Skumdreper i starter? (En diskusjon flytta fra tråden Deilige bilder)

loebrygg

Norbrygg-medlem
Bilde ble tatt 8 timer etter start. Ennå mer skum nå
Tror nesten ikke jeg tør la den stå på i natt :eek:
men 16 liter i 23 liters pet bør gå bra...
 

Vedlegg

  • IMG_0760.jpeg
    IMG_0760.jpeg
    744,4 KB · Sett: 38
Sist redigert av en moderator:
Jeg ser poenget - men utviklinga av skumminga forteller meg noe om hva som foregår, så jeg velger å ta sjansen. Og gamle folk må gjerne opp en tur om natta uansett:p.
Lukt og refraktometer tar bort enhver tvil du måtte ha om du ikke ser noe skum. Som bonus får du sikkert mer Co2 ut og O2 inn også ;)

Mvh Frode
 
Lukt og refraktometer tar bort enhver tvil du måtte ha om du ikke ser noe skum. Som bonus får du sikkert mer Co2 ut og O2 inn også ;)

Mvh Frode
Det siste er kanskje et godt poeng. Kanskje jeg skulle sette det på handlelista. Braukaiser inkluderte skumdreper i et eksperiment, og fant ingen forskjell, men det var verdiløst, sier han, siden startereren uten skumdreper heller ikke skumma. (http://braukaiser.com/blog/blog/2013/03/25/stir-speed-and-yeast-growth/ )
 
Det siste er kanskje et godt poeng. Kanskje jeg skulle sette det på handlelista. Braukaiser inkluderte skumdreper i et eksperiment, og fant ingen forskjell, men det var verdiløst, sier han, siden startereren uten skumdreper heller ikke skumma. (http://braukaiser.com/blog/blog/2013/03/25/stir-speed-and-yeast-growth/ )
Du får med deg mye på internett du @Finn Berger :) Jeg synes det er merkelig han fikk skum overhode, til meg så forsvinner det 100%, ikke en ett spor av skum. Men har enda ikke forstått hvordan det tar bort skummet på starter på noen sekunder og holder det borte, men det påvirker ikke skum eller fasthet i ølet etter jeg tømmer starter rett i vørteren. Mulig effekten går bort over tid eller så klarer du å finne ut hvorfor finn? :)

Jeg bruker denne: SPEC_EN_Vinoferm antifoam.pdf (brewshop.no)

Mvh Frode
 
Du får med deg mye på internett du @Finn Berger :) Jeg synes det er merkelig han fikk skum overhode, til meg så forsvinner det 100%, ikke en ett spor av skum. Men har enda ikke forstått hvordan det tar bort skummet på starter på noen sekunder og holder det borte, men det påvirker ikke skum eller fasthet i ølet etter jeg tømmer starter rett i vørteren. Mulig effekten går bort over tid eller så klarer du å finne ut hvorfor finn? :)

Jeg bruker denne: SPEC_EN_Vinoferm antifoam.pdf (brewshop.no)

Mvh Frode
hehe - vel, Braukaiser (Kai Troester) er mannen som har laget den formelen som ligger til grunn for de fleste av de kalkulatorene vi bruker når vi beregner celletallvekst i starterne våre, så det er ikke så sensasjonelt vanskelig å komme fram til bloggen hans. (Han har dessverre slutta å beskjeftige seg med brygging for mange år sida:(.)

Effekten går ikke bort, trur jeg. Teorien sier at det vil gå ut over skumfastheten i det ferdige ølet om det ikke fjernes, men jeg veit ikke hvor reelt det er. Jeg trur ikke folk som bruker det, opplever problemer.

 
hehe - vel, Braukaiser (Kai Troester) er mannen som har laget den formelen som ligger til grunn for de fleste av de kalkulatorene vi bruker når vi beregner celletallvekst i starterne våre, så det er ikke så sensasjonelt vanskelig å komme fram til bloggen hans. (Han har dessverre slutta å beskjeftige seg med brygging for mange år sida:(.)

Effekten går ikke bort, trur jeg. Teorien sier at det vil gå ut over skumfastheten i det ferdige ølet om det ikke fjernes, men jeg veit ikke hvor reelt det er. Jeg trur ikke folk som bruker det, opplever problemer.


I den teksten under linken du la inn, så står det faktisk at de forbedrer skum i ferdig øl?

