Torvald`s Bryggeri

Dette var flotte greier :)
Et par spørsmål:

Whirlpoolen imponerer. Har selv prøvd med forskjellig løsninger uten å være i nærheten av det du har bilde av. Kan du si noe om flow og rotasjonshastighet på hvirvelen? Er det tydelig roatsjon i karet? Hvor tar du ut vørteren til pumpa? Vi plages med for mye humlerester som flyter i vørteren. Har gått til innkjøp av et filter fra "Brewers Hardware" og håper at det skal gjøre susen, men vil gjerne bruke whirpool også.

Hurtigkoblingene. Blir ikke de veldig varme i prosessen? Går ut i fra at det kan være en viss fare for sviende fingre dersom du ikke bruker hansker? Er du fornøyd med flow på dem?

Rune  
 
Hehe, da kjem det sikkert nokre bilder fra dagens bryggedag også  :) .

@Rune GE: Hurtigkoblingene blir steike varme, så det er absolutt nødvendig å ha eit par hansker tilgjennelig.  Flowen er heilt upåklagelig sida dei QDs eg har kjøpt (QDs med 1/2" MPT fra more beer) har 1/2" holdimmesjon fra ende til ende  :) . Det som kan være ein utfordring er å finne 1/2" barb med like stor dimmensjon. sjølv har eg standard bard fra more beer som sikkert reduserer flowen litt, men har likevel plenty med flow. Det er tydelig rotasjon på virvelen, og dip-tuben trekker med strømmen. Inputt har eg plasert ganske langt nede i kjelen peikende litt ned mot bunnen. Kan legge ut eit bide av kjøleren.
 
Da var batch #2 på nytt system brygga. 6 timer fra meske og skyllevatn vart satt på til vørter var i gjærings dunk, men opprydding tar litt lengre tid med nytt system, og tar ca. ein time.
Eg må sei meg nok ein gang veldig nøgd med bryggeriet. Mesketemperaturen var i begynelsen litt vanskeleg å treffe, men som ein PID treng også operatøren her ein innkjøringsrunde (eller to :) ). Etter kvart som eg fikk litt føling systemet var det lett å finne og holde temperaturen innen +/-  0,2 grader (neste gang tipper eg at eg skal klare enda bedre). Fant ut at trikset var å finne den mest stabile effekten på plata, og så finjustere med å senke eller opne flowen fra pumpa. Mindre flow gav lavere temp inn, og omvendt. Sikkert fordi varmetapet blir større jo lengre vørteren er ute av karet.
Whirlpoolinga gikk bra denne gangen også, må sei meg nøgd med 20L i gjæringskar og 1,5L igjen i gryta, til tross for 130g pellets i kjelen.  Bryggeriet var veldig effektivt i dag og. Eg slutta og tappe ut fra meska når sluttvolum var nådd (21-22L), og fylte opp med vatn til fult kokevolum, men likevel fikk eg eit ubytte på 84%, sjølv om eg også hadde ein termometersvikt (clas o. termometer) som gjorde at skyllevatnet mitt holdt 55-60 grader. Må sikkert brygge eit par ganger til før eg får skikkelig kontroll på diverse, men eg trur nok at hvis man blir godt kjent med dette systemet, så kan man bli pinlig nøyaktig.

Lagt ved nokre ekstra bilder.
 

Vedlegg

  • Kjølespiral i kokekjele.jpg
    Kjølespiral i kokekjele.jpg
    366,9 KB · Sett: 1.523
  • kjølespiral.jpg
    kjølespiral.jpg
    285,7 KB · Sett: 1.522
  • Koking.jpg
    Koking.jpg
    394,8 KB · Sett: 1.522
  • Etter whirlpool.jpg
    Etter whirlpool.jpg
    355,8 KB · Sett: 1.513
  • Etter whirlpool uten spiral.jpg
    Etter whirlpool uten spiral.jpg
    316,9 KB · Sett: 1.516
  • Hule og trub.jpg
    Hule og trub.jpg
    332,7 KB · Sett: 1.523
Tror du ikke det vil være en ide å isolere meskegryta, så slipper du resirkulering underveis hele tiden for å holde varmen rett?

Og hvor lang tid brukte du på å varme opp fra forsukringstemp til utmesk?
 
Var jo det som var første ideen, og den er isolert. Prøvde å resirkulere kunn i begynelsen sist gang, men da hadde temperaturen falt ein del på slutten av meskinga (mulig det var eg som ikkje hadde juster temp godt nokk), men eg kan gjøre eit forsøk til på fredag. Da kan eg prøve å resirkulere dei første 10-15 min, slik at eg veit at temperaturen er der eg vil ha den. Og så stoppe pumpe og plate og starte opp igjen til utmesk. 
 
Ah, selvsagt har du isolert...

Hva med oppvarmingstiden?

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Angående det termometeret fra Clas, så har jeg make og det tuller seg innimellom. Første gangen ordet det seg selv etter noen dager, nå sist måtte jeg ta ut batteriet og inn igjen, så var alt i orden.
 
