Kast oppi litt hvete så har du en White IPAFlaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.
Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett.
Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.
Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
Da er vel gjæren feil? White IPA skal vel ha en Wit gjær, ikke Saison?Kast oppi litt hvete så har du en White IPA![]()
Noe i retning av Kinns Skoddehav, ja. Den har jeg jo brygga noen ganger, med Wyeast 3787 (Westmalle). Det er et sabla godt øl, så hvorfor kom jeg ikke på det?Kast oppi litt hvete så har du en White IPA![]()
Feil og feil, på brewers friend er det US-05 som ser ut til å være den mest populære til White IPA, men joda helt riktig er det selvfølgelig ikke. Nå vet jeg ikke hvor mye Rustique bidrar med, men wit gjæra fra Lallemand er rimelig nøytral.Da er vel gjæren feil? White IPA skal vel ha en Wit gjær, ikke Saison?

Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
IPS, India Pale Saison, bare en måte å finne ut om det funker...Flaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.
Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett.
Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.
Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
Det blir vel noe i retning av Tank 7?Noe i retning av Kinns Skoddehav, ja. Den har jeg jo brygga noen ganger, med Wyeast 3787 (Westmalle). Det er et sabla godt øl, så hvorfor kom jeg ikke på det?
OK, 1318 er lang mer moderat belgisk enn saisongjærtypene, og white IPA skal vel helst brygges med wit-gjær, men close enough. Takk for tipset.
edit: @PetterL Enig i det - som du ser- men som sagt: Close enough. Jeg trur jeg prøver. Skjønt Zappa nok er noe annet enn klassiske amerikanske C-humler.
Ja, men gjæren gjør nok litt forskjell. Og så er jeg ikke interessert i så mye alkohol. Det her blir vel noe opp mot 6%. Gjærer litt lavere enn dem, men ikke ulikt.Det blir vel noe i retning av Tank 7?
Innlegg i tråden 'Boulevard Tank 7 Klone' https://forum.norbrygg.no/threads/boulevard-tank-7-klone.19392/post-192154
du nevner den er litt spesiell. Lyst til å utdype?
Kan vel ikke drikke bare pils i solveggen i sommer. Satser på en snill lys og lett APA med Idaho - som jeg ikke har noe særlig erfaring med. Den skal være god på "survivables", og jeg vil ikke tørrhumle denne. Men bør jeg bruke den aleine? Hva med å blande inn Citra og Columbus? Når det gjelder gristen: Litt mer crystal?
Men OK, sånn ser det ut foreløpig:
OG 1.047, FG 1.011, 4,7% ABV, 35 IBU. 2:1 sulfat/klorid. Meske på 67 + 72. Gjæres på 17/18 grader med skotsk gjær, skal gi nokså reint resultat.
Malt til 33 liter før tapping
4,8 kg Munton's Pale Planet
0,2 kg Simpsons Premium English 60 EBC
Humle
25 gr Idaho @ 60
25 gr Idaho @ 5
50 gr Idaho @ 0 + wp 10/82
Gjær
Imperial A31 Tartan
Apropos Dortmunder Export, var 70’tallets norske Export ment å være en Dortmunder. Eller valgt man kun benevnelsen fordi det var en sterk variant av pils, («potEto/potAto»). Og var gull-ølen («Gold») det samme?Må skynde meg å brygge litt mer pils før det blir varmere i kjelleren.
Tester ut Opal som eneste humle. Den skal gi godt med krydder og tresmak, hvilket er midt i blinken for meg. Men jeg hører gjerne om folks erfaringer med denne humla.
Chit malt er også noe jeg ikke har brukt mye av. Mener jeg har hørt at det gir en effekt på både utbytte og utgjæring, i tillegg til å gi bedre skum, men det er jeg usikker på. Dette exbeerimentet ga bare bedre skum, forøvrig var alt likt: https://brulosophy.com/2021/10/25/exbeeriment-impact-chit-malt-has-on-american-pale-ale/
Har slitt med å få humlekarakteren til å slå skikkelig gjennom i pilsene mine, og tenkte jeg skulle forsøke med å trappe opp saltbruken. Her nærmer jeg meg en Dortmunder-profil, uten å gå helt over bord: 3 ts kalsiumsulfat, 1 ts magnesiumsulfat, 1 ts kalsiumklorid. Det skulle gi 250 ppm sulfat, 60 ppm klorid, 110 ppm kalsium og 12 ppm magnesium. (Tilsettes i meskevannet før innmesk. I tillegg bruker jeg syre i både meskevann og skyllevann.)
Og 1.047, FG 1.011, 4,8% ABV, 36 IBU, 9 EBC. Mesker på 63 + 72. Gjærer på 10-12 grader. Legger pH ned mot 5,0 for å gi limit dextrinasen bedre arbeidsforhold, hvilket skulle hjelpe på utgjæringa. (Kilden til det siste er Charlie Bamforth.)
Malt til 30 liter før tapping
3,5 kg pilsnermalt (W. Premium)
1,0 kg Wienermalt
0,5 kg Bestmalz chit malt
0,2 kg syremalt
Humle
50 gr Opal 9% @ 30
10 gr Opal 9% @ 10
40 gr Opal 9% @ 2 + wp 10/80
Gjær
Imperial L26 Pilgrimage

Jeg ville nok flytta perla fra 10 til 15 minutter og justert mengden tilsvarende, evt gått ned på bitterhumle. Syns jeg får bedre preg av den med 15 min koketid. Jeg ville droppa tilsetninga i hopstand også, men det er smak og behag.Jeg vet det finnes en "hvordan ser oppskriften min ut" tråd, men ikke pokker om jeg fant den, så jeg bruker denne...
Fikk for en tid tilbake to maltblandinger til "Love in a canoe" fra bryggselv uten gjær og humle. Jeg har liggende Perle, W34/70 samt litt syremalt og litt biscuit, ser dette ut til å fungere sånn noenlunde:
Vis vedlegget 62328