"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Ha det for enkelhets skyld i en times whirlpool ved typ 75-80 grader, i en meskepose f.eks. heller bruk litt meir enn å dumpe det i gjæring for å riske både ubudne gjester og det med å få tappet det ferdige produktet..
Pumpen på bryggeren min tetter seg for lett under whirlpool så det gjør jeg ikke før jeg kjøper ny

Er det en løsning å pasteurisere fryste bringebær og bruke en humlepose?
 
Denne Irish Stout jeg skal brygge er det oppført Barley Flaked bries, men er Chateau Chit Barley Malt Flakes nær det samme ?

 
Beklager, ser nå du snakker om IPA. Glem alt jeg har skrevet o_O .

Jeg ville kanskje hatt enda mer humle :p

Personlig er jeg litt usikker på hvor mye 10, 5 og 1 minutt stegene gir. Men det skader jo ikke å gjøre det slik heller.

Galaxy kan være litt røff i koken, tror jeg kun hadde brukt den i Whirlpool/ tørrhumle.
NZ Pils - Liker det ganske hoppy. Hva tenker du om denne? Flytte noe fra tørrhumle til whirlpool kanskje?
totalt 2g/L i whirlpool og 4g/L tørrhumle.

Her er oppskrifta:
 
Sist redigert:
NZ Pils - Liker det ganske hoppy. Hva tenker du om denne? Flytte noe fra tørrhumle til whirlpool kanskje?
totalt 2g/L i whirlpool og 4g/L tørrhumle.

Her er oppskrifta:
Med kun sene tilsetninger blir det ikke en NZ pils, men det skal jo ikke hindre deg i å brygge ølet. Der ser godt ut.

Jeg hadde kanskje hatt 50/50 dip-hop og tørrhumle.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Har en solid starter med Imperial L09 Que Bueno stående på snurrer'n. Fikk liv i en godt overårig pose jeg fikk med meg fra Strømmen nylig. Ga den en liter svak vørter (1.020'ish) og lot den stå i ro. Den brukte godt med tid på å bestemme seg for å vende tilbake til aktiv tjeneste, men tålmodighet og tro ga belønning, og nå oppfører den seg helt eksemplarisk i tre liter 1.040.

Jeg har ikke brukt mexikansk lagergjær tidligere - antakelig pga. en ubevisst snobbete holdning til tynt moteøl - men nå skal det testes. Jeg har handla inn 2 kg flaka ris, og satser på å få til en subtil lys og crisp japansk sak. Og så skal vel denne gjæren gi lite H2S, og det er et ikke lite poeng for meg. Kanskje kan denne bli en kandidat til ny husgjær? Jeg ser at Imperial anbefaler 8-13 grader som gjæringstemperatur, og jeg ligger vel på 12 i kjelleren nå. Noen tanker om det, basert på erfaringer med meksikansk gjær?

Til saken: Er 30% flaka ris og resten ultralys Weyermann pilsnermalt en rimelig grist? Jeg har ikke særlig erfaring med dette, men forventer at så mye ris på en eller annen måte vil bidra til smaken. Noen som har erfaring med det? (WLP 940 skal være den samme. Og Whitelabs vil heller ikke ha den høyere enn 13 grader.)

Den japanske øllovgivninga tillater ikke noe med under 67% malt - om man skal kunne selge det som øl. Så da balanserer jeg vel fint på grensa. Ikke at japansk øllovgivning plager meg noe mer enn den tyske, men det kan jo være et artig poeng å være innafor.

Japansk humle - Sorach Ace - skal visst være en gjenganger. Den har jeg aldri vært borti, og jeg har den ikke. Så jeg trur jeg holder meg til tyske humler. Dette er kanskje en god anledning for en solid dose Mittelfrüh?
 
Jeg skal brygge en Guinnish av marebrygg og har kjøpt en WLP004 Irish Ale Yeast 70ml. I oppskrifta står det att jeg skal bruke 0,4 pkg av gjæra.
Ser ikke helt for meg hvordan jeg kan spare halvparten når den først er åpna så hva om jeg har oppi hele, har det noe å si for slutt resultatet ?


 
Jeg skal brygge en Guinnish av marebrygg og har kjøpt en WLP004 Irish Ale Yeast 70ml. I oppskrifta står det att jeg skal bruke 0,4 pkg av gjæra.
Ser ikke helt for meg hvordan jeg kan spare halvparten når den først er åpna så hva om jeg har oppi hele, har det noe å si for slutt resultatet ?
Er det ikke skrukork på de pakningene der? (Har aldri brukt noen.) Poenget med dem var vel at du ikke trengte å bruke alt.

Hvor stort brygg er det snakk om? Hvis vi snakker om 25 liter til gjæring, ville jeg brukt hele pakka. Den skal vel holde 200 milliarder celler, og det kan da ikke bli feil? Mindre enn halvparten synes jeg høres tynt ut. Dette er da ikke en stil der det gir mening å underpitche?
 
Er det ikke skrukork på de pakningene der? (Har aldri brukt noen.) Poenget med dem var vel at du ikke trengte å bruke alt.