Ja mine (hatt samme problem med to stykker) har også pleid å virke igjen, enten ved at eg har klart å få ut fukta eller at det har tørka over tid. Problemet er jo at man ikkje kan stole på det, og det er jo eit relativt stort problem synes eg da. Eg har satt inn eit spørsmål i anna tråd om noken har eit tips om eit bra termometer med alarmfunksjon, så håper det kjem noko bra svar der  :) .
 
Starta mesking av ESB i dag med å resirkulere og justere temperatur i 15 min, for så å stoppe pumpe og plate. Dette funka heilt fantastisk! Sida eg no er litt kjent med korleis tempraturjustering skal gjørast, blei det leikande lett å finjustere temperaturen og å holde den der. Fikk rett mesketemp (66) veldig kjapt og klaret å holde den mellom 65,9-66,1 fram til eg skrudde av plata. Temperaturen sank ikkje meir enn 0,1-0,2 grader til utmeskinga. Så dette er nok framgangsmåten eg kjem til å gjer framover.

Men eg har framleis eit alt for høgt utbytte. I dag skulle eg ha 33 liter til fult kokevolum, men eg stoppa uttapping av mesk når eg hadde fått 24,5 L fordi utbytte hadde pasert 80%. fylte på med juster vatn til fult kokevolum. Målte OG etter kjøling, og utbytte blei til slutt 83%. Dette er jo ikkje ideelt, sida det å tilsette så store mengder med vatn muligens kan gi mindre smak. Så neste gang skal eg prøva å droppe utmesk steget, og heller begyne skylling direkte etter første meskesteg.

Eg har også lagt ved nokre bilder av "in-line QD termometeret" eg har satt sammen. Dette skal hovudsakelig brukast til å kontrolere temperaturen inn i meskekaret, men kan også flyttast andre stader om eg treng det.
 

Vedlegg

  • QD termometer montert.jpg
    QD termometer montert.jpg
    363,9 KB · Sett: 2.014
  • QD termometer.jpg
    QD termometer.jpg
    321,8 KB · Sett: 1.648
Du Torvald, det annlegget ditt er faktisk ganske enkelt PORNO!  :sikle
Koblinger, slanger, termometer, alt er KONGE!!  :skitbra:
 
Brygga IPA i dag. Meska på 66 grader i 60 min og begynte skyllig direkte etterpå (uten utmesk altså), brukte 50 min på skyllinga(0,66liter/min), tok ut fult kokevolum fra meska og fikk 79% utbytte. Det med eit øl med OG på 65. Det er eg veldig fornøgd med sida eg sleit med alt for høgt utbytte før, Så no ligg eg akkuratt der eg vil, på ca. 80%. Men uannsett stor forskjell fra med og uten utmesking altså. Så da kjem eg til å meske uten utmesk på mine øl med OG under ca.65, og bruke utmesking på øl med høgare OG, Slik at eg da forhåpentligvis ligger på ein utbytte på ca.80 % med OG heilt opp til 100, men da får tida vise :) .
 
Torvald:
"Det er eg veldig fornøgd med sida eg sleit med alt for høgt utbytte før, Så no ligg eg akkuratt der eg vil, på ca. 80%"
Hva sliter man med ved utbytte over ca 80% ?

mvh

Fred
 
FredT skrev:
Torvald:
"Det er eg veldig fornøgd med sida eg sleit med alt for høgt utbytte før, Så no ligg eg akkuratt der eg vil, på ca. 80%"
Hva sliter man med ved utbytte over ca 80% ?

mvh

Fred

Torvald har svart på det tidligere i tråden :)

Torvald skrev:
Edit: @BjarteH: Så lenge ølet smaker godt så er det vel ikkje noko problem med å ha 87% utbytte nei, men man får jo ikkje noko meir smak av å ha 7 % meir i utbytte. Eg ser på det som eit billeg tiltak mot å forhinder garvesyre og ulumskheiter i vørteren. Dessuten taper man minimalt på å bruke litt meir malt pr. batch, og da vil man jo også kanskje få eit litt fyldigere øl.
Sitat fra artikkel av Dave Louw i BYO november 2011: "Zainasheff did not just pick a 70% efficiency target to provide a common standard; he felt the beers were noticeably better compared to those brewed whith extract efficiencies in the mid-80% range and higher" .

Eg kjem nok ikkje til å sikte på 70%, men akkuratt dei 7% over 80 trur eg er lite å tjene på. Må også understreke at dette er bare personleg preferanse, og meiner ikkje at øl med over 80% utbytte blir dårleg av den grunn. Ein av dei bedre stoutane eg har smaka fikk eg servert på bjorleik i år, og den var jo brygga med ca. 85% utbytte, tror eg? Men som sagt er dette hovudsakelig eit billig prevantivt tiltak mot garvesyre.
 
Jeg tror ikke det egentlig er så stort problem å ha høyt utbytte, så lenge man passer på pH i mesken under skylling. Industribryggerier har som fotest utbytte på godt over 90 %. Det viktigste er konsistente resultater, så man lettere kan beregne OG.
 
Tilbake
Topp