Tråden for dumme spørsmål.

Føler at disse undringene og spørsmålene hører hjemme i denne tråden:

Hvordan er det med CO2-flaskers plassering? Har det noe å si om de står med ventilen opp eller ikke? Bør eller må de alltid står med ventilen opp? Kan de like gjerne stå opp ned? Av uante grunner oppbevarer jeg de alltid med ventilen opp. Men nå ser jeg behov får å ha en liggende...
CO2 er normalt enten i gassform eller i fastform (tørris). Men i en trykksatt flaske er den visstnok flytende. Derfor skal den oppbevares stående – det er i hvert den forklaringen jeg har fått.
 
CO2 er normalt enten i gassform eller i fastform (tørris). Men i en trykksatt flaske er den visstnok flytende. Derfor skal den oppbevares stående – det er i hvert den forklaringen jeg har fått.

På 50 bars trykk er CO2 flytende ved romtemperatur. Derfor flaskene ikke skal ha stigerør... Og ikke brukes liggende eller opp ned.

-Og så holder de trykket oppe til rett før de er tomme. Merkelig nok blir alltid flasken tom mens du bruker den.;)
Egentlig bedre å veie flasken enn å basere seg på det ene manometeret.
 
Har droppet manometer på min siste regulator av den grunn...
Skal du ha dem opp/ned, må du installere stigerør... men hvorfor i himmelens navn ønsker du å ha dem opp/ned? Skjønner at enkelte ønsker å legge dem..., men det er heller ikke anbefalt.
 
Har droppet manometer på min siste regulator av den grunn...
Skal du ha dem opp/ned, må du installere stigerør... men hvorfor i himmelens navn ønsker du å ha dem opp/ned? Skjønner at enkelte ønsker å legge dem..., men det er heller ikke anbefalt.
Vil ikke ha det opp ned. Som jeg skrev så ser jeg behov for å ha et liggende og lurer på om det kan føre til... komplikasjoner.
 
Vil ikke ha det opp ned. Som jeg skrev så ser jeg behov for å ha et liggende og lurer på om det kan føre til... komplikasjoner.
For lagring har det ingen betydning. Når det går mye CO2 gjennom regulatoren er det ikke bra, lett for å fryse regulatoren. For sporadisk tapping går det helt greit, selv om det ikke er etter boka.
 
Bråbestemte meg for at jeg skal brygge IPA i morgen, inspirert av Ink&Dagger-settet så mange skryter av, men med litt Centennial jeg har liggende i tillegg til Citra, Simcoe og Mosaic.

Da jeg skulle helle pure pitch-pakken med wlp001 opp i den forberedte gjærstarteren, la jeg merke til at innholdet var veldig mørkt. Alltid før har innholdet i gjærpakken vært lys som en ferdig gjærstarter, ikke mørk som akkurat er satt på magnetrøreren.

Noen andre som har opplevd noe lignende?

Om det viser seg å være noe galt med denne, får jeg eventuelt stikke og kjøpe noen pakker med US-05 i morgen..
 
Bråbestemte meg for at jeg skal brygge IPA i morgen, inspirert av Ink&Dagger-settet så mange skryter av, men med litt Centennial jeg har liggende i tillegg til Citra, Simcoe og Mosaic.

Da jeg skulle helle pure pitch-pakken med wlp001 opp i den forberedte gjærstarteren, la jeg merke til at innholdet var veldig mørkt. Alltid før har innholdet i gjærpakken vært lys som en ferdig gjærstarter, ikke mørk som akkurat er satt på magnetrøreren.

Noen andre som har opplevd noe lignende?

Om det viser seg å være noe galt med denne, får jeg eventuelt stikke og kjøpe noen pakker med US-05 i morgen..

Det skjer gjerne hvis pakka ikke er helt fersk.
 
Haha. Hæ. Jeg har bare sett det på eldre pakker mener jeg. Pakka var vel tett?

Så vidt jeg kunne se. Hvis ikke ville den vel ikke vært så tyntflytende, vil jeg tro.

Skeptisk til dette, altså.