Mvh Frode
 
Sist redigert av en moderator:
I den teksten under linken du la inn, så står det faktisk at de forbedrer skum i ferdig øl?

Mvh Frode
Det har du jo helt rett i:). Men tankegangen der er basert på at silikonstoffet blir fjerna før tapping. Og da kan det stemme, skjønt jeg tviler på at effekten er stor. Poenget er at de proteinene som danner skum, gjør det bare en gang. Får de danne skum under gjæringa, er skumdanningspotensialet brukt opp, og derfor er det gunstig for skumdannelsen i det fer.dige ølet å bruke skumdemper
 
Det har du jo helt rett i:). Men tankegangen der er basert på at silikonstoffet blir fjerna før tapping. Og da kan det stemme, skjønt jeg tviler på at effekten er stor. Poenget er at de proteinene som danner skum, gjør det bare en gang. Får de danne skum under gjæringa, er skumdanningspotensialet brukt opp, og derfor er det gunstig for skumdannelsen i det fer.dige ølet å bruke skumdemper
Jeg måtte jo google litt om denne når diskusjonen først kom opp, og ett av de store salgspunktene til produsenter er vel at du får tilgang til mer O2 under gjæring som betyr mer frisk gjær. Men jeg har vanskelig for å kunne tro dette påvirker hjemmebryggere så lenge de har toppen åpen og nok snurr i det lille kvanta som vi opererer med. Så også en del forskere diskuterer om det skade strukturen i celler uten at jeg så det var noe åpenbar konklusjon på om dette var tilfelle eller i en faktor som er betydningsfull

Mulig det brytes ned over tid som du mener @Finn Berger, men merkelig nok så påstår flere at effekten holder helt ut å gråvann og forenkler CIP på slutten ved at det ikke dannes skum som lager problemer for pumper m.m

Så skal det også sies de kommersielle filtrerer i etterkant for å ta ut silikon partiklene, det gjør jeg ikke ofte. Kanskje jeg burde gjøre det på alle. Siden det reagerer med protein i ølet, så vil jeg tro de henger seg på dette

Don’t Lose Your Head! A Look at Using Antifoams in Breweries (birkocorp.com) (link til de som pusher kommersielle til å bruke det)

Mvh Frode
 
Jeg måtte jo google litt om denne når diskusjonen først kom opp, og ett av de store salgspunktene til produsenter er vel at du får tilgang til mer O2 under gjæring som betyr mer frisk gjær. Men jeg har vanskelig for å kunne tro dette påvirker hjemmebryggere så lenge de har toppen åpen og nok snurr i det lille kvanta som vi opererer med. Så også en del forskere diskuterer om det skade strukturen i celler uten at jeg så det var noe åpenbar konklusjon på om dette var tilfelle eller i en faktor som er betydningsfull

Mulig det brytes ned over tid som du mener @Finn Berger, men merkelig nok så påstår flere at effekten holder helt ut å gråvann og forenkler CIP på slutten ved at det ikke dannes skum som lager problemer for pumper m.m

Så skal det også sies de kommersielle filtrerer i etterkant for å ta ut silikon partiklene, det gjør jeg ikke ofte. Kanskje jeg burde gjøre det på alle. Siden det reagerer med protein i ølet, så vil jeg tro de henger seg på dette

Don’t Lose Your Head! A Look at Using Antifoams in Breweries (birkocorp.com) (link til de som pusher kommersielle til å bruke det)

Mvh Frode
Nei, jeg mener ikke at det brytes ned over tid - og det er grunnen til at jeg tross alt er skeptisk til å bruke det så lenge jeg ikke filtrerer det bort - og det er ikke aktuelt å begynne å filtrere. (Jeg veit ikke hvor fint filter jeg hadde måttet bruke, heller.)

Antakelig har det marginal negativ effekt på skummet om det får være med over i ølet. Du filtrerer jo ikke alltid, sier du - og opplever vel ikke at det er merkbart? Og jeg tror den positive effekten av å hindre at skumdannende proteiner bruker opp potensialet sitt gjennom å skumme under gjæringa, er like marginal.

Sånn sett burde jeg reint logisk gå inn for å bruke det i startere - men litt irrasjonelt gjør jeg det ikke likevel. Men jeg ser ingen grunn til å rope til folk som bruker det at det må de holde opp med:p.
 
Tilbake
Topp