Tråden for dumme spørsmål.

Men blir litt vanskelig og argumentere mot #holmentoppen da som kom med den fantastiske oppskriften som nå er min terrassepils og faktisk julepils..... da vet han garantert mer om tørrgjær enn meg
Så bra! Alltid hyggelig å høre at oppskriftene brukes av andre.
Jeg har lært av Gahr at tørrgjær som gjenbrukes er likestilt med ferskgjær som gjenbrukes. Trenger samme omsorg med næring og oksygen, også. Og at tørrgjær i de fleste tilfeller er av like bra kvalitet som ferskgjær. Og jeg må si det stemmer veldig godt med egne erfaringer.
 
Hei
Jeg tenkte jeg skulle brygge en SmaSh med litt forskjellige typer humler.
Har handlet inn det jeg trenger av råvarer, men lurer litt på hvordan det enklest kan gjøres.
Kan jeg starte med å meske 8-10kg korn som om jeg skulle lage 30-40 liter batch, la dette meske i en time.
Så tømme ut vørteren fra kokekaret og splitte dette opp i mindre batcher som jeg oppbevarer i gjæringsbøtter
Så jeg koker 10-15 liter av gangen med forskjellig humle?
Eller må jeg forholde meg til at jeg mesker og koker hver batch for seg?
Tenker da på dette med temperatur i mesk. koketiden er jo 60 min, så fra jeg koker den første til jeg koker den siste vil jo kunne bli 3-4 timer..
Det er helt uproblematisk. Dessuten koker du (og dermed dreper) det som måtte falt ha falt ned i vørteren underveis. Spennende å eksperimentere litt.
 
Satte i går kveld en starter på saisongjær, som var litt gammel. 4 måneder, og dette er av de tidligere røra deres. Altså ikke PurePitch. I føle kalkulator var viabiliteten 39 %. En del erfaring har vel vist at de generelt overlever noe bedre enn hva kalkulatorene beregner. I alle fall, jeg satte 2 liter starter på en magnetrører, med gjærnæring. Den har vst aktivitet, men relativt moderat. Skumdannelse, men på ingen måte krausen. Det lukter gjær, og den smaker gjær og litt surt, men fortsatt noe sødme. Så den har åpenbart ikke klart å komme seg helt.

Er det høl i hue og pitche denne, og satse på at det blir bra? Eller er det innafor? Har noe hveteølgjær liggende, som egentlig er til juleølet. Kan bruke det som en nødløsning.
 
Satte i går kveld en starter på saisongjær, som var litt gammel. 4 måneder, og dette er av de tidligere røra deres. Altså ikke PurePitch. I føle kalkulator var viabiliteten 39 %. En del erfaring har vel vist at de generelt overlever noe bedre enn hva kalkulatorene beregner. I alle fall, jeg satte 2 liter starter på en magnetrører, med gjærnæring. Den har vst aktivitet, men relativt moderat. Skumdannelse, men på ingen måte krausen. Det lukter gjær, og den smaker gjær og litt surt, men fortsatt noe sødme. Så den har åpenbart ikke klart å komme seg helt.

Er det høl i hue og pitche denne, og satse på at det blir bra? Eller er det innafor? Har noe hveteølgjær liggende, som egentlig er til juleølet. Kan bruke det som en nødløsning.

Jeg har hatt noen mislykkede forsøk på å få liv i gammel gjær på starter, og er redd jeg må si at det der høres ganske likt ut.

Nå kan det jo ta tid før den kommer i gang når den er gammel, men er den søt, har det antakelig ikke skjedd noe. Skum blir det jo gjerne uansett, men er du sikker på at det var gjærskum?

Jeg ville i alle fall ikke pitchet den nå. Sjekk SG, så ser du om det er håp.

edit: Finnes de røra fremdeles? Sikker på at den ikke er 1 år og 4 måneder gammel;)?
 
Jeg har hatt noen mislykkede forsøk på å få liv i gammel gjær på starter, og er redd jeg må si at det der høres ganske likt ut.

Nå kan det jo ta tid før den kommer i gang når den er gammel, men er den søt, har det antakelig ikke skjedd noe. Skum blir det jo gjerne uansett, men er du sikker på at det var gjærskum?