Hvor stort brygg er det snakk om? Hvis vi snakker om 25 liter til gjæring, ville jeg brukt hele pakka. Den skal vel holde 200 milliarder celler, og det kan da ikke bli feil? Mindre enn halvparten synes jeg høres tynt ut. Dette er da ikke en stil der det gir mening å underpitche?
Marebryggs oppskrift i Brewfather er til 60 liter:

Gjær​

1 pkg — White Labs WLP004 Irish Ale Yeast 74%

2.6 L starter
284 g DME / 347 g LME
485 milliarder gjærceller
0.77 millioner celler / ml / °P
 
Marebryggs oppskrift i Brewfather er til 60 liter:

Gjær​

1 pkg — White Labs WLP004 Irish Ale Yeast 74%

2.6 L starter
284 g DME / 347 g LME
485 milliarder gjærceller
0.77 millioner celler / ml / °P
@Per Berge Med en starter på 2,6 liter, ja - på magnetsnurrer. Men da skal du altså bruke hele pakka i starteren.
 
Har en solid starter med Imperial L09 Que Bueno stående på snurrer'n. Fikk liv i en godt overårig pose jeg fikk med meg fra Strømmen nylig. Ga den en liter svak vørter (1.020'ish) og lot den stå i ro. Den brukte godt med tid på å bestemme seg for å vende tilbake til aktiv tjeneste, men tålmodighet og tro ga belønning, og nå oppfører den seg helt eksemplarisk i tre liter 1.040.

Jeg har ikke brukt mexikansk lagergjær tidligere - antakelig pga. en ubevisst snobbete holdning til tynt moteøl - men nå skal det testes. Jeg har handla inn 2 kg flaka ris, og satser på å få til en subtil lys og crisp japansk sak. Og så skal vel denne gjæren gi lite H2S, og det er et ikke lite poeng for meg. Kanskje kan denne bli en kandidat til ny husgjær? Jeg ser at Imperial anbefaler 8-13 grader som gjæringstemperatur, og jeg ligger vel på 12 i kjelleren nå. Noen tanker om det, basert på erfaringer med meksikansk gjær?

Til saken: Er 30% flaka ris og resten ultralys Weyermann pilsnermalt en rimelig grist? Jeg har ikke særlig erfaring med dette, men forventer at så mye ris på en eller annen måte vil bidra til smaken. Noen som har erfaring med det? (WLP 940 skal være den samme. Og Whitelabs vil heller ikke ha den høyere enn 13 grader.)

Den japanske øllovgivninga tillater ikke noe med under 67% malt - om man skal kunne selge det som øl. Så da balanserer jeg vel fint på grensa. Ikke at japansk øllovgivning plager meg noe mer enn den tyske, men det kan jo være et artig poeng å være innafor.

Japansk humle - Sorach Ace - skal visst være en gjenganger. Den har jeg aldri vært borti, og jeg har den ikke. Så jeg trur jeg holder meg til tyske humler. Dette er kanskje en god anledning for en solid dose Mittelfrüh?
Har ikke prøvd med ris, men den gjæra gir en herlig, crisp, lettdrikkelig pils med bare pilsnermalt.
 
Marebryggs oppskrift i Brewfather er til 60 liter:

Gjær​

1 pkg — White Labs WLP004 Irish Ale Yeast 74%

2.6 L starter
284 g DME / 347 g LME
485 milliarder gjærceller
0.77 millioner celler / ml / °P
Okey, ja mulig jeg skalerte til 23 liter
 
Får se om jeg finner igjen av de mange prosessor viftene jeg har liggende på en "lur plass" ?:rolleyes: å se om jeg surrer sammen en slik rører
 

Vedlegg

  • 83Nk9U9k.jpeg
    83Nk9U9k.jpeg
    106,2 KB · Sett: 6
Jeg har ikke slik starter. Men er det heeeeelt nødvendig ? Alle av de batcher jeg har brygga har starta å gjære, noen etter bare ett par timer. Da var det slurry
Det handler om antall gjærceller. Det øker du med flere pakker gjær, eller å formere opp ved å dyrke enten i starter eller et mindre brygg på forhånd.
 
Jeg har ikke slik starter. Men er det heeeeelt nødvendig ? Alle av de batcher jeg har brygga har starta å gjære, noen etter bare ett par timer. Da var det slurry
Problemet er sjelden å få gjæringa i gang. Det er det å ha nok frisk gjær igjen i ølet mot slutten av gjæringa, slik at ølet blir skikkelig utgjæra, og avfalsstoffer som f.eks. diacetyl og acetaldehyd blir rydda unna ("modning"), som er det avgjørende for om ølet blir så godt som det kan bli. Det er er grunnen til at du skal ha en viss mengde gjær når du starter - og ikke minst til at den gjæren skal være frisk ("vital").

Om du ikke har en magnetrører, kan du sette en starter likevel. Du får mindre tilvekst, og trenger derfor en større starter, men det blir likevel billigere enn å kjøpe mer gjær.

Whitelabs har en egen kalkulator: https://blog.whitelabs.com/purepitch-next-generation-yeast-pitching-calculator. Jeg har ingen erfaring med den, men den er sikkert veldig god.

Jeg har pleid å bruke denne kalkulatoren, som har den fordelen at den er enkel. Velg "Pro Brewer 0.75 (ale)" i menyen for "Target pitch rate", og "C.White - shaking" under "Growth model and aeration". Da beregner den hvor mye vørter du trenger når du setter en starter som du jevnlig rister for å få inn luft i den.

Kalkulatoren ber deg oppgi produksjonsdato for å beregne hvor mange levende celler du har. Om gjæren din er relativt fersk, kan du bare bruke dagens dato. Moderne gjær taper langt færre celler over tid enn gjæren gjorde da den kalkulatoren blei laga.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp