Tråden for dumme spørsmål.

Hva ble OG etter kok? Hørtes ekstremt ut, mulig at det er en feilmåling? La inn oppskrifta i Brewers Friend kalkulatoren, du må ha hatt 90% meskeeffektivitet for å måle 1.068 før kok.

ja jeg fant ut av detsamme. målte flere ganger og kjølte ned til 20 og målte igjen..
akkurat ferdig med kok å har fylt gjæringskar.
ente opp med 23 liter og målt på 1062 etter kok. har i whirlfloc, gjærnæring i tillegg.
kokte bort mye vann. får håpe det blir øl uansett :)
 
Hei folkens!

Jeg har et spørsmål som det kanskje finnes noen her inne som har svaret på.

Jeg har ved et par anledninger opplevd mye bunnfall i flaskene. Bunnfallet fremstår som kritthvitt, og det er såpass mye at jeg ikke tror alt er gjær.

I begge tilfeller ble det kjørt en DA-rast ved ca 5 sg-poeng igjen til forventet fg. Ved oppnådd sg fikk ølet en cc, 2 grader i 2 døgn ca.

Det som forundrer meg er at det som jeg antar er rester av proteiner ikke feller ut ved cc, men etter 2 døgn på flaske i 20c.

Jeg har forøvrig ikke brukt whirfloc eller lignende produkter. Det virker ikke som det påvirker smaken, så det plager meg sånn sett ikke mye. Bare litt nysgjerrig på hvorfor det skjer på flaskene.

Noen som har noen tanker om hvorfor dette skjer?
 
Hei folkens!

Jeg har et spørsmål som det kanskje finnes noen her inne som har svaret på.

Jeg har ved et par anledninger opplevd mye bunnfall i flaskene. Bunnfallet fremstår som kritthvitt, og det er såpass mye at jeg ikke tror alt er gjær.

I begge tilfeller ble det kjørt en DA-rast ved ca 5 sg-poeng igjen til forventet fg. Ved oppnådd sg fikk ølet en cc, 2 grader i 2 døgn ca.

Det som forundrer meg er at det som jeg antar er rester av proteiner ikke feller ut ved cc, men etter 2 døgn på flaske i 20c.

Jeg har forøvrig ikke brukt whirfloc eller lignende produkter. Det virker ikke som det påvirker smaken, så det plager meg sånn sett ikke mye. Bare litt nysgjerrig på hvorfor det skjer på flaskene.

Noen som har noen tanker om hvorfor dette skjer?

Har egentlig ingen ide om hva det kan være hvis det ikke er gjær, men ble nysgjerrig på hvilken/hvilke gjærtyper du har brukt.
 
Har egentlig ingen ide om hva det kan være hvis det ikke er gjær, men ble nysgjerrig på hvilken/hvilke gjærtyper du har brukt.

Har brukt brukt wlp800 i begge tilfeller. Det kan godt hende at alt er gjær og at mengden er innafor normalen, men synes det var mye, spesielt i første batch. Hvis jeg skal anslå vil jeg si 5 - 6 mm med fint hvitt pulver i bunnen av flasken. Halvparten så mye i den siste av de to batchene.
 
Har brukt brukt wlp800 i begge tilfeller. Det kan godt hende at alt er gjær og at mengden er innafor normalen, men synes det var mye, spesielt i første batch. Hvis jeg skal anslå vil jeg si 5 - 6 mm med fint hvitt pulver i bunnen av flasken. Halvparten så mye i den siste av de to batchene.

pics?
 
Prøvde å ta bilde men det var ikke så lett å få det å vises skikkelig. Skal gjøre enda et forsøk når jeg har anledning.
 
Her er et eksempel, nå var dette en av de med minst i, men det ser likt ut. På det værste 3 ganger så mye

46626a77356d30133343b532efd0e2e6.jpg


Mye mulig dette er helt normale mengder og at det er gjær. Men synes det er litt merkelig at det kræsjer i bunn umiddelbart etter flasking og ikke ved cc.
 
Her er et eksempel, nå var dette en av de med minst i, men det ser likt ut. På det værste 3 ganger så mye

46626a77356d30133343b532efd0e2e6.jpg


Mye mulig dette er helt normale mengder og at det er gjær. Men synes det er litt merkelig at det kræsjer i bunn umiddelbart etter flasking og ikke ved cc.
Hvordan vasker og desinfiserer du flaskene?
Hvordan flasker du?
Hva karbonerer du med?
 
Vasker med oppvaskmiddel og børste for å grovrengjøre, skyller godt (4 - 5 ganger) etterpå. Fyller til randen med starsan 30 - 60 min før flasking. Stikker om til gjæringskar som er tilsatt sukkerlake. Flasker med flaskefyller, den typen man trykker i bunn.

Bruker forøvrig hevert både til og fra omstikkingskar.
 
Vasker med oppvaskmiddel og børste for å grovrengjøre, skyller godt (4 - 5 ganger) etterpå. Fyller til randen med starsan 30 - 60 min før flasking. Stikker om til gjæringskar som er tilsatt sukkerlake. Flasker med flaskefyller, den typen man trykker i bunn.

Bruker forøvrig hevert både til og fra omstikkingskar.
Ikke noe med dette som er unormalt og skulle tilsi at noe ekstra utfelling skulle skje etter flasking.
 
Ikke noe med dette som er unormalt og skulle tilsi at noe ekstra utfelling skulle skje etter flasking.

Det kan vel være at jeg er litt grådig når jeg stikker om og får med litt gjær fra bunnen av gjæringskaret. Bonusen er jo at ølet blir veldig klart så lenge man heller forsiktig fra flasken.

Kan prøve en litt kaldere og lengre cc neste gang, men har til nå vært bekymret for å kræsje ut for mye gjær slik at det påvirker karboneringen. Er det noe jeg trenger å bekymre meg for?
 
Hvorfor velger du ikke å bruke Protafloc/Whirlfloc/Irish Moss, forresten?
Det eneste "uvanlige" jeg har lest om prosessen så langt.
 
Det kan vel være at jeg er litt grådig når jeg stikker om og får med litt gjær fra bunnen av gjæringskaret. Bonusen er jo at ølet blir veldig klart så lenge man heller forsiktig fra flasken.
Det kan nok være. Bonusen er mer øl, prisen er kanskje at du får dette laget.

Kan prøve en litt kaldere og lengre cc neste gang, men har til nå vært bekymret for å kræsje ut for mye gjær slik at det påvirker karboneringen. Er det noe jeg trenger å bekymre meg for?
Det skal ganske mye til før det blir så mye CC at det ikke er nok gjær i ølet til å karbonere. Selv om det ser ut som det ikke er noe gjær, så er det det.
Dersom gjæren er veldig sliten etter å ha gjæret ut et veldig sterkt øl, det har vært altfor lite gjær til å begynne med eller ølet har stått ukesvis på CC; kan det være at gjæren sliter med å karbonere ølet. Men da er løsningen å tilsette ny, frisk gjær til å karbonere, ikke ta med mer av den slitne gjæren.
 
Hvorfor velger du ikke å bruke Protafloc/Whirlfloc/Irish Moss, forresten?
Det eneste "uvanlige" jeg har lest om prosessen så langt.

Det har jeg vel forsåvidt ikke noe godt svar på, men ølet blir helt klart så jeg kan vel ikke si at jeg trenger det heller. Hadde dog vært kjekt hvis dette blir igjen i gjæringskaret.
 
Det kan nok være. Bonusen er mer øl, prisen er kanskje at du får dette laget.


Det skal ganske mye til før det blir så mye CC at det ikke er nok gjær i ølet til å karbonere. Selv om det ser ut som det ikke er noe gjær, så er det det.
Dersom gjæren er veldig sliten etter å ha gjæret ut et veldig sterkt øl, det har vært altfor lite gjær til å begynne med eller ølet har stått ukesvis på CC; kan det være at gjæren sliter med å karbonere ølet. Men da er løsningen å tilsette ny, frisk gjær til å karbonere, ikke ta med mer av den slitne gjæren.

I dette tilfelle snakker vi om en pils med og/fg = 1046/1008 og jeg pitchet litt større starter enn kalkulatoren sa at jeg trengte.

Så da prøver jeg ned mot 0 grader og litt flere døgn neste gang.
 
To grader i to døgn, holdt ølet dette?
Det tar kanskje noen dager å komme så langt med et kjøleskap selv om du stiller det på null.
 
Bruker stc310 med proben mot gjæringskar isolert med en bit liggeunderlag hvor det er skjært ut spor i liggeunderlaget til proben. Skal være relativt representativt for temp i ølet. Regner da 2 døgn fra når proben viser rett temp.
 
I dette tilfelle snakker vi om en pils med og/fg = 1046/1008 og jeg pitchet litt større starter enn kalkulatoren sa at jeg trengte.

Så da prøver jeg ned mot 0 grader og litt flere døgn neste gang.
Det høres jo ut som den gjæren har hatt det rimelig trivelig. Så den var nok i ganske god form etter å ha gjæret ut det ølet.
 
Tilbake
Topp