Tråden for dumme spørsmål.

Du liker nok ikke mitt øl, Miguel. Det er flaskekarbonert med sukker.

Haha! Kjør på. Synes det er hyggelig og interessant å smake hva andre bryggere driver med uansett. Og da har jeg enda en mulighet til å se hvis jeg klarer å smake sukkeret. Education :)
 
Jeg har brygget flere øl jeg ikke synes er bedre enn kjøpeøl. Jeg synes det er helt greit å tro at jeg skryter av eget øl av "selvgjort er velgjort"-prinsipper. Jeg deltar ikke i konkurranser, men har hatt med ølet mitt til mange andre, inkludert meetups av hjemmebryggere og ølentusiaster som ihvertfall ikke har pinpointet noen åpenbare usmaker. Jeg er nøye med å ikke si noe om hva jeg synes om ølet på forhånd ved slike seanser og stort sett bedømmer de omtrent som jeg gjør selv.

Jeg er ihvertfall sikker på at jeg ikke liker alt ølet jeg lager like godt. Er jeg kritisk, så er det vel færre enn 50% som blir så bra som jeg ønsker. En god del har blitt under middels også.

Poenget mitt er vel hovedsakelig at jeg mener at W-34/70 ølet fortsatt er godt.

@Miguel hvor bor du? (Jeg innser at fallhøyden er stor. Sende øl til forumets kanskje mest kresne hjemmebrygger, ihvertfall basert på uthellingsraten... ;) ).
 
Sist redigert:
Jeg har brygget flere øl jeg ikke synes er bedre enn kjøpeøl. Jeg synes det er helt greit å tro at jeg skryter av eget øl av "selvgjort er velgjort"-prinsipper. Jeg deltar ikke i konkurranser, men har hatt med ølet mitt til mange andre, inkludert meetups av hjemmebryggere og ølentusiaster som ihvertfall ikke har pinpointet noen åpenbare usmaker. Jeg er nøye med å ikke si noe om hva jeg synes om ølet på forhånd ved slike seanser og stort sett bedømmer de omtrent som jeg gjør selv.

Jeg mente forsåvidt ikke deg da jeg skrev det jeg skrev over her, jeg har jo ikke smakt ølet ditt. Det var mer en generalisering av det jeg selv har opplevd etter å ha smakt andre øl. Men smaker gjerne på ølet ditt, hvis du vil bytte. Norbrygg er den arenaen jeg har størst mulighet til å smake de ølene jeg vil smake, for egne grunner, så jeg spør :)
 
@Miguel det ovenstående var ikke rettet til deg. Det var mer et innlegg i "Evnen til å bedømme egne øl"-debatten. Selvfølgelig blir det subjektivt, men man trenger ikke miste all evne til selvkritikk for det.

Jeg bytter gjerne øl. Jeg forventer å bli slaktet. Jeg har tross alt omtrent bare eksperimentert i mitt relativt korte selvbryggerliv. Forfining av oppskrifter har jeg gjort lite av. Det er jo forskjell på kriterier for godt øl og eksepsjonelt øl.
 
@Miguel det ovenstående var ikke rettet til deg. Det var mer et innlegg i "Evnen til å bedømme egne øl"-debatten. Selvfølgelig blir det subjektivt, men man trenger ikke miste all evne til selvkritikk for det.

Jeg bytter gjerne øl. Jeg forventer å bli slaktet. Jeg har tross alt omtrent bare eksperimentert i mitt relativt korte selvbryggerliv. Forfining av oppskrifter har jeg gjort lite av. Det er jo forskjell på kriterier for godt øl og eksepsjonelt øl.

Da kan vi slakte hverandre, så lenge vi gjør det med et smil om munnen på en konstruktiv måte mens vi drikker den andres øl. Tror ikke jeg brygger nevneverdig bedre øl en andre her inne. Jeg bare liker å prate om og lære om brygging. Folk får jo brygget ølet sitt hos Ringnes en gang i året, og kommer inn på tredje plass i USA (årets vinner). Det lukter utrolig høy kvalitet av bare det, det er nok WAY over det jeg klarer å kverne ut.
 
Jeg har brygget flere øl jeg ikke synes er bedre enn kjøpeøl. Jeg synes det er helt greit å tro at jeg skryter av eget øl av "selvgjort er velgjort"-prinsipper. Jeg deltar ikke i konkurranser, men har hatt med ølet mitt til mange andre, inkludert meetups av hjemmebryggere og ølentusiaster som ihvertfall ikke har pinpointet noen åpenbare usmaker. Jeg er nøye med å ikke si noe om hva jeg synes om ølet på forhånd ved slike seanser og stort sett bedømmer de omtrent som jeg gjør selv.

Jeg er ihvertfall sikker på at jeg ikke liker alt ølet jeg lager like godt. Er jeg kritisk, så er det vel færre enn 50% som blir så bra som jeg ønsker. En god del har blitt under middels også.

Poenget mitt er vel hovedsakelig at jeg mener at W-34/70 ølet fortsatt er godt.