Alternativt, hvor mange pakker med US-05 vil jeg trenge for 25 liter med 1,065-øl, når jeg liker å bruke mer enn nok?
 
Mesket over natten denne dagen. Har aldri gjort det mens jeg også har mål pH. Da jeg emsket målte jeg pH til 5,3. Godt og fornøyd gikk leg å la meg. Da jeg satte i gang igjen i morges og etter hvert målte pH før kok, fikk jeg hårreisende 5,8. Jeg tenkte at dete måtte være feil, rørte rundt i gryta og tok ny prøve. Akkurat samme resultat. Noen som har formening om hva det kan komme av? Usikker på om det kan ha noe med lang mesketid å gjøre. pH-meteret var kalibrert og prøven hadde rett temperatur. Før har pH sunket med 0,1 i løpet av normal mesketid.

PS: Jeg har mesket over natten mange ganger før uten å ha merket noe reduksjon i kvaliteten på ølet. Så jeg er ikke bekymret, bare forundret.
 
Så vidt jeg kunne se. Hvis ikke ville den vel ikke vært så tyntflytende, vil jeg tro.

Skeptisk til dette, altså.

Alternativt, hvor mange pakker med US-05 vil jeg trenge for 25 liter med 1,065-øl, når jeg liker å bruke mer enn nok?

Tipper den er grei, jeg. Mener jeg og har 'reagert' på fargenyanser i pakkene før. Kan du ikke bare lukte på starteren? Lukter/ser den grei ut hadde jeg bare kjørt på. Tror det skal mye til å få en dårlig gjærpakke.
 
Mesket over natten denne dagen. Har aldri gjort det mens jeg også har mål pH. Da jeg emsket målte jeg pH til 5,3. Godt og fornøyd gikk leg å la meg. Da jeg satte i gang igjen i morges og etter hvert målte pH før kok, fikk jeg hårreisende 5,8. Jeg tenkte at dete måtte være feil, rørte rundt i gryta og tok ny prøve. Akkurat samme resultat. Noen som har formening om hva det kan komme av? Usikker på om det kan ha noe med lang mesketid å gjøre. pH-meteret var kalibrert og prøven hadde rett temperatur. Før har pH sunket med 0,1 i løpet av normal mesketid.

PS: Jeg har mesket over natten mange ganger før uten å ha merket noe reduksjon i kvaliteten på ølet. Så jeg er ikke bekymret, bare forundret.

Hva slags øl var det, og hva hadde du eventuelt brukt av salter/syre? Tilsatte du mer vann etter den første målingen? (Regner med at du ikke gjorde det, men spør bare for sikkerhets skyld.)

Jeg har opplevd at pH har steget under mesk av lyse øl når jeg har brukt fosforsyre og kalsiumsulfat og/eller -klorid, og har antatt at det har skyldtes at kalsium har blitt felt ut. Det er grunn til at jeg har kutta ut fosforsyra, og har gått over til melkesyret malt og/eller laktol i stedet. (Som regel bare syremalt.)
 
Hva slags øl var det, og hva hadde du eventuelt brukt av salter/syre? Tilsatte du mer vann etter den første målingen? (Regner med at du ikke gjorde det, men spør bare for sikkerhets skyld.)

Jeg har opplevd at pH har steget under mesk av lyse øl når jeg har brukt fosforsyre og kalsiumsulfat og/eller -klorid, og har antatt at det har skyldtes at kalsium har blitt felt ut. Det er grunn til at jeg har kutta ut fosforsyra, og har gått over til melkesyret malt og/eller laktol i stedet. (Som regel bare syremalt.)
En amerikansk strong ale, Arrogant bastard-klone. Glemte av å bestille med syremalt, så justerte pH med laktol. Ellers tilsatte jeg gypsum, natron, epsomsalt og ... kalsiumklorid. Men jeg har alltid brukt disse tilsetningene, uten å få samme problem. Men én ting gjorde jeg annerledes. Jeg glemte av å tilsette det i skyllevannet, så peiset den oppi kok i stedet, før jeg målte pH. Kan det spille noen rolle, mon tro?
 
Tipper den er grei, jeg. Mener jeg og har 'reagert' på fargenyanser i pakkene før. Kan du ikke bare lukte på starteren? Lukter/ser den grei ut hadde jeg bare kjørt på. Tror det skal mye til å få en dårlig gjærpakke.

Jada, den var i full aktivitet i går morges. Og den var fremdeles i full vigør da det var tid for pitch. Så jeg tok sjansen på å helle hele starteren på fire liter oppi. Det er første gang jeg ikke dekanterer, så litt spent er jeg på å se om det får noen merkbare, uheldige konsekvenser.
 
Jada, den var i full aktivitet i går morges. Og den var fremdeles i full vigør da det var tid for pitch. Så jeg tok sjansen på å helle hele starteren på fire liter oppi. Det er første gang jeg ikke dekanterer, så litt spent er jeg på å se om det får noen merkbare, uheldige konsekvenser.

4 liter er jo godt over 10 % av totalvolum, men en IPA er jo gjerne ganske tilgivende, så tipper det går fint, jeg.
 
En amerikansk strong ale, Arrogant bastard-klone. Glemte av å bestille med syremalt, så justerte pH med laktol. Ellers tilsatte jeg gypsum, natron, epsomsalt og ... kalsiumklorid. Men jeg har alltid brukt disse tilsetningene, uten å få samme problem. Men én ting gjorde jeg annerledes. Jeg glemte av å tilsette det i skyllevannet, så peiset den oppi kok i stedet, før jeg målte pH. Kan det spille noen rolle, mon tro?

Nei, da ser ikke jeg noen forklaring. At du tilsatte noe i kok skulle vel heller dra andre veien, for da blir ikke noe av kalsiumet derfra igjen i mesken. (Er litt usikker på om det er så mye av det du tilsetter i skyllevannet som blir igjen, men uansett ... )

Jeg har ikke noen erfaring med å la mesken stå sånn,og har ikke lest noe om det. Men den normale tendensen er jo at pH synker underveis i mesken - så lenge du ikke tilsetter nytt vann, selvfølgelig.

Det eneste jeg kan si er at du har mesk-målingen fra dagen før, men ingen måling fra dagen etter før skylling, og dermed strengt tatt ikke veit om det var noen stigning i løpet av natta? Framgangsmåten din har vært annerledes enn vanlig, så det må vel kanskje ligge noe der?
 
Nei, da ser ikke jeg noen forklaring. At du tilsatte noe i kok skulle vel heller dra andre veien, for da blir ikke noe av kalsiumet derfra igjen i mesken. (Er litt usikker på om det er så mye av det du tilsetter i skyllevannet som blir igjen, men uansett ... )

Jeg har ikke noen erfaring med å la mesken stå sånn,og har ikke lest noe om det. Men den normale tendensen er jo at pH synker underveis i mesken - så lenge du ikke tilsetter nytt vann, selvfølgelig.

Det eneste jeg kan si er at du har mesk-målingen fra dagen før, men ingen måling fra dagen etter før skylling, og dermed strengt tatt ikke veit om det var noen stigning i løpet av natta? Framgangsmåten din har vært annerledes enn vanlig, så det må vel kanskje ligge noe der?
Rart om en så lang mesk plutselig skulle gi stigning i stedet for senking av pH. Nei, det er meg et mysterium. skal ta pH-målinger på flere tidspunkt neste gang. Kanskje det gir noen hint.
 
Venter på at en gjærstarter med 833 skal felle ut så jeg kan dekantere og bruke kolben til å kjøre igang en starter til på samme gjæra (baltisk porter krever mye gjær!). Det første går jo fort, men det tar uendelig lang tid før det siste feller ut, særlig av en fire liters starter. På en måte er det fristende å bare dekantere nå og tenke at den gjæra som ikke har droppa ut siden fredag ikke får bli med videre, på en annen måte tenker jeg at det vil vinkle utvalget mot mindre attenuerende gjær. Hva tenker folket?
 
Tilbake
Topp