Jeg ville i alle fall ikke pitchet den nå. Sjekk SG, så ser du om det er håp.

edit: Finnes de røra fremdeles? Sikker på at den ikke er 1 år og 4 måneder gammel;)?
De gjør tydeligvis det ja. ble overrasket over å få et rør. Bestilte alle brygg for høsten i ett, og tenkte det ville gå fint med gjære iom at de har gått over til PurePitch. Men Jaggu fikk jeg ikke et rør.. Det smaker langt fra så søtt som om det er ugjæret. Og når jeg har latt den stå uten røreren på over litt tid, er det fortsatt litt skum i overflaten og langs kanten. Oftret noen centiliter til SG-måling nå, og den er nede i ca 1012, fra 1040, så det har definnitivt skjedd ting. Er nå mest bekymret for om gjæra er litt sliten.
 
De gjør tydeligvis det ja. ble overrasket over å få et rør. Bestilte alle brygg for høsten i ett, og tenkte det ville gå fint med gjære iom at de har gått over til PurePitch. Men Jaggu fikk jeg ikke et rør.. Det smaker langt fra så søtt som om det er ugjæret. Og når jeg har latt den stå uten røreren på over litt tid, er det fortsatt litt skum i overflaten og langs kanten. Oftret noen centiliter til SG-måling nå, og den er nede i ca 1012, fra 1040, så det har definnitivt skjedd ting. Er nå mest bekymret for om gjæra er litt sliten.

Jøss, kjennes den fremdeles søt ut på 1.012?

Tror du har rett i at den kanskje er litt sliten nå. I følge Palmer (siste utgaven av How to Brew) skal den tas av etter halvgått løp, og stå i ro uten tilgang til oksygen den andre halvparten av tida. Da får den bygget opp lagrene av trehalose og glykogen på bst mulig måte. Den skal ikke pitches i denne tida.
 
De bruker rør og purepitch om hverandre. Hadde den 37 % viability etter kalkulatoren er den jo temmelig ny. Fikk en helt fersk WLP568 for et par uker siden hos Bryggselv på rør. Den koser seg i en Bière de Garde nå. Ingen tegn til at noe er galt.
 
Jøss, kjennes den fremdeles søt ut på 1.012?

Tror du har rett i at den kanskje er litt sliten nå. I følge Palmer (siste utgaven av How to Brew) skal den tas av etter halvgått løp, og stå i ro uten tilgang til oksygen den andre halvparten av tida. Da får den bygget opp lagrene av trehalose og glykogen på bst mulig måte. Den skal ikke pitches i denne tida.
Du gir meg ikke svarene jeg ønsker, Finn. Men da tenker eg som så. De kan jo ikke vært helt tapt bak ei vogn, disse cellene, iom at de klarte å dra vørtern ned til 1012 ila en natt. Så om den får stå rolig, men ekstra vørter til å styrke seg på, til i kveld, så er de vel klart til kamp?

PS: Ja, syntes det var litt søt smak. Må huske at det ikke er noe bitterhet som balanserer ut sødmen.
 
Sist redigert:
Du gir meg ikke svarene jeg ønsker, Finn. Men da tenker eg som så. De kan jo ikke vært helt tapt bak ei vogn, disse cellene, iom at de klarte å dra vørtern ned til 1012 ila en natt. Så om den får stå rolig, men ekstra vørter til å styrke seg på, til i kveld, så er de vel klart til kamp?
Har brukt Palmers reviderte metode noen ganger nå, og den fungerer aldeles utmerket. Med en høyflokkulerende gjær som WLP007 (brygger med den i dag) trenger man ikke engang kjøle ned starteren før dekantering.
 
4 måneder er ikke gammelt, vil tro det er et godt gjennomsnitt av det man kjøper i butikk.
Takk, du gir meg svar jeg ønsker ;) Mitt inntrykk er at det er en relativ stor enighet om at bryggekalkulatorene har overdrevet hvor for gjære blir dårlig. Blandt annet jf. Bryggselvs test av forsendingen de fikk hvor kjølingen var gått konk her for noen år siden. Således tenker jeg at det er greit innenfor, når de nå også får litt tid til å bygge opp lagerne sine.
 
Heisann! Nybegynner/dumt spørsmål:
Renser utstyret med stoutrens2 nå, men flasken er skikkelig dårlig på does and dont's. Kan jeg helle dette i vasken/et avluk?
 
Takk, du gir meg svar jeg ønsker ;) Mitt inntrykk er at det er en relativ stor enighet om at bryggekalkulatorene har overdrevet hvor for gjære blir dårlig. Blandt annet jf. Bryggselvs test av forsendingen de fikk hvor kjølingen var gått konk her for noen år siden. Således tenker jeg at det er greit innenfor, når de nå også får litt tid til å bygge opp lagerne sine.
Ja, Purepichpakkene har over 70 % overlevelse ved utløpsdato i følge Whitelabs egne tester. Rør er mer ned mot 50 %, tror jeg. Man må manipulere kalkulatorene ut fra dette.
 
Heisann! Nybegynner/dumt spørsmål:
Renser utstyret med stoutrens2 nå, men flasken er skikkelig dårlig på does and dont's. Kan jeg helle dette i vasken/et avluk?
Vil vel tro at den ikke er mer skadelig enn andre alkaliske vaskemidler (som maskinoppvaskmiddel osv.)
 
Har fått tilbud om å låne et 19 liters corneliusfat, men brygger bare 12 liters batcher. Så derfor vil jg være sikker på at jeg får så lite oksygen inn i fatet som mulig ved tapping.
Fylling av fatet med starsan for så å presse den ut med co2 er jeg med på. Men hvordan skal jeg gå fram etter det ?
Hvet det er skrevet om det flere ganger på forumet, men etter å ha søkt litt uten å treffe riktig tråd spør jeg heller her.
Var det ikke noe med å koble slange fra tappekranen på gjæringsfatet(plast speidel) og inn på øl ut, eller trykk inn og så en ny slange fra trykk inn og så koble den på hullet til gjæringslåset ?
Noe sånt tror jeg. Er usikker på hvliken slange som skal kobles hvor, derfor spør jeg her heller enn å banne stygt på tappedagen.
Greier jeg meg med de delene jeg har liggende fra før i forbindelse med co2 karbonering fra trykkflaske og vanlig kobling med perlic kran.
En link eller en god forklaring settes stor pris på.
 
Har fått tilbud om å låne et 19 liters corneliusfat, men brygger bare 12 liters batcher. Så derfor vil jg være sikker på at jeg får så lite oksygen inn i fatet som mulig ved tapping.
Fylling av fatet med starsan for så å presse den ut med co2 er jeg med på. Men hvordan skal jeg gå fram etter det ?
Hvet det er skrevet om det flere ganger på forumet, men etter å ha søkt litt uten å treffe riktig tråd spør jeg heller her.
Var det ikke noe med å koble slange fra tappekranen på gjæringsfatet(plast speidel) og inn på øl ut, eller trykk inn og så en ny slange fra trykk inn og så koble den på hullet til gjæringslåset ?
Noe sånt tror jeg. Er usikker på hvliken slange som skal kobles hvor, derfor spør jeg her heller enn å banne stygt på tappedagen.
Greier jeg meg med de delene jeg har liggende fra før i forbindelse med co2 karbonering fra trykkflaske og vanlig kobling med perlic kran.
En link eller en god forklaring settes stor pris på.

Etter at du har presset ølet ut av fatet:

Koble på slange på kran på gjæringsdunk. Denne går på svart kobling, øl ut
Koble til slange der hvor gjærlåsen satt. Denne går på grå kobling, gass inn.
Åpne kran.

Kort fortalt, du kan gjøre det et miniatyrhakk mer oksygensikkert og med noen enkle grep.
 
Etter at du har presset ølet ut av fatet:

Koble på slange på kran på gjæringsdunk. Denne går på svart kobling, øl ut
Koble til slange der hvor gjærlåsen satt. Denne går på grå kobling, gass inn.
Åpne kran.

Kort fortalt, du kan gjøre det et miniatyrhakk mer oksygensikkert og med noen enkle grep.
Takk for svar. Skal prøve dette med et gjæringskar og vann først. Best å være godt forberedt.
 
Takk for svar. Skal prøve dette med et gjæringskar og vann først. Best å være godt forberedt.
Et par ting til. Gjør operasjonen med starsan dagen før tapping. Smekkfullt fat – du vil ha nada skum i fatet. Skum = luft. Snu fatet og tøm den siste vannskvetten ut av ventilen. La det være litt trykk på fatet. Fungerer supert – du får en fullstendig oksygenfri flow.
 
Tilbake
Topp