Tråden for dumme spørsmål.

Dersom du bruker spundingventil må du passe på når fatet nærmer seg fullt. Det danner seg et skumlag øvers selv om du bruker mottrykk. Dette kan lett finne veien ut gass-stigerøret og inn i ventilen
 
Dersom du bruker spundingventil må du passe på når fatet nærmer seg fullt. Det danner seg et skumlag øvers selv om du bruker mottrykk. Dette kan lett finne veien ut gass-stigerøret og inn i ventilen

Ok, hva er "trikset" her for å unngå dette?

EDIT: Jeg har forøvrig ingen vekt jeg kan bruke til å ha fatet på under fylling, men ølet står nå på 3,5 grader, så regner med jeg kan se hvor mye øl som er på fatet under fylling basert på kondensen på fatet.
 
Ok, hva er "trikset" her for å unngå dette?

EDIT: Jeg har forøvrig ingen vekt jeg kan bruke til å ha fatet på under fylling, men ølet står nå på 3,5 grader, så regner med jeg kan se hvor mye øl som er på fatet under fylling basert på kondensen på fatet.
Du kan bruke en slange mellom ball lock og ventil så kan du se hvis du overfyller.
 
Du kan bruke en slange mellom ball lock og ventil så kan du se hvis du overfyller.

Jeg har ikke ustyret til å kunne rigget opp en slik løsning på dagen, men får vurdere det for fremtiden. Jeg vil vel klare å se fyllingsgraden rimelig greit på kondensen? Kan kjøre litt roligere tempo på slutten.
 
Flere ting du kan gjøre, men de fleste krever litt planlegging og utstyr.
1. Som Miguel sier
2. Skru ut manometeret og sett inn en blindplugg. Resten tåler spyling
3. Kjør slange mellom to Corneliusfat og sett spunding på fat no2
4. Kjør det sakte over og drit i hele mottrykksgreia. Når det tyter skum ut sikkerhetsventilen, er det fullt.
 
Flere ting du kan gjøre, men de fleste krever litt planlegging og utstyr.
1. Som Miguel sier
2. Skru ut manometeret og sett inn en blindplugg. Resten tåler spyling
3. Kjør slange mellom to Corneliusfat og sett spunding på fat no2
4. Kjør det sakte over og drit i hele mottrykksgreia. Når det tyter skum ut sikkerhetsventilen, er det fullt.

Endte opp med å bare kjøre på med spundingventilen stilt inn et par psi lavere en kona. Overføringen gikk veldig fint, men veeeeldig sakte. Det vanskeligste var å se hvor mye jeg hadde i fatet til en hver tid, så en vekt må anskaffes. Jeg så så vidt kondensen på fatet, men det var heldigvis nok til at at jeg ikke overfylte. Jeg slapp også unna skum i spundingventilen. Vet ikke om det var på grunn av sakte fylling, at jeg stoppet akkurat tidsnok, eller ren og skjær flaks. Uansett, kult å kunne tappe i lukket sløyfe!
 
Har søkt litt rundt uten å finne noe sikkert svar, men siden det sikkert finnes et sted, så klassifiserer jeg det som dumt spørsmål og spør her :p

Brygget en Equinox SMaSH IPA fra Bryggselv som jeg smakte på første gang nå i helga. Når jeg fikk sett oppskriften så skjønte jeg at dette er en litt annen type IPA enn jeg har gjort før, som har hatt mindre humle over lengre tid i kok. Oppskriften hadde 300g humle fordelt på 15 min, 0 min og tørrhumle. bare pale malt så den er lys og fin. traff OG og FG bra så jeg trodde ting var som det skulle være.

Ølen ble veldig uklar og setter igjen et tydelig belegg på glasset. Synes også den har en "kornete" bismak selv om den forøvrig ble veldig god. Brukt både irish moss og brewers clarex, men den ser fortsatt ut som NEIPA jeg har sett på bilder. Jeg lurer derfor på om belegget på glasset og den noe kornete smaken er normalt på denne typen øl eller om det er jeg som har gjort noe galt i prosessen ? :p
 
Har søkt litt rundt uten å finne noe sikkert svar, men siden det sikkert finnes et sted, så klassifiserer jeg det som dumt spørsmål og spør her :p

Brygget en Equinox SMaSH IPA fra Bryggselv som jeg smakte på første gang nå i helga. Når jeg fikk sett oppskriften så skjønte jeg at dette er en litt annen type IPA enn jeg har gjort før, som har hatt mindre humle over lengre tid i kok. Oppskriften hadde 300g humle fordelt på 15 min, 0 min og tørrhumle. bare pale malt så den er lys og fin. traff OG og FG bra så jeg trodde ting var som det skulle være.

Ølen ble veldig uklar og setter igjen et tydelig belegg på glasset. Synes også den har en "kornete" bismak selv om den forøvrig ble veldig god. Brukt både irish moss og brewers clarex, men den ser fortsatt ut som NEIPA jeg har sett på bilder. Jeg lurer derfor på om belegget på glasset og den noe kornete smaken er normalt på denne typen øl eller om det er jeg som har gjort noe galt i prosessen ? :p

Den kornete smaken kan du vel få av for høy temperatur/for høy pH i mesken, og/eller av at du har overdrevet skyllinga og prøvd å få ut for mye av mesken. Ellers veit jeg ikke.

Uklarheten kommer antakelig fra tørrhumlinga. Fine humlepartikler bruker lang tid på å felles ut. Men det kan også komme av for høy pH under kokinga.
 
Den kornete smaken kan du vel få av for høy temperatur/for høy pH i mesken, og/eller av at du har overdrevet skyllinga og prøvd å få ut for mye av mesken. Ellers veit jeg ikke.

Uklarheten kommer antakelig fra tørrhumlinga. Fine humlepartikler bruker lang tid på å felles ut. Men det kan også komme av for høy pH under kokinga.

Testet fly sparge denne gangen, og traff både OG og Volum på en prikk, så da kan jeg vel ikke ha skylt for mye? Mulig ølet var for ferskt og at det roer seg over tid. Prøvde å måle pH med papir under meskingen for første gang, men synes helt ærlig at det var vanskelig å skille ut hvilken farge som hva hva :)

Første gang jeg brygger med slike mengder humle. Den var uklar før tørrhumlingen også men det kan kanskje skyldes at det var såpass mye humle så sent i kokingen? :)

Likte i hvertfall humle godt, den blir nok ikke gammel :)
 
Testet fly sparge denne gangen, og traff både OG og Volum på en prikk, så da kan jeg vel ikke ha skylt for mye? Mulig ølet var for ferskt og at det roer seg over tid. Prøvde å måle pH med papir under meskingen for første gang, men synes helt ærlig at det var vanskelig å skille ut hvilken farge som hva hva :)

Første gang jeg brygger med slike mengder humle. Den var uklar før tørrhumlingen også men det kan kanskje skyldes at det var såpass mye humle så sent i kokingen? :)

Likte i hvertfall humle godt, den blir nok ikke gammel :)

Hvis det smaker direkte kornete på en tørr/grov måte så har Finn truffet godt med svarene sine. Astringens i såfall fra kornene er ikke usannsynlig, spes siden du gjorde flysparge.

Hvis det er sånn at det føles ut som at du får pels på tunga så kan det være at du får for mye humlepartikler med i glasset.
 
Hvis det smaker direkte kornete på en tørr/grov måte så har Finn truffet godt med svarene sine. Astringens i såfall fra kornene er ikke usannsynlig, spes siden du gjorde flysparge.

Hvis det er sånn at det føles ut som at du får pels på tunga så kan det være at du får for mye humlepartikler med i glasset.

Humla stikker litt, men det var forventet bare noen dager etter tapping, men den kornete smaken er litt type tygge på et fullkorn. Den var særlig tydelig når jeg smakte på prøven jeg tok ut for å måle SG før tørrhumlingen. Pga dødrommet i bryggeren så er ikke skyllevannsmengden på 25L batcher mer enn 10-12L. Testet flysparge fordi jeg har slitt med lav effektivitet, og det løste jo det problemet. Får prøve samme skyllingen på et øl med lavere humlemengde for å se om de samme smakene dukker opp:)

Takk for hjelpa :)
 
Humla stikker litt, men det var forventet bare noen dager etter tapping, men den kornete smaken er litt type tygge på et fullkorn. Den var særlig tydelig når jeg smakte på prøven jeg tok ut for å måle SG før tørrhumlingen. Pga dødrommet i bryggeren så er ikke skyllevannsmengden på 25L batcher mer enn 10-12L. Testet flysparge fordi jeg har slitt med lav effektivitet, og det løste jo det problemet. Får prøve samme skyllingen på et øl med lavere humlemengde for å se om de samme smakene dukker opp:)

Takk for hjelpa :)

Hvor lenge siden er det du brygget dette?
 
Hvor lenge siden er det du brygget dette?

