Sersjanten
Norbrygg-medlem
Så bra. Da blir det forhåpentligvis brygging og smash når jeg får inn alt av deler jeg trenger.
Så bra! Alltid hyggelig å høre at oppskriftene brukes av andre.Men blir litt vanskelig og argumentere mot #holmentoppen da som kom med den fantastiske oppskriften som nå er min terrassepils og faktisk julepils..... da vet han garantert mer om tørrgjær enn meg
Det er helt uproblematisk. Dessuten koker du (og dermed dreper) det som måtte falt ha falt ned i vørteren underveis. Spennende å eksperimentere litt.Hei
Jeg tenkte jeg skulle brygge en SmaSh med litt forskjellige typer humler.
Har handlet inn det jeg trenger av råvarer, men lurer litt på hvordan det enklest kan gjøres.
Kan jeg starte med å meske 8-10kg korn som om jeg skulle lage 30-40 liter batch, la dette meske i en time.
Så tømme ut vørteren fra kokekaret og splitte dette opp i mindre batcher som jeg oppbevarer i gjæringsbøtter
Så jeg koker 10-15 liter av gangen med forskjellig humle?
Eller må jeg forholde meg til at jeg mesker og koker hver batch for seg?
Tenker da på dette med temperatur i mesk. koketiden er jo 60 min, så fra jeg koker den første til jeg koker den siste vil jo kunne bli 3-4 timer..
Satte i går kveld en starter på saisongjær, som var litt gammel. 4 måneder, og dette er av de tidligere røra deres. Altså ikke PurePitch. I føle kalkulator var viabiliteten 39 %. En del erfaring har vel vist at de generelt overlever noe bedre enn hva kalkulatorene beregner. I alle fall, jeg satte 2 liter starter på en magnetrører, med gjærnæring. Den har vst aktivitet, men relativt moderat. Skumdannelse, men på ingen måte krausen. Det lukter gjær, og den smaker gjær og litt surt, men fortsatt noe sødme. Så den har åpenbart ikke klart å komme seg helt.
Er det høl i hue og pitche denne, og satse på at det blir bra? Eller er det innafor? Har noe hveteølgjær liggende, som egentlig er til juleølet. Kan bruke det som en nødløsning.
De gjør tydeligvis det ja. ble overrasket over å få et rør. Bestilte alle brygg for høsten i ett, og tenkte det ville gå fint med gjære iom at de har gått over til PurePitch. Men Jaggu fikk jeg ikke et rør.. Det smaker langt fra så søtt som om det er ugjæret. Og når jeg har latt den stå uten røreren på over litt tid, er det fortsatt litt skum i overflaten og langs kanten. Oftret noen centiliter til SG-måling nå, og den er nede i ca 1012, fra 1040, så det har definnitivt skjedd ting. Er nå mest bekymret for om gjæra er litt sliten.Jeg har hatt noen mislykkede forsøk på å få liv i gammel gjær på starter, og er redd jeg må si at det der høres ganske likt ut.
Nå kan det jo ta tid før den kommer i gang når den er gammel, men er den søt, har det antakelig ikke skjedd noe. Skum blir det jo gjerne uansett, men er du sikker på at det var gjærskum?
Jeg ville i alle fall ikke pitchet den nå. Sjekk SG, så ser du om det er håp.
edit: Finnes de røra fremdeles? Sikker på at den ikke er 1 år og 4 måneder gammel?
De gjør tydeligvis det ja. ble overrasket over å få et rør. Bestilte alle brygg for høsten i ett, og tenkte det ville gå fint med gjære iom at de har gått over til PurePitch. Men Jaggu fikk jeg ikke et rør.. Det smaker langt fra så søtt som om det er ugjæret. Og når jeg har latt den stå uten røreren på over litt tid, er det fortsatt litt skum i overflaten og langs kanten. Oftret noen centiliter til SG-måling nå, og den er nede i ca 1012, fra 1040, så det har definnitivt skjedd ting. Er nå mest bekymret for om gjæra er litt sliten.
Du gir meg ikke svarene jeg ønsker, Finn. Men da tenker eg som så. De kan jo ikke vært helt tapt bak ei vogn, disse cellene, iom at de klarte å dra vørtern ned til 1012 ila en natt. Så om den får stå rolig, men ekstra vørter til å styrke seg på, til i kveld, så er de vel klart til kamp?Jøss, kjennes den fremdeles søt ut på 1.012?