@Miguel hvor bor du? (Jeg innser at fallhøyden er stor. Sende øl til forumets kanskje mest kresne hjemmebrygger, ihvertfall basert på uthellingsraten... ;) ).

Dette høres omtrent ut som mitt eget forhold til eget bryggeri. Nå er det vel sånn at så lenge det ikke skjer noe galt i form av infeksjon eller fusel, så synes jeg det meste blir greit drikkbart - og slekt og venner er stort sett veldig lykkelige med det de får.

Men det der med å lage øl som er like godt som godt kjøpøl - og da snakker vi om sånt som Kinn og 7 Fjell lager - det sitter langt inne. Det hender jeg parallellsmaker med tilsvarende fra dem eller andre, og finner ut at mitt i alle fall nærmer seg, men stort sett så er det en opplevelse av at jeg har et godt stykke igjen. Og det overrasker meg vel ikke.

Noen øl som det ikke egentlig er noe direkte galt med, blir gjerne stående lengre enn andre før det er tomt. Og da er vel grunnen at de egentlig ikke er så gode.

En generell erfaring: Amerikansk humleøl og tysk øl (unntak for weissbier!) er ikke så vanskelig å få rimelig godt. Engelsk øl (særlig lyse) og belgisk øl er verre.
 
Du liker nok ikke mitt øl, Miguel. Det er flaskekarbonert med sukker.

Jeg karbonerer også med vørter, fordi jeg vet hvor sterk placeboeffekten er:p. Den er faktisk så sterk at den virker sjøl om du vet det er placebo du får. Så jeg skjønner meg ikke på folk som bruker sukker;).
 
Jeg karbonerer også med vørter, fordi jeg vet hvor sterk placeboeffekten er:p. Den er faktisk så sterk at den virker sjøl om du vet det er placebo du får. Så jeg skjønner meg ikke på folk som bruker sukker;).

Men du har da karbonert med sukker før? Du merker størst forskjell hvis du A/B'er. Hvis du er vant til noe så er du jo vant til det..
 
Jeg karbonerer også med vørter, fordi jeg vet hvor sterk placeboeffekten er:p. Den er faktisk så sterk at den virker sjøl om du vet det er placebo du får. Så jeg skjønner meg ikke på folk som bruker sukker;).
Koker du vørteren før bruk, eller bruker du den rett fra fryseren? Vil tro en vanlig 1,5 liter brusflaske er nok i de fleste tilfeller?
 
Men du har da karbonert med sukker før? Du merker størst forskjell hvis du A/B'er. Hvis du er vant til noe så er du jo vant til det..

Jeg begynte med å karbonere med vørter ganske enkelt fordi det var den beste måten å bruke den vørteren jeg uansett ble sittende med etter å ha latt trubbet stå et døgn eller to. (Jo, jeg kunne jo helt ut trub'et, eller tatt det med i gjæringen, men ingen av delene tiltaler meg.)

Men jeg har faktisk tro på at det er noe med det - sjøl om jeg tviler sterkt på at jeg ville klart å skille det ut i en blindtest. For meg betyr ikke det at effekten ikke er der.

Og det med placeboeffekten er bare halveis en spøk. Men det er en spøk også. Det ene utelukker ikke det andre:).

Hva er å A/B'e:oops:?
 
Koker du vørteren før bruk, eller bruker du den rett fra fryseren? Vil tro en vanlig 1,5 liter brusflaske er nok i de fleste tilfeller?

Har den stående i kjøleskap i sånne liters juiceflasker. Så koker jeg et kvarter, som jeg ville gjort med sukkerlake.

Og ja, til mine 24/25 liter blir det gjerne +/- 1,5 liter, litt etter hva slags øl det er, og hvor mye gjærbart sukker det er i vørteren.
 
Jeg begynte med å karbonere med vørter ganske enkelt fordi det var den beste måten å bruke den vørteren jeg uansett ble sittende med etter å ha latt trubbet stå et døgn eller to. (Jo, jeg kunne jo helt ut trub'et, eller tatt det med i gjæringen, men ingen av delene tiltaler meg.)

Men jeg har faktisk tro på at det er noe med det - sjøl om jeg tviler sterkt på at jeg ville klart å skille det ut i en blindtest. For meg betyr ikke det at effekten ikke er der.

Og det med placeboeffekten er bare halveis en spøk. Men det er en spøk også. Det ene utelukker ikke det andre:).

Hva er å A/B'e:oops:?

Aha, du gikk rett på speise?

Neste gang jeg flasker Helga skal jeg ta to flasker med sukker øremerket deg. Så skal du få to rene flasker og. Hvis du ikke merker forskjellen med en hvetegjær, så vet jeg ikke :)

Nå følte jeg fikk et påskudd for å brygge enda en, fant et glass med siste linja 1gen i kjøla i sta, trodde alt var tomt, så dette var jo en fabelaktig ide.
 
Aha, du gikk rett på speise?