Ble satt på fat forrige onsdag, var to uker på gjæringsdunken. Så ja, det er ferskt enda, men etter å ha lest så mye om oksidasjon og levetid på øl med mye humle så må jeg starte tidlig for å få i meg alt sammen:oops::rolleyes:.

Men bruker alltid å prøvesmake ølet tidlig for å følge med på utviklingen. Overgang til fat har gjort dette enda enklere. Siden det var en ny (bi)smak som har dukket opp, og jeg ikke har noen erfaring med ølstilen så ville jeg sjekke om dette var normalt eller om jeg har gjort noe feil :)
 
Ble satt på fat forrige onsdag, var to uker på gjæringsdunken. Så ja, det er ferskt enda, men etter å ha lest så mye om oksidasjon og levetid på øl med mye humle så må jeg starte tidlig for å få i meg alt sammen:oops::rolleyes:.

Men bruker alltid å prøvesmake ølet tidlig for å følge med på utviklingen. Overgang til fat har gjort dette enda enklere. Siden det var en ny (bi)smak som har dukket opp, og jeg ikke har noen erfaring med ølstilen så ville jeg sjekke om dette var normalt eller om jeg har gjort noe feil :)

Aha. Trodde det var helt ferskt, type fortsatt i dunken.
 
Hei,
Har planer om å brygge en dry stout. Syntes tidligere brygg har blitt sånn der. En litt syrlig/bitter smak, som jeg regner med kommer ifra den røsta malten.
Har lest litt om vannjustering, og ser at det anbefales 4gr. CaCO3, per 10 liter vann, som et utgangs punkt til dry stout. Jeg har ikke noe vannrapport, da jeg får vann ifra egen brønn.
Spørsmålet er, kan jeg bare tilsette anbefalt mengde, og se hva det evt. gjør med ølet? Eller er det fare for at det går helt galt?
 
Testet fly sparge denne gangen, og traff både OG og Volum på en prikk, så da kan jeg vel ikke ha skylt for mye? Mulig ølet var for ferskt og at det roer seg over tid. Prøvde å måle pH med papir under meskingen for første gang, men synes helt ærlig at det var vanskelig å skille ut hvilken farge som hva hva :)

Første gang jeg brygger med slike mengder humle. Den var uklar før tørrhumlingen også men det kan kanskje skyldes at det var såpass mye humle så sent i kokingen? :)

Likte i hvertfall humle godt, den blir nok ikke gammel :)

Teststripene kan være vanskelige, ja. Et trikk er å rive over stripa, sånn at du får lagt det feltet som reagerer, inntil referansefeltene. Da blir det litt lettere å se hvilket som matcher best. Men det kom du kanskje på sjøl?

Ellers gir @Miguel deg et godt svar. At du traff OG og volum betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan ha fått for lav SG på slutten av skyllinga, sjøl om det kanskje ikke er sannsynlig. Men pH og temperatur spiller også inn, så du kan ha fått astringens, likevel.
 
Hei,
Har planer om å brygge en dry stout. Syntes tidligere brygg har blitt sånn der. En litt syrlig/bitter smak, som jeg regner med kommer ifra den røsta malten.
Har lest litt om vannjustering, og ser at det anbefales 4gr. CaCO3, per 10 liter vann, som et utgangs punkt til dry stout. Jeg har ikke noe vannrapport, da jeg får vann ifra egen brønn.
Spørsmålet er, kan jeg bare tilsette anbefalt mengde, og se hva det evt. gjør med ølet? Eller er det fare for at det går helt galt?
De anbefalingene som er vanligst i Norge stammer fra anbefalinger gjort av bryggemester Gahr i 7Fjell og er basert på en del fellestrekk ved norsk vannverksvann. Siden du får vann fra egen brønn, så tror jeg nok det bare er flaks hvis de anbefalingene passer til ditt vann.
Du bør få utført noen målinger, men der stopper min kunnskap. Mener å ha lest at man kan komme relativt langt uten komplett rapport, og kun med noen få måleverdier som utgangspunkt.

https://www.bryggselv.no/blogg/vannjustering-en-innforing/
Dette er en start, men tabellen nederst er jo basert på vannverksvann. Du må nok vite mer om brønnvannet ditt.

Ellers kan du jo ta den praktiske tilnærmingen: Blir en bestemt øltype bra med ditt vann: ikke juster. Blir en annen øltype vanskelig å få til med ditt vann, forsøk å tilsette det anbefalte i tabellen for akkurat den øltypen og se om det blir bedre.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp