gjær
Imperial A31 Tartan

Jeg har ikke likt den så godt alene, men smakte en IPA der den var i kombinasjon med Citra. Den var deilig
 
Må skynde meg å brygge litt mer pils før det blir varmere i kjelleren.

Tester ut Opal som eneste humle. Den skal gi godt med krydder og tresmak, hvilket er midt i blinken for meg. Men jeg hører gjerne om folks erfaringer med denne humla.

Chit malt er også noe jeg ikke har brukt mye av. Mener jeg har hørt at det gir en effekt på både utbytte og utgjæring, i tillegg til å gi bedre skum, men det er jeg usikker på. Dette exbeerimentet ga bare bedre skum, forøvrig var alt likt: https://brulosophy.com/2021/10/25/exbeeriment-impact-chit-malt-has-on-american-pale-ale/

Har slitt med å få humlekarakteren til å slå skikkelig gjennom i pilsene mine, og tenkte jeg skulle forsøke med å trappe opp saltbruken. Her nærmer jeg meg en Dortmunder-profil, uten å gå helt over bord: 3 ts kalsiumsulfat, 1 ts magnesiumsulfat, 1 ts kalsiumklorid. Det skulle gi 250 ppm sulfat, 60 ppm klorid, 110 ppm kalsium og 12 ppm magnesium. (Tilsettes i meskevannet før innmesk. I tillegg bruker jeg syre i både meskevann og skyllevann.)

Og 1.047, FG 1.011, 4,8% ABV, 36 IBU, 9 EBC. Mesker på 63 + 72. Gjærer på 10-12 grader. Legger pH ned mot 5,0 for å gi limit dextrinasen bedre arbeidsforhold, hvilket skulle hjelpe på utgjæringa. (Kilden til det siste er Charlie Bamforth.)


Malt til 30 liter før tapping
3,5 kg pilsnermalt (W. Premium)
1,0 kg Wienermalt
0,5 kg Bestmalz chit malt
0,2 kg syremalt
Humle
50 gr Opal 9% @ 30
10 gr Opal 9% @ 10
40 gr Opal 9% @ 2 + wp 10/80
Gjær
Imperial L26 Pilgrimage
 
Sist redigert:
Må skynde meg å brygge litt mer pils før det blir varmere i kjelleren.

Tester ut Opal som eneste humle. Den skal gi godt med krydder og tresmak, hvilket er midt i blinken for meg. Men jeg hører gjerne om folks erfaringer med denne humla.

Chit malt er også noe jeg ikke har brukt mye av. Mener jeg har hørt at det gir en effekt på både utbytte og utgjæring, i tillegg til å gi bedre skum, men det er jeg usikker på. Dette exbeerimentet ga bare bedre skum, forøvrig var alt likt: https://brulosophy.com/2021/10/25/exbeeriment-impact-chit-malt-has-on-american-pale-ale/

Har slitt med å få humlekarakteren til å slå skikkelig gjennom i pilsene mine, og tenkte jeg skulle forsøke med å trappe opp saltbruken. Her nærmer jeg meg en Dortmunder-profil, uten å gå helt over bord: 3 ts kalsiumsulfat, 1 ts magnesiumsulfat, 1 ts kalsiumklorid. Det skulle gi 250 ppm sulfat, 60 ppm klorid, 110 ppm kalsium og 12 ppm magnesium. (Tilsettes i meskevannet før innmesk. I tillegg bruker jeg syre i både meskevann og skyllevann.)

Og 1.047, FG 1.011, 4,8% ABV, 36 IBU, 9 EBC. Mesker på 63 + 72. Gjærer på 10-12 grader. Legger pH ned mot 5,0 for å gi limit dextrinasen bedre arbeidsforhold, hvilket skulle hjelpe på utgjæringa. (Kilden til det siste er Charlie Bamforth.)


Malt til 30 liter før tapping
3,5 kg pilsnermalt (W. Premium)
1,0 kg Wienermalt
0,5 kg Bestmalz chit malt
0,2 kg syremalt
Humle
50 gr Opal 9% @ 30
10 gr Opal 9% @ 10
40 gr Opal 9% @ 2 + wp 10/80
Gjær
Imperial L26 Pilgrimage
Apropos Dortmunder Export, var 70’tallets norske Export ment å være en Dortmunder. Eller valgt man kun benevnelsen fordi det var en sterk variant av pils, («potEto/potAto»). Og var gull-ølen («Gold») det samme?
Jeg husker Gold som noe som var forbeholdt alkiser og tenåringer på fylla.
 
Jeg vet det finnes en "hvordan ser oppskriften min ut" tråd, men ikke pokker om jeg fant den, så jeg bruker denne...

Fikk for en tid tilbake to maltblandinger til "Love in a canoe" fra bryggselv uten gjær og humle. Jeg har liggende Perle, W34/70 samt litt syremalt og litt biscuit, ser dette ut til å fungere sånn noenlunde:

IMG_2091.jpeg
 
Jeg vet det finnes en "hvordan ser oppskriften min ut" tråd, men ikke pokker om jeg fant den, så jeg bruker denne...

Fikk for en tid tilbake to maltblandinger til "Love in a canoe" fra bryggselv uten gjær og humle. Jeg har liggende Perle, W34/70 samt litt syremalt og litt biscuit, ser dette ut til å fungere sånn noenlunde:

Vis vedlegget 62328
Jeg ville nok flytta perla fra 10 til 15 minutter og justert mengden tilsvarende, evt gått ned på bitterhumle. Syns jeg får bedre preg av den med 15 min koketid. Jeg ville droppa tilsetninga i hopstand også, men det er smak og behag.

Ellers ville jeg vært litt skeptisk til mais som har liggi en stund, det er ikke like holdbart som malt.
 
Tilbake
Topp