Neste gang jeg flasker Helga skal jeg ta to flasker med sukker øremerket deg. Så skal du få to rene flasker og. Hvis du ikke merker forskjellen med en hvetegjær, så vet jeg ikke :)

Nå følte jeg fikk et påskudd for å brygge enda en, fant et glass med siste linja 1gen i kjøla i sta, trodde alt var tomt, så dette var jo en fabelaktig ide.

Neida, jeg begynte med sukker, og jeg brukte lenge vørteren enten i startere eller som tilsetning til ølet underveis i gjæringen. (Det siste er nok en heller dårlig ide:(.) Så begynte jeg å lage opp egen startervørter, og det var da jeg begynte å tenke på å karbonere med vørteren fra koket. Så fikk jeg tips om kalkulatoren på brewersfriend, som jeg ikke var klar over, og siden har jeg ikke sett meg tilbake. No more sugar.

Jeg mener jeg har opplevd at jeg har fått produsert merkbar fusel under karbonering med sukker. Mye mulig at det er tull, men etter at jeg har begynt med vørterkarbonering, har jeg ikke vært utsatt for mulige tilfeller av fuselproduksjon under karboneringen. Og den sjansen tar jeg ikke, nei.

Om effekten smaksmessig ellers er lite merkbar, så ville jeg likevel tatt den med, så lenge det faktisk ikke er noe ekstraarbeid å snakke om. Alle monner drar.

Skulle ikke du begynne å bruke livet ditt på tyske lagere, forresten;)? Men jeg tar gjerne hefesmaksprøver:p.
 
Neida, jeg begynte med sukker, og jeg brukte lenge vørteren enten i startere eller som tilsetning til ølet underveis i gjæringen. (Det siste er nok en heller dårlig ide:(.) Så begynte jeg å lage opp egen startervørter, og det var da jeg begynte å tenke på å karbonere med vørteren fra koket. Så fikk jeg tips om kalkulatoren på brewersfriend, som jeg ikke var klar over, og siden har jeg ikke sett meg tilbake. No more sugar.

Jeg mener jeg har opplevd at jeg har fått produsert merkbar fusel under karbonering med sukker. Mye mulig at det er tull, men etter at jeg har begynt med vørterkarbonering, har jeg ikke vært utsatt for mulige tilfeller av fuselproduksjon under karboneringen. Og den sjansen tar jeg ikke, nei.

Om effekten smaksmessig ellers er lite merkbar, så ville jeg likevel tatt den med, så lenge det faktisk ikke er noe ekstraarbeid å snakke om. Alle monner drar.

Skulle ikke du begynne å bruke livet ditt på tyske lagere, forresten;)? Men jeg tar gjerne hefesmaksprøver:p.

Jo, det er der researchen blir fokusert fremover. Men man glemmer ikke sine røtter, IPA og Hefeweizen. Det må brygges ofte uansett :)
 
Og kaffe-stouten, vel;)?

Haha, vet du hva. Den har bare landet veldig bra fra andre forsøk. Jeg bare måker på med malt, lar den stå dritlenge, og så blir det øl. Har faktisk ikke orket å gjøre noe som helst ekstra research på den der. Nå snakker jeg om RIS'en. Har akkurat tappet mini-birger for å få tak i gjæren på den.
 
Men det der med å lage øl som er like godt som godt kjøpøl - og da snakker vi om sånt som Kinn og 7 Fjell lager - det sitter langt inne. Det hender jeg parallellsmaker med tilsvarende fra dem eller andre, og finner ut at mitt i alle fall nærmer seg, men stort sett så er det en opplevelse av at jeg har et godt stykke igjen. Og det overrasker meg vel ikke.
Whoa! Når jeg sammenligner med "kjøpeøl", så mener jeg ikke 7 Fjell eller Kinn osv. Tenker mer på industriøl som tilsynelatende er laget med mindre entusiasme enn de ovennevnte.
 
Whoa! Når jeg sammenligner med "kjøpeøl", så mener jeg ikke 7 Fjell eller Kinn osv. Tenker mer på industriøl som tilsynelatende er laget med mindre entusiasme enn de ovennevnte.

hehe - entusiasmen kan vel ikke smakes:p.

Du skal vanskelig kunne beskylde Ringnes eller Hansa for ikke å lage "vellaget" øl, synes jeg. Men det er én sak, noe annet er om jeg liker det vellagete ølet. Hansa - som har mye øl jeg godt kan drikke - lager en Vienna jeg ikke synes noe særlig om. Jeg drikker mye heller min egen. Men deres er mer vellaget enn min. Så klart.
 
hehe - entusiasmen kan vel ikke smakes:p.

Du skal vanskelig kunne beskylde Ringnes eller Hansa for ikke å lage "vellaget" øl, synes jeg. Men det er én sak, noe annet er om jeg liker det vellagete ølet. Hansa - som har mye øl jeg godt kan drikke - lager en Vienna jeg ikke synes noe særlig om. Jeg drikker mye heller min egen. Men deres er mer vellaget enn min. Så klart.

for å sitere John Maynard Keynes “It is better to be roughly right than precisely wrong.”
 
Tilbake
Topp