Tråden for dumme spørsmål.

Er det barn tilstede er det ikke forsvarlig å drikke så veldig mye. God jul og godt nyttår! Fest, men fest med måte!
817d139db3c654dd7efdfe4ced214d97.jpg


Ingen barn å sjå



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Skal mekke en IRA snart: https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/ira3.pdf

Jeg var å handla inn gjær og humle, og vurderte ferskgjæren foreslått (WLP001), men chickened out og gikk for tørrgjær som jeg er kjent med. Når jeg leste bak på WLP gjæren så forsto jeg det slikt du kunne bare ha den i romtemperatur og så pitche den rett i spannet med ferdig kjølt vørter. Intrykket jeg fikk av ferskgjær var at alle brukte det i starter og greier, men kan man drite i dette og få nogelunde brukbar gjæring uten?

Trenger ferskgjær noe forskjellig behandling fra tørrgjær egentlig?
 
Skal mekke en IRA snart: https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/ira3.pdf

Jeg var å handla inn gjær og humle, og vurderte ferskgjæren foreslått (WLP001), men chickened out og gikk for tørrgjær som jeg er kjent med. Når jeg leste bak på WLP gjæren så forsto jeg det slikt du kunne bare ha den i romtemperatur og så pitche den rett i spannet med ferdig kjølt vørter. Intrykket jeg fikk av ferskgjær var at alle brukte det i starter og greier, men kan man drite i dette og få nogelunde brukbar gjæring uten?

Trenger ferskgjær noe forskjellig behandling fra tørrgjær egentlig?

Ikke egentlig, men uten starter kan du trenge både 2 og 3 pakker med fersk gjær for å få nok.. dette blir dyrt dermed lager folk starter..

Veldig forenklet forklart..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Skal mekke en IRA snart: https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/ira3.pdf

Jeg var å handla inn gjær og humle, og vurderte ferskgjæren foreslått (WLP001), men chickened out og gikk for tørrgjær som jeg er kjent med. Når jeg leste bak på WLP gjæren så forsto jeg det slikt du kunne bare ha den i romtemperatur og så pitche den rett i spannet med ferdig kjølt vørter. Intrykket jeg fikk av ferskgjær var at alle brukte det i starter og greier, men kan man drite i dette og få nogelunde brukbar gjæring uten?

Trenger ferskgjær noe forskjellig behandling fra tørrgjær egentlig?

Vil funke fint med US05 dette. Anbefaler å rehydrere gjæren i forkant.
 
Skal mekke en IRA snart: https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/ira3.pdf

Jeg var å handla inn gjær og humle, og vurderte ferskgjæren foreslått (WLP001), men chickened out og gikk for tørrgjær som jeg er kjent med. Når jeg leste bak på WLP gjæren så forsto jeg det slikt du kunne bare ha den i romtemperatur og så pitche den rett i spannet med ferdig kjølt vørter. Intrykket jeg fikk av ferskgjær var at alle brukte det i starter og greier, men kan man drite i dette og få nogelunde brukbar gjæring uten?

Trenger ferskgjær noe forskjellig behandling fra tørrgjær egentlig?
Jeg mener WLP001 og US05 er samme gjærstamme. Jeg anbefaler å bruke tørrgjær der du kan. Da slipper du ekstra arbeid det er med starter og økt sannsynlighet for infeksjoner.
 
Med de nye pure pitch-pakkene til WLP skulle det gå bra å droppe starteren, så lenge du ikke er alt for nær bb-datoen, og så lenge OG er under 1.050. Men jeg kan være enig i at dersom det finnes et fullgodt tørrgjæralternativ, er det mye enklere med en pose du bare kan strø rett i dunken. Men er du hengt opp på rehydrering, så er jo det minst like skummelt som det å lage en starter med tanke på infeksjonsfaren.

Nå vil vel mange påstå at det eneste tilfellet av fullgodt tørrgjæralternativ er nettopp 05 vs 001:).

I lengden kommer du ikke utenom det å lage startere - og det er mye å spare på det. Hvis du alltid lager starterne dine så store at du kan sette til side nok til neste runde, så slipper du å kløne med høsting og vasking, og gjær fra starter holder seg rimelig godt, også, om du oppbevarer den under optimale forhold.
 
Med de nye pure pitch-pakkene til WLP skulle det gå bra å droppe starteren, så lenge du ikke er alt for nær bb-datoen, og så lenge OG er under 1.050. Men jeg kan være enig i at dersom det finnes et fullgodt tørrgjæralternativ, er det mye enklere med en pose du bare kan strø rett i dunken. Men er du hengt opp på rehydrering, så er jo det minst like skummelt som det å lage en starter med tanke på infeksjonsfaren.

Nå vil vel mange påstå at det eneste tilfellet av fullgodt tørrgjæralternativ er nettopp 05 vs 001:).

I lengden kommer du ikke utenom det å lage startere - og det er mye å spare på det. Hvis du alltid lager starterne dine så store at du kan sette til side nok til neste runde, så slipper du å kløne med høsting og vasking, og gjær fra starter holder seg rimelig godt, også, om du oppbevarer den under optimale forhold.

Gode tips, hvor lenge lagrer du gjær?

Når jeg trenger å lage starter pleier jeg å lage 3 liter i en 5 liters EM flaske. Her blir som oftest alt benyttet i en 40 liters batch. Har du laget større startere enn dette?

Har prøvd på en 4 liters starter i samme flaske, der ende 1 liter i taket. Jeg slo av magnetrører i noen timer og da jeg startet den igjen fikk jeg en fontene. Fruen var ikke spesielt imponert...

Men jeg har lurt på å lage en liten batch i bøtte for større brygg med høy OG. Men da må jeg kjøpe meg luftpumpe.
 
Med de nye pure pitch-pakkene til WLP skulle det gå bra å droppe starteren, så lenge du ikke er alt for nær bb-datoen, og så lenge OG er under 1.050. Men jeg kan være enig i at dersom det finnes et fullgodt tørrgjæralternativ, er det mye enklere med en pose du bare kan strø rett i dunken. Men er du hengt opp på rehydrering, så er jo det minst like skummelt som det å lage en starter med tanke på infeksjonsfaren.

Nå vil vel mange påstå at det eneste tilfellet av fullgodt tørrgjæralternativ er nettopp 05 vs 001:).

I lengden kommer du ikke utenom det å lage startere - og det er mye å spare på det. Hvis du alltid lager starterne dine så store at du kan sette til side nok til neste runde, så slipper du å kløne med høsting og vasking, og gjær fra starter holder seg rimelig godt, også, om du oppbevarer den under optimale forhold.

Mja... det er vel en sannhet med modifikasjoner. Det er mange meninger om dette. Jeg har testet direkte pitch vs. starter noen ganger og har fått hurtigere start på gjæringen og bedre utgjæring på de batchene jeg har tilsatt gjær fra starter. Men jeg skal ikke påberope meg alt vettet og trumfe gjennom mine funn og meninger.
 
Mja... det er vel en sannhet med modifikasjoner. Det er mange meninger om dette. Jeg har testet direkte pitch vs. starter noen ganger og har fått hurtigere start på gjæringen og bedre utgjæring på de batchene jeg har tilsatt gjær fra starter. Men jeg skal ikke påberope meg alt vettet og trumfe gjennom mine funn og meninger.

Men dette er vel ganske logisk? Har man satt starter så kan man jo regne med nært opp til 100% vitalitet på det man pitcher. Hvis man direct pitcher så vil jo vitaliteten være lavere enn 100%, samt at viabilityen ikke er helt på topp heller. Gitt at utgangspunktet er like mange celler fra starten av.
 
Roger G, hvis du bruker en dråpe skummdempingsmiddel i starteren
så går det normalt greit med 3,5l i 5 liters kolben.
Da har du en halv liter til neste starter.

Tror jeg har brukt over fire liter med ok resultat. Men temperaturen var kanskje bare 18-19C.
 
Gode tips, hvor lenge lagrer du gjær?

Når jeg trenger å lage starter pleier jeg å lage 3 liter i en 5 liters EM flaske. Her blir som oftest alt benyttet i en 40 liters batch. Har du laget større startere enn dette?

Har prøvd på en 4 liters starter i samme flaske, der ende 1 liter i taket. Jeg slo av magnetrører i noen timer og da jeg startet den igjen fikk jeg en fontene. Fruen var ikke spesielt imponert...

Men jeg har lurt på å lage en liten batch i bøtte for større brygg med høy OG. Men da må jeg kjøpe meg luftpumpe.

Kravstor dame du har gått i kompaniskap med:p! Det er da grenser for hva man kan få til med en magnetrører og litt vørter? Jeg gjorde noe liknende, uten på noen måte å oppnå på langt nær så spektakulære effekter som du gjorde.

3 liter er maks, ja - og sjøl da er det rein hasard å ikke bruke noen dråper defoamer. Jeg brygger sjelden mer enn 25 liter i karet, og da sparer jeg en fjerdedel eller så, så har jeg til neste runde. Jeg satte nettopp et brygg med gjær fra en starter som brukte en slik starterrest som var 3 måneder gammel. Og det ser veldig bra ut.

@Odland : Nei, jeg ville ikke ventet like rask start som med gjær fra en starter; det sier nesten seg sjøl - uten at det i seg sjøl er så alarmerende, så lenge det ikke går veldig treigt. Det med utgjæringa er jo viktigere - og jeg har aldri gjort noen eksperimenter med dette, så det får jeg ta ditt ord for. Hvilket det vel er god grunn til å gjøre:). (Jeg har respekt for fagfolk;).)

Det brygget jeg refererte til ovenfor er en split batch Rallar. Halvparten (=17,5 liter) gjæres med gjæren fra starter som jeg refererer til (WLP013), den andre med wyeast1318, og den helte jeg bare rett oppi direkte fra aktivatorpakka. Begge startet omtrent samtidig, og viser tilsynelatende samme iver i tjenesten nå:).
 
Sist redigert:
Kravstor dame du har gått i kompaniskap med:p! Det er da grenser for hva man kan få til med en magnetrører og litt vørter? Jeg gjorde noe liknende, uten på noen måte å oppnå på langt nær så spektakulære effekter som du gjorde.

3 liter er maks, ja - og sjøl da er det rein hasard å ikke bruke noen dråper defoamer. .
Defoamer, det er notert...
 
Defoamer, det er notert...

Test gjerne ut forslagene fra @Forvirret. Han er ikke så forvirret, vanligvis:p.

Jeg er litt usikker på hvor mye defoamer som er greit å bruke. Og jeg tenker mindre på helseeffekter enn på eventuelle konsekvenser for ølet. Akkurat nå surrer og går det 2,5 liter med wlp380 i naborommet, med 5 dråper 105 defoamer i. (Har veldig dårlige erfaringer med hefegjær i starter:(.)
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp