Men blir litt vanskelig og argumentere mot #holmentoppen da som kom med den fantastiske oppskriften som nå er min terrassepils og faktisk julepils..... da vet han garantert mer om tørrgjær enn meg
....noen ganger kan mutasjonene være ønskelige hvis man eksperimenterer for å finne en unik gjær.![]()
Hvis man ser på hvordan kveik er blitt til, så er jo det gjennom en slags avl gjennom generasjoner. De gjærtypene er ofte kombinasjoner av flere genetiske gjærstammer. Det som gjør dette litt morsomt er at prosessene som er delvis gitt av lokale forhold har gitt helt unik gjær for nettopp den gitte prosessen. Avl av gjær kan som for andre dyr gjøres uten laboratorier, ved å observere egenskaper fra generasjon til generasjon.
Neida, jeg begynte med sukker, og jeg brukte lenge vørteren enten i startere eller som tilsetning til ølet underveis i gjæringen. (Det siste er nok en heller dårlig ide.) Så begynte jeg å lage opp egen startervørter, og det var da jeg begynte å tenke på å karbonere med vørteren fra koket. Så fikk jeg tips om kalkulatoren på brewersfriend, som jeg ikke var klar over, og siden har jeg ikke sett meg tilbake. No more sugar.
....
Jeg har ikke fått meg til å kaste avrenn fra meskerør og vørt fra trubrestene i kjelen etter kok. Jeg har samlet det opp og enten drukket det som ukarbonert malzbier (!!) eller brukt det til brødbaking (godt!).
Jeg lurer på om jeg ikke skal koke det neste gang og hive det i gjæringskaret på dag 2. Hvorfor er det ikke noen god ide? Passer man på rensligheten, så har vel gjæren bruk for det oksygenet den kan få i den fasen?
Man kan evnt. regulere feil OG med denne vørten. Har du for høy OG, regulerer du ned med "kastevørt" dagen etter.
(Er den for lav kan du kanskje til og med koke tilskuddet lenge og vel og få den opp et par poeng?)
Blir ikke formelen omtrent slik:
OG x (volum vørt til gjæring) + (SG "kastevørt") x (volum "kastevørt") = Ny OG x ((volum vørt til gjæring)+(volum "kastevørt"))
For eksempel: OG = 1051, 23 liter. SG "kastevørt" = 1020, 1,5 liter.
Ny OG = 1049, 24,5 liter.
Men dette er vel barnemat for erfarne brukere av div. kalkulatorer på nettet... ;-)
Ok, oksygenet ja.
Men dagen før har jeg sittet med gjæringsfatet i fanget og ristet inn oksygen for harde livet, er litt mer oksygen dagen derpå farlig?
Regnestykket er ikke komplisert, egentlig, -det er bare beregning av sukkermengder. Jeg har kanskje skrevet det litt krøkkete... ;-)
Whitbread??Sitter her og kikker på bollene som står og stekes. Blandet ca 1/4 mask i deigen. Men tror jeg tilsatte for lite gjær. De hevet seg saaakte og lite. Tilslutt ble de satt i ovnen.
Så ble en liten spire født. Jeg har jo litt slurry fra en us-04 stående.
Kan den brukes til å heve bakst ?
Noen som har prøvd dette ?
Tror jeg skal gå helt fint. Kjører du utmesk på 77 grader så er det fritt for bakterier. Jeg har flere ganger mesket om kvelden for så å fortsette neste morgen. Skulle vel bli i samme gate.Hei
Jeg tenkte jeg skulle brygge en SmaSh med litt forskjellige typer humler.
Har handlet inn det jeg trenger av råvarer, men lurer litt på hvordan det enklest kan gjøres.
Kan jeg starte med å meske 8-10kg korn som om jeg skulle lage 30-40 liter batch, la dette meske i en time.
Så tømme ut vørteren fra kokekaret og splitte dette opp i mindre batcher som jeg oppbevarer i gjæringsbøtter
Så jeg koker 10-15 liter av gangen med forskjellig humle?
Eller må jeg forholde meg til at jeg mesker og koker hver batch for seg?
Tenker da på dette med temperatur i mesk. koketiden er jo 60 min, så fra jeg koker den første til jeg koker den siste vil jo kunne bli 3-4 timer..
Så bra! Alltid hyggelig å høre at oppskriftene brukes av andre.Men blir litt vanskelig og argumentere mot #holmentoppen da som kom med den fantastiske oppskriften som nå er min terrassepils og faktisk julepils..... da vet han garantert mer om tørrgjær enn meg