Tror du har rett i at den kanskje er litt sliten nå. I følge Palmer (siste utgaven av How to Brew) skal den tas av etter halvgått løp, og stå i ro uten tilgang til oksygen den andre halvparten av tida. Da får den bygget opp lagrene av trehalose og glykogen på bst mulig måte. Den skal ikke pitches i denne tida.
Har brukt Palmers reviderte metode noen ganger nå, og den fungerer aldeles utmerket. Med en høyflokkulerende gjær som WLP007 (brygger med den i dag) trenger man ikke engang kjøle ned starteren før dekantering.Du gir meg ikke svarene jeg ønsker, Finn. Men da tenker eg som så. De kan jo ikke vært helt tapt bak ei vogn, disse cellene, iom at de klarte å dra vørtern ned til 1012 ila en natt. Så om den får stå rolig, men ekstra vørter til å styrke seg på, til i kveld, så er de vel klart til kamp?
4 måneder, og dette er av de tidligere røra deres. Altså ikke PurePitch.
Takk, du gir meg svar jeg ønsker Mitt inntrykk er at det er en relativ stor enighet om at bryggekalkulatorene har overdrevet hvor for gjære blir dårlig. Blandt annet jf. Bryggselvs test av forsendingen de fikk hvor kjølingen var gått konk her for noen år siden. Således tenker jeg at det er greit innenfor, når de nå også får litt tid til å bygge opp lagerne sine.4 måneder er ikke gammelt, vil tro det er et godt gjennomsnitt av det man kjøper i butikk.
Ja, Purepichpakkene har over 70 % overlevelse ved utløpsdato i følge Whitelabs egne tester. Rør er mer ned mot 50 %, tror jeg. Man må manipulere kalkulatorene ut fra dette.Takk, du gir meg svar jeg ønsker Mitt inntrykk er at det er en relativ stor enighet om at bryggekalkulatorene har overdrevet hvor for gjære blir dårlig. Blandt annet jf. Bryggselvs test av forsendingen de fikk hvor kjølingen var gått konk her for noen år siden. Således tenker jeg at det er greit innenfor, når de nå også får litt tid til å bygge opp lagerne sine.
Vil vel tro at den ikke er mer skadelig enn andre alkaliske vaskemidler (som maskinoppvaskmiddel osv.)Heisann! Nybegynner/dumt spørsmål:
Renser utstyret med stoutrens2 nå, men flasken er skikkelig dårlig på does and dont's. Kan jeg helle dette i vasken/et avluk?
Det tror jeg går helt fint.Heisann! Nybegynner/dumt spørsmål:
Renser utstyret med stoutrens2 nå, men flasken er skikkelig dårlig på does and dont's. Kan jeg helle dette i vasken/et avluk?
Har fått tilbud om å låne et 19 liters corneliusfat, men brygger bare 12 liters batcher. Så derfor vil jg være sikker på at jeg får så lite oksygen inn i fatet som mulig ved tapping.
Fylling av fatet med starsan for så å presse den ut med co2 er jeg med på. Men hvordan skal jeg gå fram etter det ?
Hvet det er skrevet om det flere ganger på forumet, men etter å ha søkt litt uten å treffe riktig tråd spør jeg heller her.
Var det ikke noe med å koble slange fra tappekranen på gjæringsfatet(plast speidel) og inn på øl ut, eller trykk inn og så en ny slange fra trykk inn og så koble den på hullet til gjæringslåset ?
Noe sånt tror jeg. Er usikker på hvliken slange som skal kobles hvor, derfor spør jeg her heller enn å banne stygt på tappedagen.
Greier jeg meg med de delene jeg har liggende fra før i forbindelse med co2 karbonering fra trykkflaske og vanlig kobling med perlic kran.
En link eller en god forklaring settes stor pris på.
Takk for svar. Skal prøve dette med et gjæringskar og vann først. Best å være godt forberedt.Etter at du har presset ølet ut av fatet:
Koble på slange på kran på gjæringsdunk. Denne går på svart kobling, øl ut
Koble til slange der hvor gjærlåsen satt. Denne går på grå kobling, gass inn.
Åpne kran.
Kort fortalt, du kan gjøre det et miniatyrhakk mer oksygensikkert og med noen enkle grep.
Et par ting til. Gjør operasjonen med starsan dagen før tapping. Smekkfullt fat du vil ha nada skum i fatet. Skum = luft. Snu fatet og tøm den siste vannskvetten ut av ventilen. La det være litt trykk på fatet. Fungerer supert du får en fullstendig oksygenfri flow.Takk for svar. Skal prøve dette med et gjæringskar og vann først. Best å være godt forberedt.